Skocz do zawartości
Guma'

Nowy komp - kręcić ??

Rekomendowane odpowiedzi

Koleś kupił nówke kompa. Abit st6, tualatin 1,2, radeon 9000 pro. Spoko konfig do kręcenia :). Mam pytanie : kręcić go od razu, czy moze czekac, aż się 'wygrzeje' ? Ile ustawić jak coś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednego nie rozumiem jak mozna inwestowac w tak nie upgrejdowalna plyte i procesor wyzucona kasa i jeszcze jak drogo ehhhhh jush bym wolal qpic durona 1.3ghz na jakims eceesie

Nie takie było pytanie! Durona na ecs'ie sam se kup baranie ! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale macie problemy... :lol:

Albo czekacie aby wyczuć sprzet, albo sprawdzacie jego możliwości, wady zalety tuż po kupnie by ewentualnie wymienić na nową bez zbędnego gadania.

Ja bym kręcił od razu, ale bez przesady ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kumam jak chce krecic to odpala chlodzenie i kreci a nie jakies wywody robic to nie samochod ze musi sie dotrzec 

tulipana mozna do 1800 dokrecic durona nie a speeda to malenstow ma

Własnie o taką odpowiedz mi chodziło. Kręcić i już :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie jest to prawda. Ale krzem tez musi się czasem dotrzeć. Ja z czasem mogłem ustawić 4MHz wyższe FSB przy tej samej stabilności!

Zgadza się. Dlatego pytam. Czekać czy kręcić !? Wiele osób ma podobny config, może ktoś wie cosik. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie większe kręcenie to najlepiej na czas puszczenia 3D Marka, aby sprawdzić ile się ma tych ptk. bo już przy tych końcowych 5% O/C traci się gwałtownie stabilność, a w grach nie widać różnicy dalszej różnicy. Proponuje więc podkrecenie kompa na stałe, nieznacznie 15-20%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie większe kręcenie to najlepiej na czas puszczenia 3D Marka, aby sprawdzić ile się ma tych ptk. bo już przy tych końcowych 5% O/C traci się gwałtownie stabilność, a w grach nie widać różnicy dalszej różnicy. Proponuje więc podkrecenie kompa na stałe, nieznacznie 15-20%.

zartujesz sobie

tualatin moj na dzien dobry przywital mnie fsb 100 na domyslnym napieciu

dpbrze go do chlodzi i bedzie 1700-1800

i w grach to jest roznica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zartujesz sobie

Chyba cos ci sie pomylilo. Pewnie ci chodzilo o fsb 133MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem co pisze ja mam go na 170 !!!!

133 to pominalem zaczalem od 150 i wyzej :)

majac w kompie abita st6 (jedna z lepszych plyt pod tulipany osobiscie wole swoja) i radka 9000 pro ja bym krecill ile da rade

znakiem wode na radoslawa i max co potrafi a nawet wiecej bo bym pelta dal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku! Kręć go ile wlezie. to nie nowy celek - jego granice wyznaczy ci płyta :lol: Dotrze się równie dobrze podkręcony (a z tym dotarcire to niestety fakt - u mnie procki chodziły stabilnie dopiero po jakimś czasie, chodzi o choćby temperaturę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zartujesz sobie

Pisząc to nie zważałem na liczby lecz fakt.

Podkręcając (przykładowo) o 20% przypuśćmy, że ma się dużą stabilność, która gwałtownie spada po O/C 25%. Wniosek z tego taki, że niewarto wyciskać tych dodatkowych 5% - chyba że na krótki czas (zapuszczenie 3D Marka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisząc to nie zważałem na liczby lecz fakt.

Podkręcając (przykładowo) o 20% przypuśćmy, że ma się dużą stabilność, która gwałtownie spada po O/C 25%. Wniosek z tego taki, że niewarto wyciskać tych dodatkowych 5% - chyba że na krótki czas (zapuszczenie 3D Marka).

Co ty nie powiesz :lol: . Duża stabliność buhaha . Ciekawe kto kręci system tak do niestabilności i pozniej chce go używać ? Niebardzo rozumiem tą twoją dużą stabliność i jej spadanie :). Dlamnie komp albo jest stabilny albo nie ! System musi mi wytrzymać 24 h wygrzewania i wtedy uznaje go za stabilny. -

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pierdyka, wy naprawde sie nie dogadacie.

Jak gosciu chce krecic, to tylko maksymalnie, bo inaczej to trzeba bylo se mocniejszy komp kupic....

A co do tego, że krzem się dociera, to potwierdzam... mój procek na początku słabo zapodawał, ale po jakimś czasie poszedł już na full. Jak się ma spalić to się i tak spali!!! Nie ma sensu kręcenie na +10%, kiedy stabilnie chodzi na +20%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...