Skocz do zawartości
kprip

Problem Z Cd-rom-em Ktoś Pomoże?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dość dziwny problem. Mianowicie w komputerze mojej sis przestał działać cd-rom

tzn instalowałem ponownie windows 98SE (bo już stary się wieszał zresztą jak zwykle), zainstalowałem go z płyty, później stery itp czyli tak jak zwykle ale od tego czasu WINDOWS przestał "widzieć CD-ROM", w BIOSIE jest OK

Mam 2 dyski podłączone na jednej taśmie (master i slave)

a na drugiej mam podłączony CD-ROM na master

Konfig:

Pentium II 350MHZ

64MB RAM

grafa zintegrowana

Dyski 4 i 2 GB

CD-ROM 32x i 52x LG

A oto co już zrobiłem:

1. Kupiłem nowy cd z allego >>> dalej nie działa

2. a może ten z allegro też nie działa?? >>> ożyczyłem od kumpla cd >>> dalej nie działa

3. Wymieniłem wszystkie taśmy na NOWE >>> dalej nie działa

4. W[ciach!]iłem się na maxa >>> dalej nie działa

5. Przeinstalowałem znowu WINDOWS z płyty >>> i dalej nie widzi cd-romu w windzie

Czyli BIOS >>> cd-rom jest, DOS >>> wszystko ok widzi cd-rom, WINDOWS >>> lipa, niema, wcieło

Mi się już pomysły skończyły zupełnie więc może jakieś sugestie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj w menadzezre urzadzen wyrzucic kontrolery ide, restart, i wtedy powinien znalezc! I tak sie przedstawia sytuacja, a jak nie pomoze, to sprobuj odlaczyc ktorys dysk i na jego miejsce podlaczyc cd-rom, i potem zmiana! Powienien system przeladowackonfiguracje systemu i wtedy powinno dzialac!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi