Skocz do zawartości
idler

Sony H1, Kodak P850 Czy Szarpnąć Się Na Panasonica Fz30

Co bys kupil Sony H1 czy Panasonika FZ30  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktoryaparat bys wybral ?

• Sony H1
      3
    • Panasonic FZ30
      7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

No właśnie co wybrać? Do tej pory wachałem się między Sony H1 a Kodakiem P850 (choć do Kodaka podchodze ostrożnie) a od niedawna zaczałem myśleć nad Panasem FZ30 ale ludzie straszą trochę szumami, warto dołożyć i zainwestiować w Panasa? Chce miec aparat ktory posłuży mi przez kilka lat, z duzym zoomem i mozliwoscią ustawień manualnych, moja mała stara cyfrówka już mi niestety nie wystarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje sobie sprawę ze Panasonic FZ30 jest troche wyższym modelem a Sony i Kodak bardziej konkurują z Fz20 ale Fz30 wydaje siębyć pozbawiony wad swojego starszego brata i ma kilka użytecznych gadżetów także chyba warto już dołożyć parę zł. Wystraszyły mnie tylko opinie o jakoby większych szumach spowodowanych rozdzielczością 8 mln pixeli, trochę szperam po internecie ale z tych matryc i ewentualnych szumów od nich pochodzących jeszcze zbyt dobrze nie obczajam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szumy przy powiększeniu 100% (na monitorze) są porównywalne do tych w FZ20. Jednak po wywołaniu zdjęć szumy będą mniejsze na fotkach z FZ30 => ponieważ posiada większa (8MP) matrycę. Fz30 ma (z tego co wiem) mechaniczny zoom a to dla mnie duży plus tego aparatu.

P.S.

Mimo twoich wyjaśnień powyżej uważam, że porównywanie tych dwóch aparatów jest bez sensu - przecież to różnica 700PLN.

Edit

Poczytaj trochę o FZ30 i H1.

http://www.dpreview.com/

Edytowane przez PiotruśPan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie kwestia rozbija się o to czy warto dołożć te 700 zł czy nie. Co do mechanicznego zooma to sterowanie jest tylko reczne za pomocą pierścienia jak rozumiem , chyba będe musiał poszukac go w sklepach i poprzymierzać sie, nie wiem czy ręczne sterowanie nie bedzie troche niewygodne biorąc pod uwagę przyzwyczajenia do operowania dwoma przyciskami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"nie wiem czy ręczne sterowanie nie bedzie troche niewygodne biorąc pod uwagę przyzwyczajenia do operowania dwoma przyciskami."

tym mnie rozwaliłeś :lol: Nawet nie wiesz ile osób by chciało mieć takie coś .. a MF ? n/c :]

warto dać te 700zł i nie marudź ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten topic jest bez sensu...

Jak ja bym miał tyle kasy, że by mi na FZ30 starczyło to już bym nim focił...

I lepiej nie pisz tu już nic co NIE będzie stwierdzeniem "kupiłem FZ30" albo "zamówiłem FZ30" bo Cię ludzie wyśmieją a ja jako pierwszy...

Chyba, że jednak z kasą coś nie tak będzie to można zrozumieć...

Edytowane przez Piterro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No do Fz30 muszę trochę kasy dozbierać ale chyba warto będzie poczekać jeszcze trochę. Dzisiaj oglądałem go w MM i robi kolosalne wrażenie no i odrazu cena Fz20 w MM spadła do 1890zł a jeszcze niedawno wołali 2200zł, ale Kodak P850za 1999 zł to juz przegiecie, skąd oni te ceny biorą :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi