David666 Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 (edytowane) Witam wszystkich to mój pierwszy post tutaj :) . Postanowiłem w końu zrobić coś aby nie słyszeć ciągle tego wkurzającego warczenia wentylatorów. Zakupiłem już 350W Delte z Allegro która ma duży 120mm wentyl i jest o wiele bardziej cicha od 300W megabajta który siedzi teraz w budzie. Następnie planuje zakupić coś w zastępstwie radiatora na Cpu z wentylatorem titana, który mi najbardziej hałasuje. Myślę nad Pentagramem 80Alcu (więcej niż 80 raczej nie wejdzie ,a Alcu bo tańszy) . Zamiast tego 40mm gówienka na chipsecie mam plan wsadzić niebieskiego zalmana. Chce jescze dokupić dwa wentylatory 80mm do budyi tutaj prosiłbym o rade (jakieś takie w miare ciche i tak do 15zł sztuka).Puszcze je pewnie na 7V. Na koniec jescze wymienie taśmy na okrągłe . I teraz główne pytanie-w zwiąku z dosyć ciasnym rozmiesczeniem komponentów w budzie i na płycie głównej prosiłbym o opinie czu uda się ten plan zrealizować. Chodzi mi o to czy zalman nie bedzie kolidował z pentagramem i czy wogóle wejdzie na płytę biorąc pod uwagę rozmiesczenie kondensatorów obok chipsetu. Fotka z wnętrza budy poniżej . Kable takie poklejone bo przeżyły wiele rekonfiguracji modelu zasilania w kompie Edytowane 25 Grudnia 2005 przez David666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 wentylatory polecil bym arctic coling 80 mm za okolo 8zl bardzo ciche tanie i dobre wentylki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Witam wszystkich to mój pierwszy post tutaj :) . Postanowiłem w końu zrobić coś aby nie słyszeć ciągle tego wkurzającego warczenia wentylatorów. Zakupiłem już 350W Delte z Allegro która ma duży 120mm wentyl i jest o wiele bardziej cicha od 300W megabajta który siedzi teraz w budzie. Następnie planuje zakupić coś w zastępstwie radiatora na Cpu z wentylatorem titana, który mi najbardziej hałasuje. Myślę nad Pentagramem 80Alcu (więcej niż 80 raczej nie wejdzie ,a Alcu bo tańszy) . Zamiast tego 40mm gówienka na chipsecie mam plan wsadzić niebieskiego zalmana. Chce jescze dokupić dwa wentylatory 80mm do budyi tutaj prosiłbym o rade (jakieś takie w miare ciche i tak do 15zł sztuka).Puszcze je pewnie na 7V. Na koniec jescze wymienie taśmy na okrągłe . I teraz główne pytanie-w zwiąku z dosyć ciasnym rozmiesczeniem komponentów w budzie i na płycie głównej prosiłbym o opinie czu uda się ten plan zrealizować. Chodzi mi o to czy zalman nie bedzie kolidował z pentagramem i czy wogóle wejdzie na płytę biorąc pod uwagę rozmiesczenie kondensatorów obok chipsetu. Fotka z wnętrza budy poniżej . Kable takie poklejone bo przeżyły wiele rekonfiguracji modelu zasilania w kompie Proc: ARCTIC COOLING COPPER LITE+ http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72689803 Pasta: OCZ Ultra 5+ Silver http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4f43...54c5452415f352b dwa wentyle : tył - Arctic Cooling Fan 3 TC http://www.proline.pl/shop.php?prodid=41435f46414e5f335f5443 Przod - Arctic Cooling Fan Pro TC http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4143...e5f50524f5f5443 Dysk umiesc na dole, puszczajac nawiew, aby sie nie grzał Cos takiego, mozesz sam zrobic :lol: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73408410 Kable spraw sobie okragle, poprawi to cyrkulacje powietrza. Ogolnie porzadek do podstawa B) Za duzo kasy nie wydasz, a bedzie chlodno i cicho :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David666 Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Dziękuje za odpowiedzi ! . Prosiłbym o dalsze sugestie i jeszcze jakieś propozycje , szczególnie o to czy wejdzie zalman na NB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 prawdopodobnie Pent 80mm będzie się ocierał o zalmana... mój ojciec ma podobnie tzn pojedyńcze żebra zalmana wchodziły między żebra Pentagrama... i zalman będzie owiewany :-P To To tyle z wiatraków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 tasmy zloz na cztery, nie beda tak zasmiecaly wnetrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 No właśnie te taśmy, najlepiej wymienić na okrągłe. A ten zalman jest za wysoki ciężko go będzie pogodzić z Pentagramem. Ta płyta główna to pewnie Gigabyte? Jaki masz chipset? Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 To moze zalmana zlotego ? jest nizszy niz niebieski i moze nie bedzie az tak bardzo kolidowac - co do montazu to na moim abicie musialem rozchylic dwa listki pentka zeby wcisnac tam ten radiatorek z NB. Tasmy koniecznie okragle... a moze zamiast tych dwoch wentyli 80mm wcisnalbys 120mm ? Np fandera - bedzie na pewno ciszej niz na Arcticach Pro TC i wydajniej - wiem bo mam fandera a PRO TC juz przerabialem... Radiator na CPU.. pent AlCu styknie spokojnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David666 Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Też myślałem o złotym zalmanie w zastępstwie , mocnego chłodzenia nie trzeba - płyta jakiś czas chodziła bez wiatraczka bo zaczął buczeć i go odłączyłem. Płyta to dość rzadki Gigabyte na chipsecie AMD 761 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 a Zalman z nawiewem powinien przeżyć :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 No u mnie na szczescie wieje na ten radiatorek na NB bo przy FSB 240 i napieciu 1.7V juz sie troszke grzeje :) A jak z twoją docyzją co do wentyla 120 mm ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David666 Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 A da sie tam jakoś 120 zainstalować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 No po drobynch modyfikacjach na pewno by sie dalo - w dłoń wyzynarka i wiertarka i masz otwor pod 120mm wentyl. Ale jak nie chcesz sie bawic ciecie itd to chyba nici z fandera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Potrzebne sa narzedzia - cos ala dremmel. Efekt bedzie niezly. Ja wycialbym dziure na 120mm, potem odpowiednio wypilowalbym blache (aby nie byla ostra ani nie haczyla) i wstawilbym zwyky metalowy gril. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
socet Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Przy ew. używaniu dremla bardzo uważaj na opiłki, małe spięcie i po sprzęcie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordek Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Przy ew. używaniu dremla bardzo uważaj na opiłki, małe spięcie i po sprzęcie :) no bez przesady chyba nie bedzie wycinal otworu z calym sprzetem wewnatrz budy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David666 Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Niestety nie jestem w posiadaniu takich narzędzi a i chyba zdolności mi by troche brakowało , ale postaram sie popytać czy ktoś nie ma i nie podjąłby sie wykonania tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David666 Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 No to Update !!! Juz po operacji :) Po uskładaniu sianka i zakupie wszystkich potrzenbnych elementów przystapiłem do pracy. Zaopatrzyłem się w Arctica na procesor i jedną 80 wyciagającą powietrze z budy oraz fandera 120 mm z przodu.Na chipset poszedł niebieski zalman. Na początku zdjąłem radiator z procka i troszke się zdziwiłem (nigdy go nie zdejmowałem od zakupu). Ta nalepka zapewnie nie pomagała w dobrym odprowadzani ciepła :D Tutaj już wyczyszczon procek : I mam odnośnienie niego pytanie- na spodzie rdzenia jest przebarwienie , na zdjęciu tak tego nie widać ale jest ono dosyć widoczne. Czym ono jest spowodowane temperaturą ? Procek chodzi stabilnie i w niczym to mu nie przeszkadza. Najwięcej problemów przysporzyło mi zdjęcie radiatora z chipsetu ale po podgrazniu go zapalniczką zelazł:D A tutaj już efekt końcowy : Jest w miare cicho ale teraz zaczołem słyszec ta pierdziawke od karty graficznej . Pomysle jescze nad jej chłodzeniem i zapytam o wasze rady :) , zdjęcia zrobie po świętach bo nie będe teraz kompa rozkrecał. Dziękuje za wszystkie wcześniejsze rady gyż okazały się bardzo pomocne!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 wentylatory polecil bym arctic coling 80 mm za okolo 8zl bardzo ciche tanie i dobre wentylki ciekawa sprawa, podpiołem ten coolerek pod mobo to działa, a jak pod regulator czy kontroler jak od pentagrama to niechciął ruszyć, niepolecam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AERON Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 ciekawa sprawa, podpiołem ten coolerek pod mobo to działa, a jak pod regulator czy kontroler jak od pentagrama to niechciął ruszyć, niepolecam :P No bo te tanie fan pro tc maja jakieś dziwnie wysokie napiecie startowe - mozę dawałeś za małe - zawsze mozna dac nizsze i odpalać ręką - potem sie juz kręci - winowajca - czujnik temperatury!! Ja polecam ci FAN3 bez TC - bedzież mógł sobie sam ustawić jakie obroty bedziesz chcial poprzez regulacje napięcia !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 albo tego TC zmostkować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AERON Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 (edytowane) albo tego TC zmostkować Tak lae moim zdaniem AC 3 jest cichszy i wogóle wydajniejszy od Pro TC i nie trzeba mostkować wersji bez TC (kosztuje chyba 9 zł o ile sie nie mylę ) !! P.S. Myslałeś juz o wyciszeniu HDEKA ?? Moze podwiesic !! Edytowane 25 Grudnia 2005 przez AERON Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David666 Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Hddka nie trzeba- cichutka Barracuda i praktycznie jej nie słychać . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Hej, Patrzac na ten topic fajnie widac, jak czlowiek sie uczy. Jak po uzyskaniu rad od doswiadczonych uzytkownikow potrafi z chaosu i... czegos strasznego (sorry David666 ;) ) zrobic porzadek i mily dla oka i ucha (przeciez o to chodzilo) efekt! Tak trzymac! ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AERON Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Hddka nie trzeba- cichutka Barracuda i praktycznie jej nie słychać .Ja też mam Baracude i mnie denerwuje - wiem, ze jest cichutka, mimo to mi przeszkadza !! W sumie jesli taki efekt ciezadowala to dobrze - grunt, abys ty był zadowolony !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Hej, Patrzac na ten topic fajnie widac, jak czlowiek sie uczy. Jak po uzyskaniu rad od doswiadczonych uzytkownikow potrafi z chaosu i... czegos strasznego (sorry David666 ;) ) zrobic porzadek i mily dla oka i ucha (przeciez o to chodzilo) efekt! Tak trzymac! ;) Pozdrawiam Podpisuje się pod tym rękami i nogami - jest masa ludzi na forum pytających się, proszących o poradę - gdy już ją uzyskują, nic nie robią. A David666 poprosił o pomoc, która została mu udzielona i natychmist wziął się do pracy. Pozdrawiam, życze szczęścia w jeszcze 'głębszym' wyciszaniu komputera ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Ja też sie podpinam pod post Martinii'ego. Ja też mam Barracude, na początku to była cicha, ale po 2 latach jest już głośna. Ale najgorsze jest to że mój nowy Samsung chodzi jak ta 2-letnia Barracuda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...