szmidziak Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 (edytowane) A wiec zakupilem taki router (przez internet) i nie zauważyłem ze ma 1xLan. Neo chce rozdzilic na 2 kompy. Co mam teraz zrobić zakupić switcha czy co?( neostrade mam 1024 to najnowsza mistrzowska promocje) Opis routera: link [url=http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C1700531 DSL-502T Te rutery stanowią skrzyżowanie bramy internetowej z modemem ADSL. Umożliwiają one współużytkowanie konta połączenia ADSL u operatora Internetu jednocześnie przez 253 użytkowników zarówno w zastosowaniach domowych, jak i małych biurach. Rutery obsługują szybkość pobierania do 8 Mb/s. Przy wysyłaniu danych można osiągnąć szybkość 1,5 Mb/s. Urządzenia są przez aktualizację oprogramowania zgodne ze standardem ADSL-2+. W ten sam sposób będzie je można dostosowywać także do obsługi nowych technologii. Połączenie z komputerem centralnym odbywa się za pośrednictwem 10BaseT/100BaseTX lub USB 1.1. Gwarantuje to najwyższą elastyczność podłączania. Urządzenia obsługują zarówno stawkę płaską, jak i wybieranie operatora w zależności od połączenia. Wbudowana zapora z filtrem skutecznie chroni przed hakerami. Funkcja konfigurowania serwera wirtualnego umożliwia współużytkowanie jednego, widocznego z zewnątrz adresu IP przez serwery FTP, WWW i gier wieloosobowych. Serwer i stacje robocze są wtedy chronione przed nieuprawnionym dostępem. Ruter obsługuje protokół UPnP umożliwiający proste i stabilne połączenie między heterogenicznymi, standardowymi urządzeniami sieciowymi. Charakterystyka: Annex A - modem przeznaczony do pracy na liniach analogowych (współpracuje np. z usługą Neostrada+) - przed zakupem należy sprawdzić u operator usługi typ wykorzystywanego łącza/aneksu 1 x złącze RJ-11 linii ADSL Standardy ADSL: ANSI T1.413, wersja 2; ITU G.992.1 (G.dmt), dodatek A/B; ITU G.992.2 (G.lite), dodatek A/B; ITU G.994.1 (G.hs) Standardy ADSL2 (możliwość aktualizacji oprogramowania wbudowanego): ITU G.992.3 (G.dmt.bis), dodatek A/B; ITU G.992.4 (G.lite.bis), dodatek B Standardy ADSL2+(możliwość aktualizacji oprogramowania wbudowanego): ITU G.992.5, dodatek A/B Port hosta/sieci LAN 10BaseT/100BaseTX i USB 1.1 Obsługa protokołów: Ethernet z mostem/rutingiem na ATM, klasyczny IP na ATM, PPM na ATM i PPP na Ethernecie Wirtualne sieci prywatne (VPN): przekazywanie VPN przez L2TP, PPTP i IPSec Obsługa DMZ Rozpoznawanie znanych metod ataku przy użyciu SPI Zarządzanie przez przeglądarkę internetową i telnet Zapisywanie i odtwarzanie ustawień konfiguracji Dzienniki systemowe Obsługuje wszystkie popularne systemy operacyjne Edytowane 16 Listopada 2005 przez szmidziak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmidziak Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 nikt mi nie pomoze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seb Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 nikt mi nie pomoze?Najprostsze rozwiązanie: kupić switcha. Widzę, że routerek ma USB - wiem, że w którymś z modeli można było puścić jednago kompa po RJ-ce, a drugiego via USB - sprawdź dokładnie w instrukcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmidziak Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 spoko kupiłem switcha i smiga. A pod usb tez da rade podłaczyć tylko mozna korzystać albo z tego albo z etherneta. NIe mozna z obudwu naraz. Chyba po to taka opcja jak by sieciowka sie sypnęła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...