Skocz do zawartości
Renegat

Mój Pierwszy Mod:)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie to mój pierwszy mod, więc może miejscami trochę nie przemyślany, ale ogólnie jestem z Niego zadowolony. Teraz kombinuję do niego jeszcze chłodzenie wodne, jak będzie, to dam następne fotki.

Cały mod zajął mi ok. 4 miesiące (bo w trakcie byłem miesiąc na wakacjach:P) teraz dopiero wystawiam, bo nie mialem cyfrówki;) No ale do rzeczy...

Moja obudowa jeszcze jakiś czas temu wyglądała tak (Tracer-tro Neptune):

Dołączona grafika

Najpierw trzeba było zebrać potrzebne materiały...

Dołączona grafika

I oskrobac komputer ze starej farby...

Dołączona grafika

Tutaj budka przed wycięciem górnego otworu (na kable od zasilacza):

Dołączona grafika

Na czas "remontu" komputer musiał zamieszkać gdzieś indziej, więc zrobiłem mu mieszkanko ze starej pułki po kasetach:D

Dołączona grafika

I tak właśnie sobie mieszkał przez całe wakacje...:

Dołączona grafika

A dalej, projekt był taki, że na górę wywalam zasilacz, obudowuję go, całą budę maluję na żółto przód robię z blachy ryflowanej (długo zastanawiałem się jak ją przymocować, ale stanęło na normalne dystanse) i z przodu usuwam wszystkie guziczki i światełka, zostawiam tylko cd-rom, dvd, floppy.

Power, reset, diodki i przełącznik do katod (które będą pod maską:P) miały być na górze. No i wszystko się udało;) Oto wyniki:

Wyciąłem z blachy części do obudowania zasilacza (niestety z braku narzędzi robiłem to zwykłą piłą i pilnikiem, a potem papierem ściernym. Otwór na wentylator wiertarką i piłką...):

Dołączona grafika

Otwór w budzie też robiłem ręcznie, a to cała obudowa gotowa do malowania:

Dołączona grafika

Farbe nałożył mi kumpel, który pracuje w zakłądzie samochodowym. Musiałem zapłacić za farbę tylko (niestety kosztowało mnię to 50 zł. ale moim zdaniem warto było;)

A to rezultaty:

"Maska":

Dołączona grafika

Tutaj maszyna w całej okazałości:

Dołączona grafika

Tu otwartry komp:

Dołączona grafika

Same bebechy (nic ciekawego:P)

Dołączona grafika

I lewy półprofil:

Dołączona grafika

A tak wygląda nocą;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I jeszcze raz w całości:

Dołączona grafika

A na koniec zbliżenie katodki:

Dołączona grafika

Czekam na jakieś komentarze, za nic się raczej nie obrażę:P A człowiek nawet nie czuje jak mu się rymuje.

Pozdrawiam!

PS. Pomysł na takie zabudowanie zasilacza już kiedyś na forum padł, ale mój powstał zupełnie nizależnie (znalazłem tamten temat dopiero po wymyśleniu całego projektu). Mam nadzieję, że autor się nie czuje urażony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to ma do rzeczy czy ktos juz uzyl takiej zabudowy czy nie? ;]

co do kompa to myslalem na poczatku ze caly bedzie w blache ryflowana :) a tu niestety ;]

ogolnie jest spoko tylko te napedy na froncie wygladaja ochydnie, szkoda ze nie zostaly zamaskowane blacha lub pomalowane na zolto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym cie nieznał to bym zapytał czemu kolor taki bananowy :D

Ale do rzeczy: Moim zdaniem całkiem ładnie wyszło i przedewszystkim oryginalnie, ale mam pare pytań:

1) nie chałasuje to?? bo z przodu raczej mało szczelne:D

2) jak poskręcane są ścianki zasilacza?? kątowniki jakieś czy blacha zagięta jest do środka??

3) nie masz tam zaciepło w środku?? bo wiatrak w zasilaczu jest dalej niż zwykle a nie wypatrzyłem żadnego dodatkowego wiatraka ani z przodu ani z tył.

I jeszcze malutkie propozycje:

1) Śrubki w nadbuduwce mniej matowe

2) Mocowanie Frontu (te pręciki) można by też pochromowac albo coś, chociaż niewidziałem na żywo i może właśnie tak jest ok

3) Pomyśl o oklejeniu napędów - można dostać okleine która wygląda jak blacha a jakby coś trzeba było oddac do serwisu to wystarczy zerwać okleine.

Ale ogólnie zdecydowanie OK mod!

Edytowane przez ig00rek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem się długo co zrobić z napędami, ale w koncu takie zostały. może machnę je też na żółto, takim samym kolorem, bo i tak mi gwarancja na dvd sie niedługo skonczy:P

Hałasu troche jest, dlatego kombinuje wodne. a na górę chce kupic Papsta.

Temperatura nie skoczyła bardzo, bo górny wiatrak wyciąga troche powietrze (serio, jak go wyłączyłem, to mi na CPU skoczyła temp o 5 C). Poza tym z tyłu jest jeszcze dziura po zasilaczu, którą przy budowaniu WC zabuduję plexi (zobaczymy jak wtedy sie zachowa temperatura)

Scianki od zasilacza poskrecane sa na katowniki i blachowkrety (dziure na kable musialem tez usztywnic blaszkami i wkretami, bo sie blacha uginala)

Co do srubek na nadbudowce, to juz nie zmienie, bo nie chce mi sie przekrecac wszystkich:P

Dystanse na ktorcyh jest przymocowany front zostawie srebrne, bo mi się tak podoba;)

Dzieki za opinie, pomysle o tych napedach:P

Pozdrawiam!

Edytowane przez Renegat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widac, ze sie napracowales, i stworzyles mod'a. Dales przyklad poczatkujacym uzytkownikom co oznacza slowo "mod". Aczkolwek mi sie nie podoba, po prostu to nie moj gust, ale wazne ze autorowi sie podoba, jesli wybral taki styl i taki kolor :wink:.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny mod. co do zasilacza miałem coś takiego robić w starej obudowie bo można tylko pionowo ustawić go i już wiem jak :)

chociaż tak jak M@ly'emu kolor mi sie za bardzo nie podoba.

Jednak starannie wykonane i ładne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawy modzik,ale:

- te napedy(ale o tym wiesz)

- przednia scianke dales na dystansach a w powstala luke moglbys walnac np paski wyciete z jakiegos tworzywa pleksopodobnego lyb plastikowego ktory by przepuszczal swiatlo(i lekko je znieksztalcal) cos jak w kabinach prysznicowych:)albo cos innego zeby nie bylo takiej brzydkiej dziury

- ja bym zmienil kolor(ale to rzecz gustu)

poza tym calkiem fajnie to wyglada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blacha ryflowana troche ssie na takiej małej powierzchni... perforacje są troche za duże do tak małej konstrukcji imho :)

mi sie osobiscie nie podoba... taka obudowa kojarzy mi sie z autami po wymianie blotników, klap i drzwi na różne kolory...

co nie znaczy ze mieszam z błotem... ujdzie w tłoku ale mnie tam nie bedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Milo zobaczyc moda kogos znajomego na forum.

Szkoda ze dopiero teraz Cie wzielo na modowanie i WC a nie pare lat(?) temu kiedy ja sie tym interesowalem.

Jak widzialem to w czesciach ostatnio to gorzej wygladalo i nie spodziewalem sie ze tak schludnie to wyjdzie, a kolor jak to kolor na zywo zapewne lepiej wyglada. Co do blachy to chyba PelzaK ma racje.

Czekam az bede mogl WC obejrzec :PP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blacha ryflowana troche ssie na takiej małej powierzchni... perforacje są troche za duże do tak małej konstrukcji imho :)

mi sie osobiscie nie podoba... taka obudowa kojarzy mi sie z autami po wymianie blotników, klap i drzwi na różne kolory...

co nie znaczy ze mieszam z błotem... ujdzie w tłoku ale mnie tam nie bedzie :)

Ty Pelzak to tylko umiesz krytykować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pare lat temu, jak Ty sie interesowales moddingiem i WC to ja komputeraz nie mialem[...]

Nie bylo chyba tak zle pamietam twoje niesmiertelne pentium 75MHz :D

Wracajac do blach to na Przodzie jest naprawde fajna a an gorze troche dziwnie wyglada, ale good lepiej z niz bez :D

Dobry pomysl padl jeszcze z plexi w szczeliny miedzy blacha przednia a reszta budy.

Moze katodek dorzucic?

[OT] A co do Bannana to nie pamietam dokladnie... Chyba cos z Czikita i zolta podkoszulka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale wtedy nie bedzie widac katod:D a chdzi o to zeby bylo widac:P

A co do zaginania, to nie mialem narzędzi do takiej roboty:( a chciałem najpierw tak zrobić, potem myślałem do dosztukowaniu na kontownikach boków, ale to by zle wyglądał, bo by było mnóstwo śrub.. może powalcze z plexą i diodami super jasnymi;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty Pelzak to tylko umiesz krytykować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :mur:

nie prawda.... są swiadkowie.. nawet całkiem liczni którzy potwierdzą, że chwalilem :). Pozatym ja tylko mówie co myślę.. po to jest chyba forum.. mam na siłe Ci mówić jak mi się to bardzo super podoba? i przy tym kłamać? :) Chyba nei o to tutaj chodzi.. pomyśl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na mnie mowili w liceum:P w sumie nie wiadomo czemu, ale przyjelo.. no ale to troche nie na temat;)

Jakto niewiadomo czemu? po prostu zwykły banan jestes i tyle :D

A ja bym w szczelinę za frontem zamontował zamiast proponowanej plexy siatkę aluminiową - lepiej by sie zgrała z blachą

Edytowane przez ig00rek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi