OZON Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Wczoraj znowu próbowałem podkręić C700 do 1050 (magistrala 100). I udało się dopiero po otworzeniu okna i temp w pokoju niebyt życiowej :cry: , więc zastanawiam się, co może się przegrzewac w kompie przy normalnej pracy. Na procu mam założonego Titana, a temp nigdy nie przekracza 30 st., przyanjmniej dopóki się nie zawiesi, a wtedy to nie mam okazji sprawdzić. Grafę odkręciłem na czas testu, więc się nie grzała zbytnio i chyba to nie jej wina. Ewentualnie jeszcze może się grzać chipset, na nim założony jest standardowy radiatorek, ale na niego porządnie wieje z wentyla na procu. Czy zasilacz może się przegrzewac? Mam jakiegoś 200W Rubikon'a (cosik chyba tak). Napiecia na nim skaczą, ale po otworzeniu okna na przeszedł 3x pod rząd 3dmarka, a później 30 min gry w UT2k3 i nic więc to chyba nie wina napięć. Pamięci też puszczam na min. timingach, więc nie mają się co grzać. Czy macie jakiś sugestie, czego to wina i czy jest jakiś program, kóry podaje temperatury w czasie uzywania pełnoekranowych aplikacji i zapisuje je okresowo do jakiegoś .log'a, zeby je po resecie sprawdzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Jeśli masz na płycie obsługę dzielnika /3 dla PCI, to przy FSB=100 nic (poza procesorem) nie będzie pracować inaczj niż przy FSB=66. Więc w tej sytuacji wina może leżeć tylko w procesorze. Ewentualnie mógłby niewyrabiać zasilacz, bo procesor bierze trochę więcej mocy (ale raczej wątpliwe by to było powodem problemów). Tak więc polecam szukaj dzielnika. PS. To że procesor się nieprzegrzewa nie oznacza, że będzie prawidłowo działał na FSB=100. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZON Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Jeśli masz na płycie obsługę dzielnika /3 dla PCI, to przy FSB=100 nic (poza procesorem) nie będzie pracować inaczj niż przy FSB=66. Więc w tej sytuacji wina może leżeć tylko w procesorze. Ewentualnie mógłby niewyrabiać zasilacz, bo procesor bierze trochę więcej mocy (ale raczej wątpliwe by to było powodem problemów). Tak więc polecam szukaj dzielnika. Dzielnik 1/3 jest włączony (pzynajmniej sandra tak pokazuje, a tu nie mam powodu nie wierzyć). FSB ustawione jest praez zworkę więc płyta automatycznie włącza 1/3. PS. To że procesor się nieprzegrzewa nie oznacza, że będzie prawidłowo działał na FSB=100. Ale przy otwartym oknie chodzi na 100, a nawet więcej. i jest w 99,99% stabilny. :roll: A co zrobic, żeby poszedł przy normalnych warunkach w mieszkaniu. Vcore juz mu nie podniosę bo jest 2.05 ze standardowego 1.70. czy dodatowe wiatry w obudowie pomogą? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZON Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 znalazłem świetny przebój dla kręconego proca Jedyna gra jaka działa bez problemu to Doom2 (jdoom- przeróbka pod OpenGL) :D No i co wy na takie mocno wybiórcze działanie 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 jaka seria procka ? SL4P8 ? na takiej mi szedł na 100 bez problemu. zmniejsz napięcie 1.75 wystarczyć powinno. Looknij na stronkę jak cię szczegóły interesuja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZON Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 chyba SL4P2 A za wysokie napiecie moze byc przyczyna zwiech? Na jaka strone? www.overclockers.pl? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 A za wysokie napiecie moze byc przyczyna zwiech? wyższe napięcie = wyższa temperatura = mniejsza stabilność Na jaka strone? www.overclockers.pl? tak :-) http://www.overclockers.pl/czytaj.php?page=c700 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...