Skocz do zawartości
Grzesiek509214

Mercury Kob815 Eptfsx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem posiadaczem sprzęcicha jak poniżej... jest na niej(tj. płycie gł.)

-procek 1000MHz

-o niejakiej nazwie kodowej (wykaz everest) Celeron III, Copermine Lite, Copermine 128,

-napięcie 1,75 V

-FSB 100.

-L1 16KB L2 128KB.

Mało tego cache'u, a nie mam kasy co by zainwestować w dobrego althlona i płyte plus pamięci DDR jak narazie.

Mam za to następujące pytanko na allegro widziałem proce tej ery ale z tego co zauważyłem to te taktowane powyżej 1GHz mają niższe napięcie (ok. 1,45 V) jeśli dobrze pamiętam. No i właśnie pytanie jest następujące czy jak bym skołował Np takiego PIII 1Ghz czy nawet ciutke więcej to czy będzie wszystko gitarka. U mnie to FSB jest równe 100 dla pentiuma III do 1GHz jest też 100 powyżej przeskakuje już na 133 FSB. Celka 1,4 GHz widziałem na FSB 100 ale napięcia też są ok. 1,4 .

Więc tak co zrobić i czy to cos da??, ja bym wziął pentiuma bo jest o wiele wydajniejszy niż celeron ale w sumie na tą magistrale PIII nie widziałem większego niż 1GHz a szkoda czy celek 1,4GHz będzie lepszy niż PIII 1GHz?? a może da się włożyć procka z 133 MHz do tej płyty ??

W biosie nie ma nic żeby przestawić napięcie czy ustawi się ono samo?? czy nie spali mi procesora jak go zamontuje?? Z tego co sprawdzałem Everestem i Sandrą i sprawdzałem na stronce producenta (www.kobian.com) to płytka jest pod celerona i pod Pentiuma III, a w sandrze odczytałem w inf. o Procku (CPU & BIOS inf.) w opcji "Upgradebility" -> "supported speeds" 1.50GHz+ czy to oznacza ze do półtora giga mogę zamontować proca??

Z doświadczenia wiem że od procka dużo zależy chciałbym go zmienić ponieważ posiadam kartę graficzną jak poniżej i wiem ze ma powera ale na tym procku jest niewykorzystywany, liczę ze większy zegar i L1 i L2 zdadzą przyrost wydajności (NFS :Underground mi chaczy grać się nie da!!).

W 3Dmarku 01 z tego co pamiętam mam ok. 4000 punktów:).

Nie jestem jakimś wyjadaczem w tej dziedzinie więc jak walnąłem jakąś gafę to puśćcie to płazem:)

Więc co byście mi doradzili panowie??:)

(Za orty sorki z góry:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta Kob815EP TFSX obsługuje wszystkie procesory Intel'a na socket370. Napięcie zasilania przełączy się automatycznie po włożeniu innego procesora.

Edytowane przez KlifKomputery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...