Skocz do zawartości
dimex

Regulacja Prędkości Wentylatora Na Gigabyte

Rekomendowane odpowiedzi

przeczytałem że moim coolerem mozna sterować tylko spod BIOSU no ale nie wiem jak dla ułatwienia podam co mam w tym biosie żeby mógł mi ktoś pomóc:

1. cpu fan low speed

2. cpu fan mid speed

3. cpu fan high speed

4. temp of fan turn off

5. temp limit of low speed

6. temp limit of mid speed

7. temp limit of high speed

8. temp of full fan speed

do powyższych ustawień mogę w biosie ustawić różna temperatury i w związku z tym proszę o pomoc w konfiruracji bo boję się że coś będzie nie tak i np. podczas grania ugotuję procesor bo wentylator nie będzie chodził a ja tego nie zauważe.

dodaję, że jest to mój drugi post na ten temat bo na pierwszy nikt nie chce odpowiedzieć"

poprzedni post

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem linka do poprzedniego postu i tam jest napisane że to jest płyta ga k8ne a poza tym to jak płyta nie ma kontroli jak mam 8 pozycji w których mogę regulować temperaturę procesora dla 3 prędkości wentylatora. ????????????????????????????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to sobie ustawiłem tak:

1. cpu fan low speed 5

2. cpu fan mid speed 5

3. cpu fan high speed 5

4. temp of fan turn off 0

5. temp limit of low speed 0

6. temp limit of mid speed 0

7. temp limit of high speed 42

8. temp of full fan speed 42

efekt jest taki ze przy 42 stopniach wiatrak wchodzi na pelne obroty a ponizej tego chodzi na mniejszych, do końca nie rozumiem na jakiej zasadzie ustalana jest predkosc obrotowa ale proponuje to sprawdzic doswiadczalnie, mozna sie bawic w czterostopniowa regulacja ale nie wiem czy to ma sens Edytowane przez misio129

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi