HaTeKa Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Witajcie! Pytanie raczej proste, ale nie dla mnie... :/ Otoz chcialem sie zapytac po co do wentylatorkow potrzebne sa wyjscia 3 pin? W niektorych wentylatorkach potzrebne sa tylko 2 kabelki (akurat wiem po co:)) ale po co jest ten trzeci? (domyslam sie ze moze do regulacji obrotow, albo do diod na wiatraczkach, ale cos czuje ze sie zle domyslam:)) jakby ktos potrafil odpowiedziec to bylbym wdzieczny.DZeiki i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Trzeci kabelek pokazuje nam predkosc obrotową wiatraczka ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaTeKa Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 ok, dzieki! ale mam jeszcze male pytanko: mozecie odpowiedziec ze to logiczne, ale wole sie upewnic: czy w zaleznosci jaki poprowadze prad do wiatraczka, taka bedzie mial predkosc? Tzn, jezeli poprowadze do niego 5V to bedzie oczywiscie chodzil wolniej niz np. jak bym poprowadzil 12 V? Pytanie moze banalne, ale nigdy nie bylem dobry z fizyki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 (edytowane) Masz 100% racji :) I w ten właśnie sposób możesz regulować obroty wentylka. A jeśli chodzi o ścisłość to do wentylka doprowadzasz napięcie, pod wpływem którego płynie prąd. Edytowane 20 Listopada 2005 przez japa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...