Skocz do zawartości
Cypher

An7 Staje W Miejscu, Pomóżcie!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój problem jest takiej treści: pożyczyłem dwa dni temu od kumpla jego AN7, bo na mojego Gigabyte'a nie dało się założyć bloku na proca. No i wszystko ładnie poskładałem do kupy, układ okazał się o dziwo szczelny, więc zabrałem się za OC. Na pierwszy ogień poszedł kumplowy AXP 1800+, później wsadziłem swojego bartona. Wczoraj wieczorem doszedłem do super stabilności na 2,5GHz przy 1,93v. Puszczałem 3d marki, SPi, grałem w Q4 i ani jednej zwiechy nie zaliczyłem. "Na dobranoc" wylajtowałem proca na 2,2GHz na 1,6v. Temperaturki były bardzo niskie, a i wydajność niczego sobie :wink: Aż nadszedł dzień dzisiejszy...

Zachciało mi się z rana jeszcze popodkręcać. Z 2,2GHZ wskoczyłem od razu na 2,5 przy 1,93v. Wszystkie inne ustawienia były identyczne co dzień wczoraj. Nad układami zasilania miałem cały czas wiejący wentyl, więc nie ma siły, żeby się przegrzały. No i po zmianie ustawień w biosie na 227x11 i save&exit płyta wstała... i stanęła w miejscu :sad: Wyświetlacz pokazuje cały czas 90, co znaczy, że uGuru skończyło proces inicjacji i Award bierze się za bootowanie (to takie "moje" tlumaczenie). Ale dalej nic. Stoi. Kilkukrotny clear biosu nie pomógł. Przełożyłem proca, grafe i pamięci do mojej płyty i wszystko chodzi bez problemów. Pozostaje mobo :?

Pytanie do posiadaczy AN7 (tych "byłych" też):

Czy ktoś zetknął się z takim problemem?

Jeśli na innych płytach też się działy takie "cuda", również ich posiadaczy proszę o radę.

Za ewentualną pomoc z góry wielkie dzięki!!!

Pozdrawiam, Cypher.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyh... 90 to ostatnio moja ulubiona liczba <_< jeśli wiesz, o co chodzi...

Kupiłem jakiś mieśiąc temu tą płytę i przy 'porannym' podkręcaniu stało się to samo... czyli płyta nie wstaje z komunikatem POST 90.

Na forum gdzieś wyczytałem, że jest możliwość wgrania nowego BIOSU, najlepiej do nowej kości. Ja wgrałem sobie najnowszy do orginalnej kości i nic mi to nie pomogło (ciągle 90)

Czyścić cmos można wkółko bo to i tak nic nie da, szkoda tylko nerwów. :mur:

Płyta wróciła na gwarancję i po miesiącu dostałem zwrot kasy...

Na stronie Abita znajdziesz opis, że POST 90 to częsty problem wszystkich płyt z uGuru... ale cóż, szkoda tylko bo po tej cenie już nie kupię teraz AN7.. zresztą wogóle nie kupię, bo nie ma jej u dystrybutorów :blink: czyżby Abit zaprzestał sprzedawać scktA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to lipa :-|

Płyta jest mojego kumpla, nie wiem nawet, czy jest na gwarancji :? Mówi się trudno.

A co do płyt na s. A to wszyscy producenci się z nich wycofują, nie tylko Abit. Za nic w świecie nie mogłem dostać w sklepie zwykłego NF-7, a AN7 to w ogóle szczyt marzeń (niegdysiejszy, teraz bym go nie kupił). Pozostają jedynie zapasy magazynowe, ale te nikną w oczach, więc trzeba się śpieszyć :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...