Skocz do zawartości
Gość Overclocked

Obwiniają World Of Warcraft Za Śmierć Dziecka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Overclocked

Obwiniają World of Warcraft za śmierć dziecka

Firma Blizzard została pozwana jako producent gry World of Warcraft przez rodziców trzynastoletniego chłopca z Chin, który odszedł z tego świata na skutek zbyt długiego grania na komputerze. Tragedia wydarzyła się w ubiegłym roku, teraz matka i ojciec pragną na drodze sądowego pozwu dowieść, że winowajcą za śmierć ich synka jest autor programu, przed którym pociecha spędzała długie godziny każdego dnia. Czy uda im się tego dowieść przy pomocy adwokatów i specjalistów od uzależnień internetowych? Przekonamy się w momencie wydania wyroku przez sąd.

Najsmutniejsze w całej historii jest to, że rodzice nie dostrzegają, iż to na nich spoczywa odpowiedzialność opieki nad dzieckiem i kontrolowanie, ile czasu i przy jakiego typu grach spędza ich potomek.

z gry.wp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dwoje babka wróżyła.

Otóż nie może ponosić odpowiedzialności, w tym wypadku autor tej gry bo nie miał na celu doprowadzić do zaistniałej sytuacji oraz gra sama w sobie nie jest winna zachowaniom użytkowników (co innego np. Doom 3 lub podobne, mogą zrobić porządny "burdel" w głowie nieodpowiedniego użytkownika).

Natomiast z drugiej strony nie można zakładać, że wszyscy ludzie są rozsądni i panują nad sobą. Trzeba mieć świadomość, że każda rzecz która uzależnia (a dzieje się tak ponieważ wszystko co niesie przyjemnośc może i często uzależnia) doprowadza czasem do takich tragicznych zdarzeń.

Innymi słowy, nie broń zabija ale człowiek który jej używa. Ale gdyby nie produkować broni nie byłoby użytkowników i nie byłoby niebezpiecznych wypadków.

Trzeba liczyć się ze "stratami' (mówiąc przedmiotowo). Autorzy gier nie są winni ale muszą liczyć się z takimi sytuacjami.

Dadzą sobie radę.

...

Edytowane przez southorn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak można umrzeć od siedzenia przy kompie? Jak byłem młodszy, to siedziałem także dużo, ale jakoś żyję, chodzę i jestem w miarę normalny :)

2. To kto ma się opiekować dzieckiem - Blizzard czy rodzice?

3. Dlaczego akurat Blizzard a nie np. Bill Gates za Windows - jak by dziecko miało Linuxa, to by nie grało tyle. Idiotyzm.

4. Co niby miał zrobić Blizzard? Mniej grywalną grę? Także idiotyzm.

5. Rozumiem, że rodzice nie mogą kontrolować dziecka, gdy np pali papierosy poza domem itp, ale jeśli siedzi w domu przy kompie, to można jakoś na niego wpłynąć.

6. Ogólnie wg mnie sprawa śmieszna. Każdy normalny sąd odrzuci te niepoważne oskarżenia i przy odrobinie rozsądku "nagrodzi" rodziców za brak opieki nad dzieckiem. Jeśli będzie inaczej, to znaczy iż z tym światem zaczyna być coś nie tak.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ten dzieciak umarl bo kase na zarcie rpzeznaczal na pre-paid karty do wowa ;]

Aha

A rodzice nie widzieli jak dzieciak w oczach znika

No chyba ze sami grali :P

Dla mnie idiotyzm

Podobnie jak odszkodowania dla palaczy :|

Nikt nikogo nie zmusza do uzywania tego

Czy producentow broni ktos pozywa do sadow bo jakis idiota wsadzil sobie lufe w usta i strzelil?? :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w tibie na wakacjach gralem to wstawalem o 7 rano i tylko na obiad schodzilem z kompa i tak do 22 siedzialem i jakos mi sie nic nie stalo. A ten troche posedzal i juz umarl troche dziwne. A gdzie byli jego rodzice mie zawsze matka albo ojciec jak siedze na kompie dlugo to upominaja i to zawsze skutkuje, albo znajduja mi inne zajecie :D. Więc nie wiem jak mozna obwiniac Blizzarda za to ze ich dziecko zmarlo przez ich gre to jaest najwiekszy idiotyzm jakie w zyciu spotkałem. Ale po prostu tez jednego nie rozumiem jak mozna umrzec przed komputerem ?? Troche dziwne co on z głodu umarl czy co??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja pozywam tłika.peel bo przez ten serwis codziennie musze wejsc na kompa..chocby tylko po to zeby se poczytac ow serwis ;p

Ja wchodze na tweaka kilkadziesiąt razy dziennie ;] Więc też moge oskarzyć adminów o to , iż prowadzą serwis...

Dla mnie bezsens - rodzice powinni dbać o dziecko a nie wyłudzać kase od Blizarda... Ja moge kupić San Andreas albo jakąś inną gre (nie online ;]) przed która spędze bez przerwy np 3 dni i umrę ;] i co ? Moi starzy mają oskarżyć Rockstar ? O co ? Co oni zrobili ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bleh.... jednak chińczycy mają nie tylko małe fi%$#& ale też małe mózgi... dżizas jak oni to wygrają to będzie oznaczać, że czas umrzeć... to tak jakym posądził dystrybutora soli o to, że przesolilem zupe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bleh.... jednak chińczycy mają nie tylko małe fi%$#& ale też małe mózgi... dżizas jak oni to wygrają to będzie oznaczać, że czas umrzeć... to tak jakym posądził dystrybutora soli o to, że przesolilem zupe...

Nie do końca ;P

Jeżeli taki przykład dajesz to oni musieliby oskarżyć sklep w którym kupiło to dziecko WoW ;] a oni chcą oskarżyć kopalnie soli :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niech się pocałują w 4 litery. Nie umieją wychować dziecka, nie zwracają uwagi na niego, myślą, że jak kompa mu dadzą to będą mieć spokój. A potem na gry zrzucają winę ! GDZIE BYLI RODZICE ? MOGLI PRZECIEŻ KOMPA SPRZEDAĆ, GIERKĘ USUNĄĆ ! No lol, co za ludzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi