Jabar83 Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 (edytowane) Otoz sprawa wyglada nastepujaco. Nagle podczas pracy w WinXP komp mi sie zrestartowal. Nie jest to wina zasilacza ani tez inncyh podzespolow jestem tego na 90% pewien.Rzecz sie tyczy pierwszego komputera (A2200+ i R9800PRO.. ) Otoz po restarcie WinXP PRO z SP2 nie che sie ladowac. Znaczy sie zaraz po wlaczeniu komputera nie czyta z dysku tylko stoi w miejscu tak jakby partycja byla nieaktywna. Raz na poczatku(zaraz po restarcie wyskoczyl BOOT FAILURE... itd ,ale teraz nic sie nie pokazuje. Jak go podlaczylem do drugiego kompa(P3 500) (jako drugi dysk) ,to jak chcialem sprawdzic na nim dane to windoza zaczyna krzyczec ze dysk jest niesformatowany i pyta sie czy go sformatowac. Dzieje sie tak na obu partycjach. Dysk to WD 40 GB podzielony na 2 partycje 10 i 30 GB. Chcialbym sie dowiedziec co jest przyczyna ze dysk nagle domaga sie sformatowania i co moglo to spowodawac? Pierwszy raz mi cos takiego sie przytrafilo. System byl stawiany jakies 3 tygodnie temu. Obie partycje byly formatowane zaraz po ich stworzeniu tak jak powinno sie to robic i jak robie to od przeszlo 8 lat ,ale teraz nie mam pojecia co jest grane. Czy dysk jest uszkodzony ,a moze to co innego? Dysk skanowalem kilkoma antywirusami(NOD32 ,MKS Online i Avast) zanim ten problem sie pojawil. Moge ew. sformatowac dysk ,ale boje sie ze to znow sie powtorzy :( Prosze o wszelkie rady i sugestie. Bede niezmiernie wdzieczny za kazda pomoc. P.S czy jest mozliwosc odzyskania choc czesci danych z 2 partycji 30 GB (na 1 jest tylko system ) za pomoca jakis programow. Wiem ze sa punkty odzyskiwania danych ,ale tam slono za to biora :? Edytowane 17 Listopada 2005 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Moze ktos wie co jest grane z tym dyskiem. Bede wdzieczny za zainteresowanie... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) Czy nie pokazuje się czasem komunikat - system plików RAW ??? Miałem z tym niedawno do czynienia - niestety mimo prób z kilkoma programami do odzyskiwania danych nie udało się nic zgrać i poszedł pod FORMAT. Chodzi bez problemów drugi miesiąc. Pozdr. :) Edytowane 18 Listopada 2005 przez Lzep Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Proponuje przeskanować dysk programem diagnostycznym producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...