JcobNIN Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Witam!Posiadam płyte Gigabyte GA-8N-SLI PRO...chodzi o to że dzwięk mam podłczony kablem optycznym z płyty do amplitunera Sony, lecz gdy w RealTek Sound Manager testuje kanały 5.1 to amplituner odbiera tylko dzwiek stereo!tak jakby z kompa nie wychodzil dzwiek w systemie 5.1! W RealTek Sound Manager mam oczywiscie ustwione (S/PDIF-Out) DIGITAL ONLY!Orientuje się ktos moze dlaczego amplituner nie widzi dzwieku 5.1???Z góry dzięki!! :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qra Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Proponuję uruchomić film z dźwiękiem 5.1, jeżeli w odtwarzaczu będzie ustawione wyjście cyfrowe to na amplituner powinien dojść dźwięk 5.1 Podobną rozterkę miał mój sąsiad gdy testował głośniki creative'a z dekoderem DD(tylko podczas odtwarzania oryginalnej ścieżki AC-3 5.1 na głośnikach był sygnał 5.1(przez kabel cyfrowy), a podczas testów(i gier) tylko dwa kanały. Dodam że testował to na SB Live! i na Audigi2 i że przy połączeniu do wyść analogowych zawsze był dźwięk 5.1. Według mnie przyczyna leży w tym że twój kodek na płycie, jak i SB Live i Audigi2 nie mają funkcji kodowania(nie dekodowania) dźwięku do postaci AC-3 ( DD ). Jak do tąd spotkałem się z nią tylko w: Nforce2 z mostkiem MCP-T(sound storm) i chipsetach intela serii 9xx z dźwiękiem Azalia (nie wiem czy we wszystkich), przy czym chyba tylko w MCP-T jest to w pełni sprzętowo robione. Teraz do tej dwójki dołączył Creative w serii X-Fi (przynajmniej tak wynika z opisu). Gdzieś widziałem opis karty chyba Terrateca na układzie CMI który też miał mieć tą funkcję ale tam napewno miała być realizowana programowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...