kulmegil Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 (edytowane) Poszukuje dobrego routera do sieci osiedlowej. Obecnie korzystam z 1 kompa, który znacznie (bardzo znacznie) obciąża sieć dzięki programikom P2P (zarówno tych do I-nternetu jaki i po rozbudowanym LAN/MAN). 2 komp potrzebuje neta sporadycznie i ma dostęp do niego poprzez ten 1 za pomocą http proxy. Teraz chcę skorzystać z technologii VoIP i przy okazji podpiąć 2gi komp "po ludzku" do sieci - tzn być uniezal. od tego czy mój główny komp jest włączony. Mam już osobną bramkę VoIP Linksys'a więc poszukuje samego routera. Zależy mi bardzo na utrzymaniu wysokiej ~100Mbps przepustowości dla ruchu P2P WAN/LAN, ale mieć możliwość wyrwania nieco pasma dla VoIP'a i ew 2 komp. jak ktoś zechce na nim spr. pocztę np :) Jaki sprzęt możecie mi polecić, poza tanim-kompem-z-linuxem jako ruterem (który także rozważam w sumie)? Z góry dziękuje za wszelkie sugestie. Edytowane 17 Listopada 2005 przez kulmegil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 z opisu wynika ze potrzebowal bys routera na ktorym mozna przycinac pasmo dla poszczeg. kompow w LANie - niestety tanie routery (te do 300zl) tego nie oferuja - przynajmniej ja takiego nie spotkalem wsrod D-Linkow, Asmaxow, LinkSysow i AlliedTelesynow odrebne menadzery pasma jak np PLANET BM500 sa drogie i raczej nie oplacalne do domu na 2-3 kompy ale jest wyjscie programowe :P zainstalowany NetLimiter na kompie ktory najbardziej obciaza LAN - chcesz cos robic na innym ograniczasz pasmo na tym kompie i powinno byc OK PS i do tego jakis prosty routerek sprzetowy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v3ctor Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 tylko ze netlimitera mozna zawsze wylaczyc :) Linksys WAP54G-EU v.3 ma mozliwosc wgrania softu ktory udostepnia funkcje dzielenia pasma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 tylko ze netlimitera mozna zawsze wylaczyc :) Linksys WAP54G-EU v.3 ma mozliwosc wgrania softu ktory udostepnia funkcje dzielenia pasma ehh wczytaj sie w 1 post - kulmegil jest podlaczony do osiedlowki - wiec potrzebuje router Ethernet a nie xDSL - kulmegil chce miec neta na 2 kompie inaczej niz przez udostepnainie polaczenia interentowego -> oba kompy sa jego -> wiec co z tego ze NetLimitera mozna wylaczyc skoro on bedzie adminem i 1 i 2 kompa podpietego do osiedlowki :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulmegil Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 (edytowane) Przedstawiona sytuacja jest jak najbardziej prawidłowa i nie ma potrzeby abym walczył sam z sobą o nie wyłączanie limitera. Przycinanie ręczne jest oczywiście możliwe ale bardzo niewygodne. Zwłaszcza jak potrzeba przeprowadzić rozmowę nie będę latał przecież do kompa aby zmieniać ustawienia, a na sztywno ustawić to marnotrawstwo łącza nieco jednak (zwłaszcza że pozostałe 2 podm. wykorzystują net sporadycznie raczej). Wysoka wydajność jest mi potrzebna ze względu na częste i wysokie transfery po LANie (MAN już nieco wolniej ciągnie) co również jest bardzo pożądane, dlatego mam nadzieje że routerek nie "zakrztusi się". Edytowane 17 Listopada 2005 przez kulmegil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 1. przeciez istnieje takie cos jak zdalne zarzadzanie i nie trzeba latac :P 2. w NetLimiterze jest cos takiego jak Scheduler i mozna sobie poustawiac ... ale to juz inna bajka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulmegil Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) Może więc lepiej było pójść na Router + bramka VoIP w jednym. Anyway...zakładając że zmusze się do limitera, jaki dobry - wydajny i niezawodny (nie wieszający się, nie przegrzewający się z powodu ruchu, itp) router do ethernetu polecacie? Edytowane 18 Listopada 2005 przez kulmegil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 o VoIP nie bede sie wypowiadal bo nie chce zmyslac :P a co do tanich/popularnych routerow to jak w zyciu - im cos popularniejsze tym czesciej slyszy sie o problemach im tansze tym wiekszy potrafi byc rozrzut jakosciowy - mowie na przykladzie najtanszego D-Linka DI-604 - mialem z moim egz. kiedys taki patent ze nie chcial nadawac IP po MAC adresach (DHCP bylo wlaczone) tzn po resecie nadawal przydzielony przeze mnie potem nagle okazywalo sie ze na ktoryms kompie jest inny i trzeba bylo wylaczyc w routerze DHCP zatwierdzic zmiane i ponownie wlaczyc i zatwierdzic i po ipconfig /renew na kompie byl znowu taki jak chcialem - teraz mam znowu czasem problem bo nagle nadaje mi dziwne IP z zakresu 169.x.x.x i mam 0 przychodzacych pakietow tylko same wychodzace i twardy reset tylko te objawy sa sporadyczne ale sa pocieszam sie tym ze i o wiele drozszy LinkSys BEFSX41 tez potrafi sie wieszac :P i dlatego nie zmieniam mojego D-Linka ale tez nie polecam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ShKieLet Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 nagadaliście sie niepotrzebnie a odpowiedz jest prosta - Planet BM500 Bandwidth Management Gateway ok 500zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 nagadaliście sie niepotrzebnie a odpowiedz jest prosta - Planet BM500 Bandwidth Management Gateway ok 500zł a co wymienilem w 1 poscie w tym watku :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPA Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam Nie chcialem zakladac nowego Threada wiec postanowilem sie podpiac pod tego ------------------------------------------------------------------------------------------------- Ogolnie wiadomo ze : Planet BM500 obsluguje do 25-30 userow , w zaleznosci od ustawionych regol i obciazenia sieci Czy ktos sprawdzal jak zachowa sie ow : Planet BM500 gdy w sieci jest powiedzmy 45 userow ?? czy istnieje mozliwosc dopisania az 45 userow w ustawienaich tego Routera ??? Czy poprostu on ma tylko ograniczenie do 30 adresow IP ?? Ewentualnie poprosze o zapodanie jakiegos taniego Routera z managerem pasma ktory spoko obsluzy 50 userow sieci LAN ( loncze DSL 8Mbitow ) Serdeczne Dzieki za Wszelka Pomoc Edytowane 17 Sierpnia 2006 przez MPA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domel.fm Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Witam Nie chcialem zakladac nowego Threada wiec postanowilem sie podpiac pod tego ------------------------------------------------------------------------------------------------- Ogolnie wiadomo ze : Planet BM500 obsluguje do 25-30 userow , w zaleznosci od ustawionych regol i obciazenia sieci Czy ktos sprawdzal jak zachowa sie ow : Planet BM500 gdy w sieci jest powiedzmy 45 userow ?? czy istnieje mozliwosc dopisania az 45 userow w ustawienaich tego Routera ??? Czy poprostu on ma tylko ograniczenie do 30 adresow IP ?? Ewentualnie poprosze o zapodanie jakiegos taniego Routera z managerem pasma ktory spoko obsluzy 50 userow sieci LAN ( loncze DSL 8Mbitow ) Serdeczne Dzieki za Wszelka Pomoc Najlepszy to chyba planet którys z seri 2000 ale to koszt pow 1500zl.... :) np mh-2000 spokojnie leci z 60 userami.... :) i nic nietnie nie przycina i wogle naprawde polecam.. Lub tez 2 albo 3 bm500 i polaczyc je. I skonfigurowac tak zeby na kazdy przypadało po ok 15 userow i dziala idealnie... Jedyny problem to podzial dynamiczny.. 1 router nie widzi obciazeń kompow z 2 routerka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 (edytowane) z opisu wynika ze potrzebowal bys routera na ktorym mozna przycinac pasmo dla poszczeg. kompow w LANie - niestety tanie routery (te do 300zl) tego nie oferuja - przynajmniej ja takiego nie spotkalem wsrod D-Linkow, Asmaxow, LinkSysow i AlliedTelesynow odrebne menadzery pasma jak np PLANET BM500 sa drogie i raczej nie oplacalne do domu na 2-3 kompy ale jest wyjscie programowe :P zainstalowany NetLimiter na kompie ktory najbardziej obciaza LAN - chcesz cos robic na innym ograniczasz pasmo na tym kompie i powinno byc OK PS i do tego jakis prosty routerek sprzetowy :P po pierwsze jak nie wiesz to nie wprowadzaj ludzi w blad... D-Link jak najbardziej ma w swojej ofercie takie routery, ktore to udzwignal, jednak nie jest to sprzet klasy SoHo za 100-200zl ktory ma NAT, switch 48portowy, Access Point, podzial pasma, QoS, wbudowany serwer DNS, FTP, web i jeszcze robi laske wlascicielowi.... (niestety takie wymagania maja end userzy...) router z D-Linka, ktory to umozliwi kosztuje ok. 1500zl jesli chodzi o BM-500 to on nie uciagnie ciaglego P2P na 100Mbps... pytanie do ownera: ile mozesz przeznaczyc na to wszystko kasy ? Edytowane 18 Sierpnia 2006 przez lukas-comp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPA Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 No w moim wypadku to chyba sie zdecyduje na drozszo i pewniejsza alternatywe z tego co slyszalem ten Planet MH2000 jest spoko zarabisty z tego co widze to z 2 sztukami BM500 to ryzyko i pewne klopoty :/ jesli ktos potrafi pomoc to prosze o info o konkurencyjnych Routerach dla Planet MH 2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 np. D-Link DFL-800, Linksys RV042-EU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Nie rozumiem po co pchać się w router sprzętowy na tylu userów, wyjdzie taniej i zapewne stabilniej jak postawisz na przykład Slackware na jakimś pentium 500. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPA Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 (edytowane) Qrak69 Siec jest rozwojowa , docelowo 12Mbitow i 60 userow No nie wiem czy z zaawansowanymi bajerami CBQ HTB Pentium 500 pociagnie jak nalezy Po drugie Ja nie mam czasu na zaznajamianie z [brzydkie określenie na linuksa]em :/ Za Router 1500-1700zl placi siec nie Ja osobiscie ,sa oplaty i sa wydatki taki Router moge zarzadzac z kazdego miejsca na swiecie , a jak padnie [brzydkie określenie na linuksa] podczas mojej kilkutygodniowej nieobecnosci ?? kapota :[ lukas-comp Dzieki sprawdze poczytam itp Update Jak niby ten Linksys RV042-EU mial by przydzielac / ograniczac transfery poszczegolnym userom ?? cena zarabista 700zl az dziwne toto ? Edytowane 19 Sierpnia 2006 przez MPA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zdziwiłbyś się ile taki komputer potrafi ;), Pentium 500 to takie orientacyjne minimum. Zapewniam Cię, że prędzej zaliczysz przynajmniej parę zwisów routera sprzętowego niż padnie router z Linuksem (ewentualnie BSD) na pokładzie. A co do zarządzania z każdego miejsca na świecie, to jest coś takiego jak ssh :P Naprawdę warto pozbyć się uprzedzeń do linuksa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPA Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Qrak69 Jan nie mam uprzedzen ,tylko obawy i brak checi do nauki "nowego" :) Czekam az linkuks bedzie potrafil uruchamiac pecetowy gry spod windy wtedy przesiada msie na linuksa ponoc ma to nastapic w 2012 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 (edytowane) Tylko po co ci możliwość uruchamiania gier windowsowych na routerze? :blink: Tak żeby nie robić offtopa, to przyznam szczerze, że nie znam żadnej sieci osiedlowej opartej na "zabawkach" (bo tym są wg. mnie routery sprzętowe), za to znam wielu niezadowolonych posiadaczy D-linków, Planetów i innych, które potrafią się zawiesić przy włączeniu jakiegoś klienta p2p. Dokładnie tak jak napisałeś to towar skierowany do leni i okienkowych klikaczy o stalowych nerwach :lol2: Edytowane 19 Sierpnia 2006 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPA Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Tylko po co ci możliwość uruchamiania gier windowsowych na routerze? czytac ze zrozumieniem :) potrafisz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Potrafię. Myślałem, że rozmawiamy o routerach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...