Skocz do zawartości
AdamG

Pentiumii 266mhz Vs. Celeron 400mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

zastanawiam się nad upgradem mojego kompa... zauważyłem jedną smutną rzecz: na allegro nie sposób dostać Pentium2 mobile o prędkości powyżej 266 do 300mhz. Szybszych nie ma;/. Są za to, dość masowo, celerony 400.

I tu moje pytanie: co jest ważniejsze - tylko zegar, czy także cache, którego celeron ma na pewno mało... I które będzie działało lepiej?

Pozdrawiam! :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celeron rozwala PII na lopatki. PII ma 512kB cache o polowie predkosci proca (wiec 133MHz w PII266, cache w osobnych ukladach przylutowana do plytki z procem). Celek ma 128kB cache, ale juz 400MHz (on-die). I jest SZYBSZY (nawet przy podobnym taktowaniu!). Jedynie PII z 256kB cache on-die (pracujacej z pelna szybkoscia) bedzie szybszy niz Celek.

Wiem co pisze, bo planowalem wymiane mojego PII 266 w Dellu na cos szybszego. U mnie problemem jest to, ze mam procka w podstawce MMC-1 i one sa strasznie drogie (szybsze niz 266MHz). Jesli to MMC-2 to juz ceny sa spoko i mozna upgreadowac (nieraz nawet i na PIII).

Co do PII i Celka, to uwazaj tez na temperature! Celki (400, 433 i 466 na pewno) maja wyzsze napiecie zasilania (po prostu firmowy overclocking) i przy swoich zegarach grzeja sie niesamowicie. Jesli notebook byl standardowo np. PII266, to moze takiego celka 400 nie przelknac, zagotuje sie po prostu.

ps. Forum Dell'a

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie Celeron 400Mhz ma 128kb ache drugiego poziomu i chodzi z pełna mocą procesora czyli 400mhz , PII w zależności od modelu 512 i z połową mocy procesora lub 256 i z pełna mocąprocesora .Przy filmach nie ma żadnej róznicy , przy grach już jest i to znaczna .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi