TolBoy Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Witam, poskładałem komputer z procesorem P4 3GHz 1MB 775, płyta Epox 5EDAI, wentylator boxowy na procesorze kreci sie jak oszalały powyżej 3000 obr/min przy temperaturze 38 stopni. Przy temperaturze 53 stopnie wykręca ok 4600 obr/min. Co zrobic aby obniżyc prędkość obrotowa wentylatora ??? Co to za opcje w biosie CPU FAN Auto Control 35, 40 itd ewentualnie Disabled ???? albo ACPI Shutdown Temperature 60, 65 ird ewentualnie Disabled ??? może mi to ktoś objaśnic ??? za wszelkie info i sugestie serdecznie dziekuje ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsoushi Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 1. CPU FAN Auto Control 35, 40 itd ewentualnie Disabled ???? 2. ACPI Shutdown Temperature 60, 65 ird ewentualnie Disabled ??? odp. 1. to automatyczne ustawianie predkosci wentyla do temperatury, im wyzsza temperatura tym szybciej sie wentyl kreci, jak wylaczysz bedzie ciagle dzialal na najwiekszej mocy 2. temperatura procesora przy ktorej ma sie sam wylaczyc komputer. sugestie: kup nowe chlodzenie na procka i FANmate'a do regulacji jego obrotow odpisuje bo jestem chory i sie nudze... nastepnym razem opcja !!!SZUKAJ!!! sie klania, tam wszystko jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Pierwsza zasada przy kupnie Intela: wywalic boxowe chłodzenie!!! ...będzie i ciszej i chłodniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TolBoy Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 @Tsoushi dzięki za info :) @Krzysiak nie mam zamairu wywalać nowego wentylatora do kosza bo i po co ? mi chodzi o za wysokie obroty, o nic więcej temperature mam ok 45 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...