Skocz do zawartości
Vulcan

Problemik-prescott 3.2 +abit Ai 7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, mam płytę Aibit i7 Guru wczoraj wymieniłem procesorka z Celka 2.4 na Prescotta 3.2 GHz, mam pewne problemy bo jak startuje komp to pojawia się napis:

"CPU is unworkable or has been changed. Recheck Soft Menu", jak wcisnę F1 komp idzie dalej i normalnie pracuje. Oprócz tego w biosie jak próbuje zmieniac czestotliwość to nie akceptuje tego, a zawsze przy wychodzeniu z biosu jak wybieram opcje Quit with save change to jakby sie zawieszal i trzeba wychodzic poprzez ctrl+alt+del, taka ciekawostka a wszystkie inne opcje działają bez zastrzeżeń hmmm.

Od razu przyznaje sie bez bicia ze pamieci zostaly DDR-333, które pracowaly wczesniej.

Prosze o pomoc bo na raziem podejrzewam tylko pamieci, ale nie bardzo moge to sprawdzic.

Wielkie dzieki za pomoc, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to ze powinieneś zaktualizować bios do najnowszego dostępnego.Jesli płyta nie rozponaje procesora - całkiem mozliwe ze dobiera do niego przypadkowe dane fsb-pamięć i powstaje takie cudo jak u Ciebie.sprawdz czy podczas ekranu POST widać nazwę procesora teraz(czy poprawnie go rozpoznaje) - jesli nie to masz sprawe jasną.

Musisz założyc jakis procesor ktory działa - najlepiej poprzedniego celka - zaktualizowac bios i potem przełozyć P4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to ze powinieneś zaktualizować bios do najnowszego dostępnego.Jesli płyta nie rozponaje procesora - całkiem mozliwe ze dobiera do niego przypadkowe dane fsb-pamięć i powstaje takie cudo jak u Ciebie.sprawdz czy podczas ekranu POST widać nazwę procesora teraz(czy poprawnie go rozpoznaje) - jesli nie to masz sprawe jasną.

Musisz założyc jakis procesor ktory działa - najlepiej poprzedniego celka - zaktualizowac bios i potem przełozyć P4.

Z tego co pamiętam nie pisze nazwy Prescott fakt- Pentium 4 Geniue Intel(coś takiego), ale poprawnie dobiera częstotliwości i ilości cachu ale jak mu się zmieni częstotliwość to już nie wypisuje nic tylko info o pamięciach zresztą zawiłe, pewnie przez te DDR-333, niestety celka sprzedałem już na allegro i go wysłałem :(. A jak najbezpieczniej uaktualnić Bios jeśli to konieczne, szczerze mówiąc boję się bo jak przeszczep się nie uda to płytkę sobie będę mógł wsadzić w d...

Ale może faktycznie kolega ma racje, ale prosiłbym o dalsze rady. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna spod windowsa przez Flashmenu najnowsza wersja to chyba 19

Czy kolega wie może cos na temat żeby bios AI 7 mial kłopoty z rozpoznawaniem Prescottów? Mam nadzieje że to nie procesor i chciałem się upewnić czy to wina biosu płyty. Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi