Skocz do zawartości
Grzechu

Stabilność kompa przy o/c - czym najlepiej?

Rekomendowane odpowiedzi

1. No właśnie czym testujecie stabilność kompa przy o/c proca i jak długo to trwa?

Pytam o to ponieważ dorwalem proc z serii AGOIA na Palomino i chce go wymęczyć na maxa.

2. Mam jeszcze jedno pytanko - czy podczas zmiany FSB pamiątki tylko się przetaktowują, czy jeszcze coś innego się z nimi dzieje jak np. FSB x Timingi pamieci czy coś w tym stylu?

A o to pytam bo bede sie bawił tylko szyna i dlatego ze zamowilem juz pamieci TwinMOS na DDR 333 bo te moje PQI sie nie nadaja do o/c.

Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. No właśnie czym testujecie stabilność kompa przy o/c proca i jak długo to trwa?

Pytam o to ponieważ dorwalem proc z serii AGOIA na Palomino i chce go wymęczyć na maxa.

2. Mam jeszcze jedno pytanko - czy podczas zmiany FSB pamiątki tylko się przetaktowują, czy jeszcze coś innego się z nimi dzieje jak np. FSB x Timingi pamieci czy coś w tym stylu?  

A o to pytam bo bede sie bawił tylko szyna i dlatego ze zamowilem juz pamieci TwinMOS na DDR 333 bo te moje PQI sie nie nadaja do o/c.

Pozdrowka

ja mecze proca Cpu Burn'em zajebisty programik potrafi podnieść tem. na AC o 15 st w 10 sekund. nie jakieś sputestery bo sie kryją ja zapuszczałem go na długo bo mam wc tak ok 6 godzin (w cpu testerze aby osiągnąc taką temerature jak po 6 godzinach w CPUburnie musiałem testować 18 godzin)

pamiatki jak podniesiesz fsb to przetaktujesz jak skrócisz timingi to przetatkowyjesz znowu(tak jak byś jeszcze dużo fsb w góre pojechał) ale pozatym nic sie z nimi nie dzieje :D najwyzej sie zjarają albo bedą błedy ale wątpliwa sprawa jesli są na stand V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sprawdzalem tak puszczalem se z 4 filmy w divixie jednoczesnie tak z playlisty i seti na calo noc nie zwisalo.

Druga metoda 3d mark w petli i seti.

Trzecia Cpuburn

A co do pamiatek to tylko sie czest zmienia bo timingi to sobie samemu cza przestawic. Przynajmniej u mnie tak jest.

Jak sie bedziesz bawil czest to ci sie podkrenci jeszcze pci i agp ale to juz sam musisz sprawdzic doswiadczalnie na ile bedzie wtedy dzialal bo nie wiem od ilu sie wlancza asynchroniczna czenstotliwosc agp i pci na Epoxach. No wiesz czasami mogą byc z czyms problemy jak pci i agp za wysoki dostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE JESTEM LAMEREM :!: :!: :!: :evil:

Wiem, ze przetaktowuje sie pci i agp i wiem jakie to ma konsekwencje, wiem ze timingi sam sobie zmieniam, w epoxach dzielnik zmienia sie przy fsb 166 -przynajmniej tak jest na mojej plycie, pytam tylko oto czy przy zmianie taktowania FSB z pamiatkami oprocz przetaktowania dzieje sie cos innego, czego nie widac w biosie np. wewnetrzny system przeliczania fsb i timingow pamieci dla przykladu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki ze zrozumiales tak moja wypowiedz ale nie bylo to zamierzone. Sorki.

A co do pamiatek to sie nic nie dzieje dostaja wyzsza czest i tyla.

No czasami sie moga zjarac ale to sa raczej odosobnione przypadki. Ale to tylko zalezy od jakosci wykonania i zaprojektowania układów ( ukladu tranzystorów w ukladzie, bo jak sa lipne jakies to sie tranzystorki pala stopniowo i kosci z czasem padaja bo nierównomiernie ciepolo jest oddawane z poszczególnych czesci ukladu ) Ale to pewnie tez wiedziales ??

W koncu nie jestes lamerem.

Jeszce raz sorki.

Jakos nigdy nie mailem problemów jak tak puszczalem 4 filmy naraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh to ja przepraszam ale czesto przesadzam i najwyrazniej bende to musial zmienic.

Jak masz to mi mozesz wyslac poczta to se fajny breloczek do kluczy zrobie. A jaka cena tego kawalka krzemu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ten kawalek krzemu nie wiem ile mam kasowac, nie wiem wogole czy on dziala - przez moje przeoczenie poszedl z niego siwy dym i strasznie wali spalenizna, jest nadtopiony od wewnetrznej strony - te male kondensatory czy cuś (elektronikiem nie jestem wiec nie wiem co to) ladnie sie czesciowo wtopily w uklad. :?

Jak juz sie zdecyduje go ostatecznie sprawdzic to sprzedam go na allegro jako "uszkodzony lecz dzialajacy antek", a narazie jade na mojej zielonej agoi i nie zamierzam zdejmowac mojego WB - nie wiem czemu, moze obawa przed 2 spalonym procem :wink:

Widzisz Shiz -ja tez sie rozpisuje i tez nie calkiem na temat dlatego sory za unoszenie sie.

Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrowka

ja stabilnośc często sprawdzam w normalnie uzywanych programach... np. do zgrywania cd na mp3 Audio GoGo, a przy okazji dowiedziałem sie, że płytka audio 80minut pełna z 18 utworkami przegrywa sie do 192kb/s w 2min 40s...: 8)

od dzisiaj także Cpu Burn'em, o kótrym wspominał Wizjonerek... to jest dopiero programik... potrafi dać wycisk procesorowi... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zessaj sobie Super_PI. Jak program sie podczas obliczeń wywali, to znaczy że procesor niestabilny... To jest najpewniejszy sposob na sprawdzanie podkreconego CPU :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zessaj sobie Super_PI. Jak program sie podczas obliczeń wywali, to znaczy że procesor niestabilny... To jest najpewniejszy sposob na sprawdzanie podkreconego CPU :)
Byłbym wdzięczny za jakiś link.

Lisek - miałeś w rękach pamieci TwinMOS na 333? Jesli tak to powiedz jakie wrazenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU BURN

tylko uwazaj na zasilacz :!: jak masz Codeshita lub cos w tym stylu to poogladaj jak ladnie spada +5V i nie zdziw sie jak uslyszysz trzask i zasilacz wyzionie ducha :(

zreszta ten program sztucznie zawyza temp procka - w realu nigdy nie osiagniesz takich temperatur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ten kawalek krzemu nie wiem ile mam kasowac, nie wiem wogole czy on dziala - przez moje przeoczenie poszedl z niego siwy dym i strasznie wali spalenizna, jest nadtopiony od wewnetrznej strony  - te male kondensatory czy cuś (elektronikiem nie jestem wiec nie wiem co to) ladnie sie czesciowo wtopily w uklad. :? 

Jak juz sie zdecyduje go ostatecznie sprawdzic to sprzedam go na allegro jako "uszkodzony lecz dzialajacy anteka narazie jade na mojej zielonej agoi i nie zamierzam zdejmowac mojego WB - nie wiem czemu, moze obawa przed 2 spalonym procem :wink: 

Widzisz Shiz  -ja tez sie rozpisuje i tez nie calkiem na temat dlatego sory za unoszenie sie.

Pozdrowka

Nastepny "kolega" kretacz i oszust ? 8O

"Gratuluje" pomysla ze sprzedaza jako uszkodzony ale dzialajacy :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU BURN

tylko uwazaj na zasilacz :!: jak masz Codeshita lub cos w tym stylu to poogladaj jak ladnie spada +5V i nie zdziw sie jak uslyszysz trzask i zasilacz wyzionie ducha :(

zreszta ten program sztucznie zawyza temp procka - w realu nigdy nie osiagniesz takich temperatur

co sztucznie jak sztucznie :D :wink: przecież kolega chciał program do testowania stabilnosci wiec ten program jest super .nie dość ze meczy proca na maxa to podnosi jego temerature .mozna sprawdziń gdzie jest koniec mozliwosci albo jaka temperatura jest już za wysoka dla proca . u mnie na wc max co osiągnołem po prawie dobie cpu to 39 st ale to było dawno wczoraj modernizowałem układ i pusciełm burna na noc i dzień jak wróce z pracy to sprawdze czy nie ma zwiechy i jakie tem. Polecam Burna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ten kawalek krzemu nie wiem ile mam kasowac, nie wiem wogole czy on dziala - przez moje przeoczenie poszedl z niego siwy dym i strasznie wali spalenizna, jest nadtopiony od wewnetrznej strony  - te male kondensatory czy cuś (elektronikiem nie jestem wiec nie wiem co to) ladnie sie czesciowo wtopily w uklad. :? 

Jak juz sie zdecyduje go ostatecznie sprawdzic to sprzedam go na allegro jako "uszkodzony lecz dzialajacy anteka narazie jade na mojej zielonej agoi i nie zamierzam zdejmowac mojego WB - nie wiem czemu, moze obawa przed 2 spalonym procem :wink: 

Widzisz Shiz  -ja tez sie rozpisuje i tez nie calkiem na temat dlatego sory za unoszenie sie.

Pozdrowka

Nastepny "kolega" kretacz i oszust ? 8O

"Gratuluje" pomysla ze sprzedaza jako uszkodzony ale dzialajacy :evil:

Reed ja nie widze w tym "haśle" nic złego, a wrecz przeciwnie swiadczy on o mojej uczciwosci - przynajmniej takie bylo moje zamierzenie.

Rowniez nie jestem za tym aby ludzie sprzedawali na allegro uszkodzone graty nie mowiac o tym, a z mojego hasla wynika jednoznacznie ze jest uszkodzony i dzialajacy wiec cala prawda zawarta.

Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reed - mogles mnie zle zrozumiec, a mianowicie to ze jesli procek nie bedzie dzialal to go sprzedam pod takim wlasnie haslem, a mi chodzilo o to, ze jezeli procek bedzie DZIAŁAŁ choc jest uszkodzony to go sprzedam bo po co mi slabiej krecacy sie procek.

To wszystko i tak takie gdybanie poniewaz watpie w to zeby on sie jeszcze do czegos nadawal oprocz breloczka do kluczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopbra tak sobie testuje i zastanawiam się

ile musze potestować żeby być pewnym.

Cała noc nie wchodzi w gre prądu mi szkoda.

taaaaaa

u mnie komp caly czas chodzi [24h/7d]

a siorbanie pradu to jest niezle jak do mnie sie zwalaja ludzie na weekend na lan-party. wiekszosc na amd i to kreconych wiec kaloryfer nie jest konieczny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reed - mogles mnie zle zrozumiec, a mianowicie to ze jesli procek nie bedzie dzialal to go sprzedam pod takim wlasnie haslem, a mi chodzilo o to, ze jezeli procek bedzie DZIAŁAŁ choc jest uszkodzony to go sprzedam bo po co mi slabiej krecacy sie procek.

To wszystko i tak takie gdybanie poniewaz watpie w to zeby on sie jeszcze do czegos nadawal oprocz breloczka do kluczy.

OK, sorx :oops: zle cie zrozumialem :?

Zwracam honor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, sorx :oops: zle cie zrozumialem :?

Zwracam honor :)

Honor przyjety :D :D :D

Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...