Skocz do zawartości
lucas0

HDD ATA 100 or 66 ???

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Co sie stanie jesli podepne dysk ata 100 konkretnie seagate u6 40gb pod plyte ktora obsluguje tylko 33i 66. Bo mam tak podpiete i jakby strasznie wolne transfery byly, filmy sie tna masakra , i nie wiem co to jest, Jestem zdesperowany cco robic ? <span style="color:red;">[ciach!]</span>c kompa przez okno czy co ??? i co z tym ata ????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Co sie stanie jesli podepne dysk ata 100 konkretnie seagate u6 40gb pod plyte ktora obsluguje tylko 33i 66. Bo mam tak podpiete i jakby strasznie wolne transfery byly, filmy sie tna masakra , i nie wiem co to jest, Jestem zdesperowany cco robic ? <span style="color:red;">[ciach!]</span>c kompa przez okno czy co ??? i co z tym ata ????????

nic sie nie stanie kotroler poprostu bedzie działał z taką predkoscią jaką dysk mu pozwoli tzn wykryje ze to ata33 lub66 i tak go bedzie adresował.

a Udma w windgrozie masz właczone a ogólnie jaki masz system jakie stery wiecej informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic sie nie stanie kotroler poprostu bedzie działał z taką predkoscią jaką dysk mu pozwoli tzn wykryje ze to ata33 lub66 i tak go bedzie adresował.

a Udma w windgrozie masz właczone a ogólnie jaki masz system jakie stery wiecej informacji.

Dlaczego wprowadzasz kolege w blad takie podlaczenie spowoduje ogromna eksplozje a co za tym idzie doprowadzi to do reakcji lancuchowej czego wynikiem bedzie wyparowanie europy i atlantyku a potem to juz tylko pustynia. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego wprowadzasz kolege w blad takie podlaczenie spowoduje ogromna eksplozje a co za tym idzie doprowadzi to do reakcji lancuchowej czego wynikiem bedzie wyparowanie europy i atlantyku a potem to juz tylko pustynia. :P
ale jego komp bedzie działał dalej sam na tym świecie bedzie liczył jakie jest prawdopodobieństo ze znajdzie sie jeakaś inteligentna istota(seti) która mu zupdejtuje soft:D:D:D

a poważnie musi podać wiecej danych bo to co napisał troche za mało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niektore dyski, w tym seagate podobno dzialaja duzo wolniej, gdy podlaczy sie je w trybie udma mniejszym niz ten do ktorego sa przystosowane

hmmm miałem kilka dysków seagate i jak miałem poprtzedniego kompa to działały na jednej tasmie ze starym seagatem 10Gb i te nowe wcale wolniej nie chodziły niż powinny. choć teraz to wiem ze chodziły jak wypite zółwie w porównaniu do baraka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

win 98se , zaisntalowany via4in1 4.43, a gdzie sie udma wlacza w windzie ???????

Chodzi Ci pewnie o DMA. W menedzerze urzadzen.

dokładnie dma jak dobrze pamietam (bo tera pracuje już na xp)wchodzisz do własiwosci systemu do menarzera urzadzeń pózniej stacje dysków wybierasz dysk dajesz własciwosci i tam trzeba zanaczyć dma jest na dole (kurde jeszcze to pamietam ) :D:D: pózniej reset i zapodaj info czy pomogło .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. nie mozesz robić tytułów tematów które bedę więcej informowac niż to że masz jakieś pytanie?? :)

Popieram potem kazdy ma jazdy jak cos ma znajsc skoro w temacie same ???????. I nazekają ze wyszukiwarka jest do bani. Robcie normalne podpisy z łaski swojej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niektore dyski, w tym seagate podobno dzialaja duzo wolniej, gdy podlaczy sie je w trybie udma mniejszym niz ten do ktorego sa przystosowane

potwierdzam

a co do dma to powinno sie automatycznie wlaczac jak instalujeszchyba ze dysk pozniej podlaczyles to wtedy koniecznie trzeba dma wlaczyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez tak myslałem....

mam w drugim kompie mam jakas stara płyte na intelu, chciałem dac tam caviara z ata 100, i nie wiem dlaczego bios sie nie ładuje.

ale komp działa, ze starymi dyskami np 2GB nie ma problemu.

czemu płyta nie widzi dysku na ata100??

:?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec po:

1) sory za tytul topicu , ale jestem jakby na glodzie komputerowym po

2tyg przerwie po tym jak poszedl fujitsu 40gb

2) wlaczylem dma i nic sie nie zmienilo

3) moze byc tak jak mowia inni ze jesli plyta nie oblsyguje ata100 to moze jeszcze bardziej spowalniac dysk (glownie tu chodzi o filmy)

Zaraz jeszcze odpale jakas giere i lookne jak chodzi albo zapodam jeszcze winxp a jak nic nie pomoze to wychodzi na to ze jest jak w pkcie 3 i trzeba zmienic mobo . A i dysk na innej plycie chodzi dobrze. Aha i jeszcze jedno ostatnio mialem baracude4 tez40gb podlaczony jako slave i wszystkie filmy smigaly (master byl 1.6gb wd).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tak: na poprzedniej płycie, niech każdy się trzyma od niej zdaleka, MS-6151 (BX) miałem taki motyw, że płyta ubsługiwała do ata33 a mój seagate jak w podpisie. Efektem było to, że nie można było w winzgrozie 98 włączyć twardemu DMA i transfer dysku był jakieś 5000-7000kb/s- BO BIOS ROZPOZNAWAŁ POPRAWNIE DYSK JAKO UATA100 i zapewne system tak chciał go obsługiwać.

Ale na stronie seagate (pozdrowiewnia dla tych panów) jest do pobrania program, którym można wymusić aby dysk pracował w takim trybie, jak chcesz. Jak go ustawiłem na ata33 to już wszystko było ok, DMA się włączyło nawet samo i transfery poszły 4x w górę. Mogę posłać ten program, bo z tego co pamiętam to znalazłem go cudem raczej...a to ma patredziesiąt kb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez tak myslałem....

mam w drugim kompie mam jakas stara płyte na intelu, chciałem dac tam caviara z ata 100, i nie wiem dlaczego bios sie nie ładuje.

ale komp działa, ze starymi dyskami np 2GB nie ma problemu.

czemu płyta nie widzi dysku na ata100??

:?:

To nie problem z ATA100 ale z pojemnoscią dysqu, prawdopodobnie BIOS tej płyty "nie widzi" nowego dysku bo ma ograniczenie do 8.4Gb (ew. ~30Gb).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znowu ja. Nie nabujam sobie postów, tylko jeszcze mi się przypomniało coć : :D

Ja ten prog nie pomoże, to w biosie w advanced chpiset settings bodajże ustaw IDE twojego sysku UltraDMA DISABLED- nie będziesz miał dla dysku ata66 tylko PIO4, ale w obliczy twoich problemów to i tak lepsze; sam tak miałęm, zanim na ten soft seagate wpadłem. Dobre strony- będziesz mógł se podłączyć HD na taśmie CD, hehe :)

Pozdrowienia i powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ustawieniu ata na 66? DMA w windzie włączone??

Write ok, ale to read podejżane...chociaż przy tym progu zależy dużo od stopnia fragmentacji dysku, jak ten swój plik testowy pisze na 1028 sektorach to różne jaja mogą być...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ustawieniu ata na 66? DMA w windzie włączone??

Write ok, ale to read podejżane...chociaż przy tym progu zależy dużo od stopnia fragmentacji dysku, jak ten swój plik  testowy pisze na 1028 sektorach to różne jaja mogą być...

Przy dma wlaczanym ale bez ustawiania ata dysku na 66 tym progsem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...