stef Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Chodzi o to, ze ten komputer ma byc dla rodzinki, w sklad ktorej wchodzi 2 plastykow, wiec monitor 19" LG odpada ze wzgledu na jakosc obrazu. Wole wybrac im dobrą 17". Zamiast nVidii wzialbym ATI, tylko nie wiem ktora karte. Mlodsza corka pewnie by grala, dzwiek 5.1 (glosniki) no raczej sie juz stosuje, to ma byc komputer na pare lat. Oczywiscie poderwie sie zaraz grono osob, ktore powiedza, ze bedzie przestarzaly za rok, czy pół. Nie o to chodzi. Ostatni konfig wyglada tak: - AMD Athlon XP 2000+ BOX - Microstar KT3 Ultra2-R (MS-6380E) BOX - Kingston DDR 512MB PC-333 (KVR333X64C25/512) - GeForce4 Ti-4200 Gainward PowerPack! Ultra/650 TV/DVI "GS" - WD Caviar SE 80 GB WD800JB 8MB cache - Plextor PX-W320A - 17" CTX Futura PR-711FL - USR Sportster x2 56K wewn. V.90 PCI OEM - Mysz Logitech Pilot Plus Optical OEM - Logitech Deluxe Access BOX - FDD 1,44MB 3,5" - Canon S-630 - ModeComTM Feel V biała brakuje skanera, ale taki dobry to koszt ok 1000zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qb Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 o rzesz stary ja bym wzial jakies WC do tego kompa a nie VOLCANO 7 ! :) jak dla mnie za 6 tys. ten komp by chodzil na 2600+ a nie 2000+ i wogole do bani Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Moitore 19' Lg flatron, grafe zmień na radeona 8,5 albo 9k pro normalny modem wewnętrzny, boxowy cooler i nie kupuj w komputertroniku bo jest cholernie drogo, za ta kase spoko mozna wyciagnąć XP 2200 512 ram i ogólny wypas wystarczy tylko troche poszukac, ale jak idziesz na łatwizne to niech lepiej znajoma pójdzie wogóle do optimusa albo gdzieś to wogóle będzie bezproblemowo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 o rzesz stary ja bym wzial jakies WC do tego kompa a nie VOLCANO 7 ! :) jak dla mnie za 6 tys. ten komp by chodzil na 2600+ a nie 2000+ i wogole do baniOszalales?? WC dla "szarych" ludzi?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Phil, a ty co tak bronisz ? Nie widzisz, ze zestaw jest chu... zlozony ??? Przeciez 6k to kupa kasy i trzeba tym mardze rozporzadzic, a nie brac co popadnie. Jak mowilem, zlozylbym z tego kompa o klase wyzszego. eee, nie bronie tego konfiga, mialem na mysli aby brac sam firmowy sprzet lepszej klasy, wkoncu komu chce sie co chwila latac bo cos tam pani beacie niedziala ? ;) sam dalbym modem 3com`a ale wew, wiecej ramu, inne dvd - pionneera, grafe ati... itd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vince15 Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 O jezuuu. Wielu rzeczy bym nie wzial z tego zestawu i oczywiscie mialbym kompa o wiele mocniejszego.Popieram A w szczegulności tego gf4ti4600 8xagp :) brałbym gf4ti4200 i za zaoszczędzoną kase kupił se więcej ramu.Modem zewnętrzny??A po cholere zewnętrzny?I to za 305zł :? Tam jest GF4 Ti4200 z AGP8x. Jeśli tego nie widzisz, to współczuję... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookout Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 a czytac umiecie ? po jakiego grzyba podkrecanie ??? komp jest dla jakiejs facetki, ma byc stabilny i bezawaryjny a nie szybki i dajacy siie podkrecac .... Jak ma byc stabilny do domu to tylko intel..... Jezu jak ja bym mial 6 patoli to bym takiego kompa zlozyl ze az wole nie myslec..... PS: Moze lepiej (dla babki ktora - zakladam - nie wiele sie zna ) kupic jakis gotowy zestaw typu HP czy cos... ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Jak ma byc stabilny do domu to tylko intel..... AMD nie jest stabilne :!: :?: :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 o rzesz stary ja bym wzial jakies WC do tego kompa a nie VOLCANO 7 ! :) Puknij się w czółko !! WC dla kobiety, która na dodatek nie zna się za dobrze na kompach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stef Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Panowie, spokojnie. W topicu zadalem pytanie "Czy dobrze dobralem?". Raczej spodziewalem sie porad, bo nie jestem w tym dobry. Nie wszyscy mysla przy kupnie sprzetu jedynie o OC :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookout Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Jak ma byc stabilny do domu to tylko intel..... AMD nie jest stabilne :!: :?: :evil: AMD dobre dla graczy ... do grafiki (Photoshop itd.) moim zdaniem (i kilku firm z ktorymi mam kontakt) tylko intel. :) Bez obrazy AMD-kowcy heheh :) Ostatni AMD z ktorym mialem stycznosc , Duron 800 bodaj... to dla mnie porazka sezonu.... oprocz tego ze 2 razy byl wymieniany :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Lookout - duron porażkowy - noooo za to teraz to masz procesor :lol: do stef - ja bym na Twoim miejscu nie brał plextora - za drogi do tego co prezentuje - ale np Teaca ..., grafikę jednak jakiegoś ATI (np 8500) i modem zwykły - sportser na naszych liniach to się nie popisze .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stef Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Wspomne, ze Photoshop jest optymalizowany pod Intela :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stef Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 LOBO - nie chce, zeby mi jakis Pentagram przy pierwszej burzy padł :) Plextor to Combo, myslisz ze lepiej kupic Teac'a np E-540 + DVD, np LG, albo Pioneer ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Ja napiszę tylko tyle, że komputronik jest ogólnie drogi, porównując ceny Action i Komputronika wychodzi że dowalają jakieś 20-22%. Wydaje mi się że powinieneś znaleźć tańszy sklep, i jakieś 10% zaoszczędzisz (600zł). Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Napędy combo odradzam na starcie - i DVD przeciętny i nagrwarka słaba ... a jk będzie dobra burza to Ci nawet sportster nie pomoże - jeżeli chcesz być zabezpieczony (:D) to kup listwę z filtrem sieci telefonicznej .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzurpator Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Chodzi o to, ze ten komputer ma byc dla rodzinki, w sklad ktorej wchodzi 2 plastykow To tylko "ciupek" zmienia postać rzeczy... Zejdź z karty graficznej na jakiegoś PixelViewa, albo najlepiej na radeona 8500/9500 - grafik doceni tę ponoć legendarną jakość obrazu. Kup dobrą mychę. Postaraj się o conajmniej 768 MB ram (grafik potrafi otworzyć 500 MB grafik naraz...). I najważniejsze KUP MONITOR 19"! i to niezły. 17" jest dla grafika za mała - max rozdzielczość na 17" to 1152x864 a i wtedy obiekty stają się denerwująco małe. Jeżeli ma pracować w 1280x1024 to 19" to 19" jest wymóg, nie fanaberia. Wg mnie: - AMD Athlon XP 2000+ BOX - Microstar KT3 Ultra2-R (MS-6380E) BOX - Kingston DDR 512MB PC-333 (KVR333X64C25/512) (jeżeli komp ma być na lata w trybie fire'n'forget to może 768/1024 MB pc 266 noname?) - GeForce4 Ti-4200 Gainward PowerPack! Ultra/650 TV/DVI "GS" (droga karta, dobra do grania, ale panienka raczej nie będzie rżnąc w Dooma III. Lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> radzia 8500 bo ma lepszą jakość obrazu oraz osiągi porównywalne, choć niższe(8500), od gf4 4200 a można już kupić te karty za niezłą cenę) - WD Caviar SE 80 GB WD800JB 8MB cache (ok, ale możliwe, że będzie trzeba obciąć do 60 GB aby starczyło na monitor) - Plextor PX-W320A - 17" CTX Futura PR-711FL (poszukaj dobrej 19", naprawdę dla grafika jest to lepszy wybór) - USR Sportster x2 56K wewn. V.90 PCI OEM - Mysz Logitech Pilot Plus Optical OEM - Logitech Deluxe Access BOX - FDD 1,44MB 3,5" - Canon S-630 - ModeComTM Feel V biała Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rusio Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Modem jakis tanszy :) Grafika Radeon 8500 :) A Monitor LCD :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stef Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 LCD na dzien dzisiejszy odpada w grach :) Ten sprzet musi byc niestety uniwersalny. pytanko: Jesli bralbym Intela 1.8 Northwood to jaka stabilna i tania plyte, dodam zadnego OC, moze byc dzwiek, ale niekoniecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 [Zejdź z karty graficznej na jakiegoś PixelViewa, albo najlepiej na radeona 8500/9500 - grafik doceni tę ponoć legendarną jakość obrazu. Kup dobrą mychę. Postaraj się o conajmniej 768 MB ram (grafik potrafi otworzyć 500 MB grafik naraz...). I najważniejsze KUP MONITOR 19"! i to niezły. 17" jest dla grafika za małaPlastyk to nie grafik !!!! Jak się nie zna na kompach (a tak na 90% jest) to nawet narysowanie kwiatuszka w Paincie będzie problemem !! A ty wypisujesz od razu ponad 0,5GB ramu itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Jeżeli to ma być sprzęt dla rodzinki, to: 1) o...pieją przy tym volcano 7+ 2)wogóle raczej intel; sam wolę AMD, ale przy AMD trza wiadomo- cooler sprawdzić czy nie zabity kurzem, pastę zmienić czasami i co jakiś czas temperaturę sprawdzć tak prewencyjnie- kto to będzie robił??? 3) Nawet przy założeniu, że młodsza siostra chce sobie pograć, to chyba 4200ti to aż nadto. Bo chyba w UT2003 nie będzie grała. 4) Coś tam mówiłeś o grafikach w rodzinie; tym bardziej intel niestety, i tym bardziej monitor 19, uderzyłbym w coś lepszego niż CTX, jakośc ogólnie poprawna, ale przykry zwyczaj psucia się kilka miechów po gwarancji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzurpator Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Plastyk to nie grafik !!!! Jak się nie zna na kompach (a tak na 90% jest) to nawet narysowanie kwiatuszka w Paincie będzie problemem !! A ty wypisujesz od razu ponad 0,5GB ramu itd. Kiedy otrzaska się z komputerem to wcześniej lub później wymagania wzrosną. Co wtedy - kupisz nowy monitor? Będziesz sprawdzać, czy mają dość ramu (plastyk plastykiem, ale niekoniecznie będzie potrafić powiązać swapowanie z brakiem ramu). Zauważ, że stef od razu uznał, że kupi dobry monitor 17" bo są grafikami - ja twierdzę, ze do jakiejkolwiek grafiki ponad poziom domowego dłubania to trzeba się wyposażyć w ekran 19". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 6000 PLN ??? kurde ciemno mi sie przed oczami robi :P... ;) co do grafy jezeli to bedzie tylko i wylacznie 2d to bym bral jakiego kolwiek matroxa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 o rzesz stary ja bym wzial jakies WC do tego kompa a nie VOLCANO 7 ! :) jak dla mnie za 6 tys. ten komp by chodzil na 2600+ a nie 2000+ i wogole do baniWeź pomyśl, a potem pisz !!! Po co przeciętnym użytkownikom WC?? TO trzeba umnieć obsługiwać, zajmuje to dość dużo miejsca i napewno nie jest mniej awaryjne niż AC. A pozatym nikt tego kompa nie będzie kręcił, w zupełności wystarczy jakiś TTC-D5TB. Cichy i bezawaryjny !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smart Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Chodzi o to, ze ten komputer ma byc dla rodzinki, w sklad ktorej wchodzi 2 plastykow, wiec monitor 19" LG odpada ze wzgledu na jakosc obrazu. Wole wybrac im dobrą 17". Zamiast nVidii wzialbym ATI, tylko nie wiem ktora karte. Mlodsza corka pewnie by grala, dzwiek 5.1 (glosniki) no raczej sie juz stosuje, to ma byc komputer na pare lat. Oczywiscie poderwie sie zaraz grono osob, ktore powiedza, ze bedzie przestarzaly za rok, czy pół. Nie o to chodzi. Ostatni konfig wyglada tak: - AMD Athlon XP 2000+ BOX - Microstar KT3 Ultra2-R (MS-6380E) BOX - Kingston DDR 512MB PC-333 (KVR333X64C25/512) - GeForce4 Ti-4200 Gainward PowerPack! Ultra/650 TV/DVI "GS" - WD Caviar SE 80 GB WD800JB 8MB cache - Plextor PX-W320A - 17" CTX Futura PR-711FL - USR Sportster x2 56K wewn. V.90 PCI OEM - Mysz Logitech Pilot Plus Optical OEM - Logitech Deluxe Access BOX - FDD 1,44MB 3,5" - Canon S-630 - ModeComTM Feel V biała brakuje skanera, ale taki dobry to koszt ok 1000zl. Witam, ja mam podobny problem. Z tym, że mam 5000zł. Proszę, jeżeli ktoś z Was ma chwilkę czasu o złożenie mi kompa. Sam wybrałem procka, monitor i płytę główną: IntelPentium 2,4Ghz (997zł) Gigabyte GA-8Pe667u (667zł) monitor LGFLATRON 700P (930zł) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 2)wogóle raczej intel; sam wolę AMD, ale przy AMD trza wiadomo- cooler sprawdzić czy nie zabity kurzem, pastę zmienić czasami i co jakiś O w morde rozwaliles mnie. Paste zmieniac? Moze jeszcze paliwa dolac ;P? A wentylator zatrzec sie moze tak samo na PIV i tak samo przestanie dzialac - w tej chwili kazda nowa plyta pod Athlony wylacza prad jesli temperatura zbyt sie podwyzszy. -- marco - zatrwardzialy zwolennik glosowania portfelem i wybierania tego co bardziej oplacalne ;) Jedyny procesor Intela na stanie: StrongARM 36 MHz Posiadanych AMD: K5, K6-II, K7 - 600 MHz Slot, K7 - 1700+ ;) Wszystkei dzialaja idealnie i o dziwo zaden sie jeszcze nie spalil ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzurpator Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Witam, ja mam podobny problem. Z tym, że mam 5000zł. Proszę, jeżeli ktoś z Was ma chwilkę czasu o złożenie mi kompa. Sam wybrałem procka, monitor i płytę główną: IntelPentium 2,4Ghz (997zł) Gigabyte GA-8Pe667u (667zł) monitor LGFLATRON 700P (930zł) Hardkorowe granie? Hardkorowe O/C? Divx / MP3 / Internet Biuro Grafika Określ zastosowanie. Za 2.5 kpln może być trudno dołożyc resztę komputera do tego (zwłaszcza do grania). ram - 256 -> 350 dokupic późnej drugie 256 (ram jest drogi) GF4 4200 ->700 HDD 80 GB -> 550 pln (?) (60 GB -> 450) Buda -> 400 W -> 200 pln Palnik -> 270 DVD -> 220 modem -> 60 fdd -> 40 2530 - i już zaczyna brakować kasy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 O w morde rozwaliles mnie. Paste zmieniac? Moze jeszcze paliwa dolac ;P? A wentylator zatrzec sie moze tak samo na PIV i tak samo przestanie dzialac - w tej chwili kazda nowa plyta pod Athlony wylacza prad jesli temperatura zbyt sie podwyzszy. -- marco - zatrwardzialy zwolennik glosowania portfelem i wybierania tego co bardziej oplacalne ;) Jedyny procesor Intela na stanie: StrongARM 36 MHz Posiadanych AMD: K5, K6-II, K7 - 600 MHz Slot, K7 - 1700+ ;) Wszystkei dzialaja idealnie i o dziwo zaden sie jeszcze nie spalil ;P Wreszcie ktoś wstawił się za AMD.... Bo już myślałem, że sami "Intelowce" tu przesiadują :wink: Ja to co w podpisie i kompletnie nie nic z tym prockiem nie robie. Od czasu jak odblokowałem, działa do teraz podkręcony na chłodzeniu AC bez ani jednego zwisu !! Jak ktoś nie umie się obchodzić z procesorem (czyt. ukrusza go) to nie niech się później nie dziwi że mu się wiesza i źle działa. Czasami można trafić też na kiepski egzemplarz, ale zdarza się to niezwykle rzadko. Pozdrówka dla wszystkich właścicieli AMD :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 ŻEBY NIE WYWOŁAĆ KOLEJNEJ WOJNY AMD VS INTEL KOŃCZYMY DYSKUSJE I DORADZAMY DOBÓR POZOSTAŁYCH ELEMENTÓW. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyraxFX Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 A tak wogóle to ta twoja znajoma to zna się przynajmniej troche na kompach czy nic. Bo jeśli umie worda wółączyć czy coś w tym stylu to troche niezbyt ciekawie dobrałeś. Proponoweałbym 512 ddr .Dużo ale jeśli pracuje na wordzie corelu itp to się przyda.I sprzęt tak do 4 tyś masz już kozacki a za 6 to już fachowy( pentium 2,5 kupujesz.) Wszystko zależy od tego co ona ma robić na sprzęcie i jak często. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...