Skocz do zawartości
DomanR

Jakość usług świadczonych przez ICPNet w Poznaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam prośbę do posiadaczy łącza internetowego z firmy ICPNet w Pozaniu. Podobno w najbliższym czasie będzie w końcu możliwość podłączenia go i u mnie. Chciałbym się dowiedzieć jak wyglądają u Was transfery, bo słyszałem różne opinie. Interesuje mnie:

* gry (czy da się swobodnie pograć, np. w Quake III, Counter-Strike, America's Army, Rally Xtreme, lub w coś innego, i nie tylko w ramach sieci, ale i po serwerach polskich i zagranicznych)

* transfery ze stron www (serwisów polskich i zagranicznych; najlepiej średnie wartości liczbowe)

* i oczywiście P2P ;-) czyli transfery w KaZaA, Direct Connect i eDonkey.

Prosiłbym także, abyście napisali jakie łącze posiadacie i czy nie jest to czasami łacze dzielone na kilka kompów.

A przy okazji dzielenia. Czy orientujecie się, czy ktoś czasami nie miał problemów w związku z podzieleniem łącza bez wiedzy providera, czyli bez tych dodatkowych opłat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam od roku łącze w ICP 128 kbit/s za 121 zł na miech nazywa się to chyba Bronze, modem kablowy Motorola SB 4100:

1. 128 kbit/s = ok 14 kb/s i taka szybkość rzeczywiście jest (przy ściąganiu np z www i ftp), czasem dochodzi do 16 kb/s

2. nie gram online z braku czasu

3. p2p, jest znaczna różnica między sciąganiem w dzień i w nocy, u mnie najlepiej się spisuje sieć edonkeyowa (uzywałem edonkey, overnet, emule), w nocy idzie non 12-16 kb/s i da się ściągnąć ok 250-300 mega przez noc a na dobę ok 400 mb, w dzień idzie znacznie gorzej (chyba na dzień przydławiają porty używane przez p2p, ale po przestawieniu na port 80 nic się nie poprawia). Dziwne bo www działa dobrze całą dobę

4.dzielenie łacza-do niedawna nie było żadnych zabezpieczeń, niestety teraz bezpośrednio pod modem można podlaczyć kartę sieciową o określonym Mac Adresie (ktory jest spisywany przy instalacji), można udostępnić łącze przez programy typu WinGate lub w Windzie przez udostępnianie, ale poprzednio była bajka modem do huba a od huba kompy, niestety już się przed tym zabezpieczyli

5. aha i jeszcze jedno, nie wiem jak program FlashGet (jest to download accelerator) to robi ale jak ściągam tym programem to nam 30 kb/s i po czasach widzę że jest to prędkość rzeczywista

ogólnie z łącza jestem zadowolony przez rok nigdy nie było awarii, przydałaby się większa szybkość, zastanawiam się nad przejściem na Silver (256 kbit/s), kurde w Poznaniu nie ma chyba innej alternatywy konkurencyjnej w relacji cena/szybkość??

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

4.dzielenie łacza-do niedawna nie było żadnych zabezpieczeń, niestety teraz bezpośrednio pod modem można podlaczyć kartę sieciową o określonym Mac Adresie (ktory jest spisywany przy instalacji), można udostępnić łącze przez programy typu WinGate lub w Windzie przez udostępnianie, ale poprzednio była bajka modem do huba  a od huba kompy, niestety już się przed tym zabezpieczyli.

...

Dzięki walczy.

Mówisz, że teraz spisują MAC'a sieciówki? I jak zmienię sobie sieciówkę to muszę to do nich zgłosić? Obłęd!

Czyli teraz jak chcę podłączyć 2 kompy (ale niezależnie, bez udostępniania z jednego) to co muszę zrobić? Czy oprócz tych 2x9zł przy instalacji i 5zł/miesiąc sam muszę sobie zapewnić HUB'a lub SWITCH'a, czy za tą cenę oni mi jakoś ten sygnał rozdzielają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

4.dzielenie łacza-do niedawna nie było żadnych zabezpieczeń, niestety teraz bezpośrednio pod modem można podlaczyć kartę sieciową o określonym Mac Adresie (ktory jest spisywany przy instalacji), można udostępnić łącze przez programy typu WinGate lub w Windzie przez udostępnianie, ale poprzednio była bajka modem do huba  a od huba kompy, niestety już się przed tym zabezpieczyli.

...

Dzięki walczy.

Mówisz, że teraz spisują MAC'a sieciówki? I jak zmienię sobie sieciówkę to muszę to do nich zgłosić? Obłęd!

Czyli teraz jak chcę podłączyć 2 kompy (ale niezależnie, bez udostępniania z jednego) to co muszę zrobić? Czy oprócz tych 2x9zł przy instalacji i 5zł/miesiąc sam muszę sobie zapewnić HUB'a lub SWITCH'a, czy za tą cenę oni mi jakoś ten sygnał rozdzielają?

jedna sieciówka bedzie chodzic... problemy zaczynają sie przy kilku. wtedy net jest na tym kompie który został pierwszy włączony:))

jesli jednak nie podasz adresu pojedynczaj sieciówki i nie pokarzesz jej w biurze (nie wiem na czym to dokładnie polega) to w razie awarii łącza panowie z icp powiedzą ze karta nie ma ich certyfikatu i koniec....

ogólnie łącze chodzi spoko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi