Skocz do zawartości
Opson6667

Msi Radeon X1300pro - Czym To Podkręcac

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam tą kartę na jakiś czas, chcialbym ją troszke podkrecic bo nie jestem zbytnio zadowolony z jej wydajności. Domyslnie taktowana jest zegarami 600/400 mhz...... no i niestety nie bardzo wiem jak ją kręcic

Zawiodly juz :

Ati tray tools

Riva tuner

Powerstrip

Jakies pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to jest pływający obraz?

Chodzi o lejące się i zmieniające kształt textury ( w grach)

Bo mam coś takiego

Poza tym obraz miejscami jakby podzielony był na dwie części i jedna za drugą nie nadąża.

Nie jest to mocno zauważalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prosbe do tych co maja x1300pro wlaczcie pcie express spread spectrum w biosie, jesli macie taka opcje

nastepnie odlaczcie wiatrak na karcie graficznej i dajcie nawiew na radiator z inngo zewnetrznego wiatraka.Teraz sprawdzcie czy zafalowania obrazu dalej wystepuja.Do tych co niewiedza zafalowania to falowanie obrazu w poziomie szczegulnie widac na obrzezach okienek. U mnie w 3d nie bylo widac po wlaczeniu spread spectrum inaczej obraz nie do uzytku we wszystkich rozdzielczosciach.Karte mialem 3 godziny i zwrcocilem i nie sprawdzilem mojej teorii ze winne jest zlacze zasilania wiatraka zbyt blisko wyjscia na monitor.Nie ma progamu do jej podkrecania , przynajmniej na razie a szkoda 700 na gpu i 900 na mem bedzie bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszedł nowy ati tool wersja beta 9 i wreszcie bedzie mozna sprawdzic jak kreci sie ta karta. Tzn. nie polecam karty tylko tego producenta bo u innych chyba wszystko z obrazem wporzadku.Karta lepsza od standardowego 6600 silent pipe a po podkreceniu to napewno bedzie gdzies pomiedzy kreconym 6600 a GT.

Edytowane przez grayman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem kiedys pływania obrazów na radeonie 9550 (kiedy grałem w countera i czesto pływały textury) to wina wolnego przepływu pamieci i procesora, wczesniej miałem athlona 1700+ podkręconego do około 2300 Mhz i nadal średnio pływały... i zmieniłem na mocniejszego sprzętu tak jak na moim podpisie i juz nie pojawiły pływania obrazu...

coraz lepiej gram w countera :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy moze ktos zarzucic przykładowymi wynikami z 3dmarkow 03, 05 wraz z konfiguracja? przymierzam sie do tej karty chociaz kusi GF7300 swoja ceną... x1300Pro bardziej sie opłaca??

bardzo prosze o 3dmarki :)

Core max 660Mhz... ale póki pasta nie nabierze swoich właściwości leci na 650Mhz

Mem z radiatorami max 920Mhz ale też jak wyżej więc póki co na 900Mhz

3dmark01SE 16750

3dmark03 6850

3dmark05 3250

stary sytem po ge2mx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Core max 660Mhz... ale póki pasta nie nabierze swoich właściwości leci na 650Mhz

Mem z radiatorami max 920Mhz ale też jak wyżej więc póki co na 900Mhz

3dmark01SE 16750

3dmark03 6850

3dmark05 3250

stary sytem po ge2mx

a mozesz podać bez OC :) ? będzie to dla mnie bardziej miarodajne :)

moze ktos jeszcze zapuści swoje wyniki, default i ewentualnie OC?

bede wdzieczny :)

Edytowane przez welyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi