/// Kaszpir /// Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Witam ! Mój AMD XP 1600+ potrafi pracować takze jako XP2100+ (333Mhz) na chłodzeniu Titan 5TB (głośny ten cooler jak cholera) przy 1.85V. Problem polega na tym iż od jakiegoś czasu proacowałem na tak podkręconym procku i wszsytko było ok (stabilność). Wczoraj jednak zapuściłem CPUBurn i po kilkunastu minutach temp strasznie wzrasta (nie pamietam aby kiedyś aż tak wysoka była) i komp się zwiesza ... Czy znacie jakiś szybki i efektywny sposób aby sprawdzi realną stabilnośc komputera ? Bo ciężko mi to zrozumiec czemu po kilku minutach komp się wywala i są aż tak wysokie temperatury generowane przez CpuBurn a podczas wielogodzinnej pracy , oglądania filmów lub tez czasami grania system działa stabilnie ... Komp nie działa nonstop a ja tez nie gram nonstop :) Aha i tak z ciekawosci , jakie częstotliwoscie pomiedzy FSB 133 a 166Mhz nie powinno raczej sie używać ze względu na zbyt wysokie częstotliwości PCI (dysk twardy) ? Znalazłem już minimalne napiećie dla AMD XP1600+ (1.5V) przy którym mój cooler działa na 1400obr i dzięki temu komputer jest baaaardzo cichy :) Ale teraz poszukuje drugiej alternatywy ;) Max wydajność ale nie kosztem stabilności ;) Nie musi być to procek taktowany jako XP2100+ tak jak teraz , płyta moja posiada spore mozliwoście regulacji FSB 100-250Mhz , jest wiec w czym wybierać :) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Kaszpir , kombinujesz jak kon pod gore :? CPU Burn jak sama nazwa mowi wlasnie wygrzewa proca. Jezeli na tym taktowaniu wali ci sie , to sorx, ale masz niestabilnego do konca kompa. Co ty chciales na takim coolerku ? przy tym taktowaniu i Vcore ? FSB bezpieczne dla HDD, zalezy od tego jakie masz dzielniki. Do wszystkiego musisz dojsc metod eksperymentow, a uzywajac opcji Szukaj mozesz sobie troszke ulatwic zycie, o tym juz nie raz pisalismy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Stary kombinator jestem ;) No tak ale czy CPUBurn wygrzewa procka do takich temoeratura jakie można normalnie uzyskać ? Czy poprostu są to sztucznie zawyżone temperatury ? A może wygrzewac HotCPU Testerem ? Bo się lekko zdziwiłem. Normalnie temp dochodziła do 56stopni a przy CPUBurnie do 66 stopni ... CHyba jednak zamówię ten zestaw z CPC za 109zł i poprostu jeśli on nie zapewni mi rozsądnej temp to poprostu go oddam spowrotem. Firma reklamuje się że jest 30dni na testy ... i jak się nie spodoba to można oddać :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Stary kombinator jestem ;) No tak ale czy CPUBurn wygrzewa procka do takich temoeratura jakie można normalnie uzyskać ? Czy poprostu są to sztucznie zawyżone temperatury ? A może wygrzewac HotCPU Testerem ? Bo się lekko zdziwiłem. Normalnie temp dochodziła do 56stopni a przy CPUBurnie do 66 stopni ... CHyba jednak zamówię ten zestaw z CPC za 109zł i poprostu jeśli on nie zapewni mi rozsądnej temp to poprostu go oddam spowrotem. Firma reklamuje się że jest 30dni na testy ... i jak się nie spodoba to można oddać :) Powiem ci tak, jezeli komp przejdzie te testy, to niewiele bedzie mu straszne :P Niby jestes kombinator, a idziesz po najmniejszej lini oporu i kupujesz ta QPE z CPC ??? 8O Zaskakujesz mnie :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Chyba kupie to z CPC. Jest możliwość oddanie w terminie do 30dni wiec chyba nic nie ryzykuje. Nie zalezy mi na osiaganiu wiecej niż teraz mam. Jedynie chciałbym jakaś trochę niższą temoeraturę i ciszę przy tak podkręconym procku. Nie zalezy mi na jakiś bardzo niskich temperaturach. Byle system działał stabilnie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Kaszpir chyba nas chcesz zajechac swoimi wywodami. NIE ma szybkiego i pewnego sposobu na sprawdzenie stabilnosci kompa. Proponuje cpuburn na pol doby a na drugie 3dmark loop. I kup sobie do cholery w koncu to wc, te dyskusje nie maja sensu, bo ciagle wyglada to tak jakbys cos chcial a nie mogl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Kaszpir chyba nas chcesz zajechac swoimi wywodami. NIE ma szybkiego i pewnego sposobu na sprawdzenie stabilnosci kompa. Proponuje cpuburn na pol doby a na drugie 3dmark loop. I kup sobie do cholery w koncu to wc, te dyskusje nie maja sensu, bo ciagle wyglada to tak jakbys cos chcial a nie mogl. Cos w tym jest :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Dobra już nie będę męczył ;) Zamówię zestaw i jak mi sie nie sposoba to poprostu oddam ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Kaszpir chyba nas chcesz zajechac swoimi wywodami. NIE ma szybkiego i pewnego sposobu na sprawdzenie stabilnosci kompa. Proponuje cpuburn na pol doby a na drugie 3dmark loop. I kup sobie do cholery w koncu to wc, te dyskusje nie maja sensu, bo ciagle wyglada to tak jakbys cos chcial a nie mogl. Cos w tym jest :P no własnie przecież to miał byś test na stabilnośc wieć własnie wyszło ze stabilny do końca nie jest skoro masz zwiechy u mnie nie ma i jestem heppy :D a burn meczy proca az miło tylko uwaga nazasiłke :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 I tak i nie :) A w tym CPUBurn nalezy wybrac K7 tak ? Poprostu ten programn generuje wyższe tempoeratury niż maksymlanie udało mi sie podczas np. grania osiągnąć. Pytanie czy ten program kiedyś kończy podnosić tempoeraturę czy ciągle podwyższa i ukazuje max. temp. przy któej poprostu komp staje sie nie stabilny ? A może HotCPU tester jest "pewniejszy" ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 I tak i nie :) A w tym CPUBurn nalezy wybrac K7 tak ? Poprostu ten programn generuje wyższe tempoeratury niż maksymlanie udało mi sie podczas np. grania osiągnąć. Pytanie czy ten program kiedyś kończy podnosić tempoeraturę czy ciągle podwyższa i ukazuje max. temp. przy któej poprostu komp staje sie nie stabilny ? A może HotCPU tester jest "pewniejszy" ? dobry do testowania stabilnosci bo zalezy jak podkrecisz kompa to ci sie moze sypać już przy 46 a w innym przypadku przy 66 ja max jakie uzyskalem temeratury to 39 stopni. wiec używam go do testowania stabilnosci . proc w góre i burn proc w dół(pnoznik w dół fsb w góre) i burn. itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 I tak i nie :) A w tym CPUBurn nalezy wybrac K7 tak ? Poprostu ten programn generuje wyższe tempoeratury niż maksymlanie udało mi sie podczas np. grania osiągnąć. Pytanie czy ten program kiedyś kończy podnosić tempoeraturę czy ciągle podwyższa i ukazuje max. temp. przy któej poprostu komp staje sie nie stabilny ? A może HotCPU tester jest "pewniejszy" ? oczywiście masz wybrać k7. Nie rośnie temperatura w nieskończoność tylko w pewnym momencie przestaje rosnąć. ta temperatura to najwyższa (pawdopodobnie) jaką, ale tylko teoretycznie osiągnąłby twó procesor. W rzeczywistości będzie to 3-5 stopni mniej... No i uważaj na swój zasilacz bo może niestety zrobić booom :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Dlaczego miałby zasialcz zrobić Boom ? Zasiłka jest oki - Enlight 250W pracująca na obniżonym do 7V wentylatorku :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Dlaczego miałby zasialcz zrobić Boom ? Zasiłka jest oki - Enlight 250W pracująca na obniżonym do 7V wentylatorku :) dokładnie moze być bummm jak pamietam ja na tym duronie co w podpisie jak go kreciłem i sprawdzałem burnem to zjarałem własnie zasiłke 235 W tylko dymek poszedł i po ptakach razem z płytą ecs i prockiem duronem 800 wiec uwazaj sprawdzaj napiecia teraz mam zasiłke 300W i jak włacze burna to mi spada zasilka z 5V do 4,91 nie dużo ale spada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Niestety... proc nie wyrabia... przykro mi ;( BTW cpu burn wlasnie tak podgrzewa procka, ze mozesz sobie jajeczniczke albo cos takiego usmazyc pozdr MeHow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Spoko :) Wygrzewam HotCPU i mam tylko max 58 stopni (1 godzina testu) A za pomocą CpuBurn 66 stopni ... Czy ten CPBurn z lekka nie "pzregina" ??? Tak samo bardzo dziwnie spada mi napięcie za zasilaczu ... W HotCPu delikatnie a w Burnie ... Dziwny ten CPUBurn ... Teraz mam zapiszczonego Super PI w tle (32M) i 100% obciązenia procka ... Chyba dam sobiue spokój z CpuBurn bo niestety on nadaje się ale so ... palenia procków i zasilaczy a nie do testów stabilności ... Bo testy za pomoca niego wykonane nijak mają się do rzeczywistości ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Ja chyba jako jedyny trochu sie zgodze z kaszpirem ,CPUBurn to lekka przesada, ten program jest tak skonstruwany zeby wydobyc ostatnie poty z procka co z jednej strony jst dobre ale z drugiej niedokonca prawdziwe.Ja mam taka metode sprawdzanie ze odpalam seti@home,kilka okien eksplorera (on to sie lubi wywalac nie ? :P ) ,kilka pomniejszych progow (lacznie z sandra ,miernikiem napiec/obrotow) poczym wlaczam marka i zapusczam loop na 5-6h, jak po takim katowaniu (ktore wywala nie jeden komp nie bedacy podrasowany,wystarczy ze kompnoenty ujowe) komp dziala to uznaje go za stabilny.Komp mi lazi pod XP po kilka dni nieraz (seti i download) i sie nie wiesha :-). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 "]Ja chyba jako jedyny trochu sie zgodze z kaszpirem ,CPUBurn to lekka przesada, ten program jest tak skonstruwany zeby wydobyc ostatnie poty z procka co z jednej strony jst dobre ale z drugiej niedokonca prawdziwe.Ja mam taka metode sprawdzanie ze odpalam seti@home,kilka okien eksplorera (on to sie lubi wywalac nie ? :P ) ,kilka pomniejszych progow (lacznie z sandra ,miernikiem napiec/obrotow) poczym wlaczam marka i zapusczam loop na 5-6h, jak po takim katowaniu (ktore wywala nie jeden komp nie bedacy podrasowany,wystarczy ze kompnoenty ujowe) komp dziala to uznaje go za stabilny.Komp mi lazi pod XP po kilka dni nieraz (seti i download) i sie nie wiesha :-).Fajnie że chociaż ktoś :) Spzręt jest cały czas wygrzewany. Dodatkowo obniżyłem napiecie przy XP 1600+ na 2100+ do 1.8V. Chwile pograłem , porobiłem testy w Ut2003 , ponad godzinę w tle był zapuszcozny SuperPI - max. test 32M , ponad godzinę HotCPU i max. temp. to 58stopni. Podczas grania (ale odrazu mówię kilka minut) temp doszła do 56 stopni. Podczas męczenia lekko zmieniają się u mnie wartości +12 jak i +5V. 3,3V jest trzymane delikatnie. Ale to co wyprawai CpuBurn to woła o pomste do nieba ... 66 stopni (i zwis) a napięcia to już wogóle przegięcie ... z 12V skoczyło na 13V a napięcie 5V mocno spadło ... Ciekawy jestem do czego ten test służy :) a) do niszczenia procków B) do niszczenia zasilaczy c) do niszczenia procka i zasilacza Bo do testów stabilności to napewno nie. Bo ten test ma się tak do realnej pracy komputera ... Aha odrazu mówię , zasilacz jest bardzo dobry - Enlight :) i standardowo trzyma napiecia bardzo stabilnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 Spzręt jest cały czas wygrzewany. Dodatkowo obniżyłem napiecie przy XP 1600+ na 2100+ do 1.8V. Chwile pograłem , porobiłem testy w Ut2003 , ponad godzinę w tle był zapuszcozny SuperPI - max. test 32M , ponad godzinę HotCPU i max. temp. to 58stopni. Podczas grania (ale odrazu mówię kilka minut) temp doszła do 56 stopni. Podczas męczenia lekko zmieniają się u mnie wartości +12 jak i +5V. 3,3V jest trzymane delikatnie. Ale to co wyprawai CpuBurn to woła o pomste do nieba ... 66 stopni (i zwis) a napięcia to już wogóle przegięcie ... z 12V skoczyło na 13V a napięcie 5V mocno spadło ... Ciekawy jestem do czego ten test służy :) a) do niszczenia procków B) do niszczenia zasilaczy c) do niszczenia procka i zasilacza Bo do testów stabilności to napewno nie. Bo ten test ma się tak do realnej pracy komputera ... Aha odrazu mówię , zasilacz jest bardzo dobry - Enlight :) i standardowo trzyma napiecia bardzo stabilnie. hmmmm ten program służy właśnie do tego wszystkiego co napisałeś . ja nim testuje i jakoś nic sie nie zjarało. jak zmieniam ustawienia i nie ustawie wszystkiego prawie idealnie to burn robi mi zwis kompa wiec poroawiam ustawienia i działa pięknie w koncu Extremalnie podkrecony procek powinien przejsc extremalne testy no nie ??? na Ac to bym sie bał go zapuścić np. nawet na 2 godziny ale na WC działa przez 3/4 doby i max co sie mu udało wyduscić z procka to 40st i napiecie 5v spadło do 4,91 bez zwisów palenia czegokolwiem wszystko smiga sprawnie i ładnie bez kłopotów. wcześniej właczałem też np. 3dmarka,kilkanaśie innych aplikacjo,cputestera itd. i po całej nocy tem max35 stopni . dlatego we wszystkich testach zaznaczam ze testowane BURNEM. bo wiinym wypadku spokojnie mógłbym napisać ze mam tem Fullload 35st a nie 40. program jest the best. jak częsci na gwarancji dobre chłodzenie dobry zasilacz to nie ma sie nic prawa zjarać bo niby jakim cudem, ale jak kom choć w małym stopniu moze sie w określonych wwarunkach stać niestabilny to burn go wysypie w kilka chwil. a tak nawiasem mówiem oststnio ze właczyłem burna do testów w piątek bo zmieniałem układ. (po małej powodzi) no to teraz wam powiem ze mnie 2 dni nie było w domciu bo byłem w górach i zapomniałem burna wyłaczyć jak wychodziłem wiec komp mi śmiga na burnie od piątku o od ok 16 i bedzie do dzisiaj do ok 24 :roll: :idea: aż sie strach normalnie bać ale domownicy nie zgłaszali problemów z kompem,nic im nie smierdzi działa normalnie(chociaz twierdzą ze strasznie wolnoehheheh) zapodam info wieczorem .jak bedzie działać :D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 Spoko :) Wygrzewam HotCPU i mam tylko max 58 stopni (1 godzina testu) A za pomocą CpuBurn 66 stopni ... Czy ten CPBurn z lekka nie "pzregina" ??? Tak samo bardzo dziwnie spada mi napięcie za zasilaczu ... W HotCPu delikatnie a w Burnie ... Dziwny ten CPUBurn ... Teraz mam zapiszczonego Super PI w tle (32M) i 100% obciązenia procka ... Chyba dam sobiue spokój z CpuBurn bo niestety on nadaje się ale so ... palenia procków i zasilaczy a nie do testów stabilności ... Bo testy za pomoca niego wykonane nijak mają się do rzeczywistości ... osobiscie bylem swiadkiem jak kumplowi sie spalil 235W na 1700@2000XP, i co dziwniejsze ... moje nowe 350W (lekki jak piórko, firmy Deer - nie polecam) poszlo sie walic 5 minut pózniej jak mu chcialem udowodnic ze to nie program ktory mu polecilem spalil mu za słaby do tej jego konfiguracji zasilacz ... zapuscilem CPU Burna na moim 350W, 1600+@1700Mhz i tez mi ten zasilacz sie spalil ... na szczescie po 1 dniu dali mi nowy :) ten juz mi CPUBURNA zdzierżyl godzine i jest ok ....... ale 2 zasilacze padły ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 Może i tak :) Ale i tak dziwne te temperaturki :) Ale może masz Wizjonerek rację. Chyba ten program jest w stanie dosć szybko wykryć niestabilnośc kompa. U mnie okazało sie że AMD XP 1600+ podkrecony na 2100+ jednak w 100% nie jest stabilny przy zamkniętej obudowie i przy włożonym do biurka komputerze. Niestety trzymanie komputera z otwartą obudową i wyjętego z biurka odpada. Najpierw olałem CPU Burna bo nie podobały mi sie jego temoeratury ale teraz zaczął mi się podobać. System na XP2100+ który po killku minutach zawieszał sie w CPUBurnie (myślałem ze to wina niestabilnego programu;) przy normalnym użytkowaniu zachowywał się stabilnie. Niestety po wielu godzinach pracy spotkał mnie zrzut systemu , taki sam jaki generował CPUBurn :) Dodam że był to pierwszy zrzut , dotychczas nie miałem problemu choć przyznam że nie zawsze komputer jest u mnie mocno męczony :) Choć nie jest to idelany program ale widać swoje zadanie spełnia idealnie. Teraz muszę kupić WC bo myślę że winowajcą niestabiloności są przegrzewajace się podzepsoły w komputerze (MBM pozakuje ponad 40 stopni temp. w samej obudowie) i mocno ponad 60 na procku :( Muszę zamówić zestaw z CPC. Wiem że nie jest to zbyt dobry zestaw ale naszczęscie można go oddać jak nie spełni swojej roli ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...