Piterix Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Mam RAM jak w podpisie (2x256 + 1x512) chodzą od zawsze na CL2 3,3,6. Ale zaczyna mi brakować RAM'u (np. w F.E.A.R) i zastanawiam się nad zakupem 2x1Gb np: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72333290 (wygląda na tani, ale timingi ma kiepskie). Postanowiłem sprawdzić o ile spadnie mi wydajność jak przejdę na CL 3, 4,4,16 i... 3D Mark 2001 nie ukończył testu. Ustawiłem OPTYMALNE w biosie - CL3, 3, 3, 12 no i odpoalenie 3D Marka 2001 spowodowało restart kompa. Wróciłem do ustawień 2,3,3,6 wszytsko śmiga pięknie, bez żadnego ale. (wszystkie programy testujące nie wykazują żadnych błędów S&M OK, Prime 95 kilkanaście godzin OK, memtest z pod dosu OK, wszystko OK przy CL 2,3,3,6) Dlaczego zmieniając wartość timingów na wolniejsze mam zwisa? Ja rozumiem jakby było odwrotnie, gdybym śrubował je do np. CL 2, 2,2, 6 ale w tym przypadku ? :blink: ps. Wogóle warto kupować te samnsungi z linka? Dużą odczuję zmianę na minus w smarkach ? - a czy będzie zmiana na plus w grach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 To jest prawdopodobnie wina wybrenego NF2 i nie na wszystkich kosciach chce dzialac z CL3. Np. na kingson (nanya) CL3 nie dziala, a samsung tccc czy d43 jak najbardziej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...