AdamG Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Witam! zastanawiam się nad upgradem mojego kompa... zauważyłem jedną smutną rzecz: na allegro nie sposób dostać Pentium2 mobile o prędkości powyżej 266 do 300mhz. Szybszych nie ma;/. Są za to, dość masowo, celerony 400. I tu moje pytanie: co jest ważniejsze - tylko zegar, czy także cache, którego celeron ma na pewno mało... I które będzie działało lepiej? Pozdrawiam! :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Celeron nie ma szans. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Celeron nie ma szans.Jestes pewien? Na podstawie czego to piszesz? Nie neguję tego, co napisales, tylko poprostu jestem ciekaw.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 (edytowane) Celeron rozwala PII na lopatki. PII ma 512kB cache o polowie predkosci proca (wiec 133MHz w PII266, cache w osobnych ukladach przylutowana do plytki z procem). Celek ma 128kB cache, ale juz 400MHz (on-die). I jest SZYBSZY (nawet przy podobnym taktowaniu!). Jedynie PII z 256kB cache on-die (pracujacej z pelna szybkoscia) bedzie szybszy niz Celek. Wiem co pisze, bo planowalem wymiane mojego PII 266 w Dellu na cos szybszego. U mnie problemem jest to, ze mam procka w podstawce MMC-1 i one sa strasznie drogie (szybsze niz 266MHz). Jesli to MMC-2 to juz ceny sa spoko i mozna upgreadowac (nieraz nawet i na PIII). Co do PII i Celka, to uwazaj tez na temperature! Celki (400, 433 i 466 na pewno) maja wyzsze napiecie zasilania (po prostu firmowy overclocking) i przy swoich zegarach grzeja sie niesamowicie. Jesli notebook byl standardowo np. PII266, to moze takiego celka 400 nie przelknac, zagotuje sie po prostu. ps. Forum Dell'a Edytowane 17 Listopada 2005 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorbaczof Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Na Celeronku to przynajmniej film poogladasz bo na Pentium to już nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruff Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Dokładnie Celeron 400Mhz ma 128kb ache drugiego poziomu i chodzi z pełna mocą procesora czyli 400mhz , PII w zależności od modelu 512 i z połową mocy procesora lub 256 i z pełna mocąprocesora .Przy filmach nie ma żadnej róznicy , przy grach już jest i to znaczna . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...