Skocz do zawartości
David666

Plan Wyciszenia Komputera-update -juz Zrobione !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich to mój pierwszy post tutaj :) .

Postanowiłem w końu zrobić coś aby nie słyszeć ciągle tego wkurzającego warczenia wentylatorów. Zakupiłem już 350W Delte z Allegro która ma duży 120mm wentyl i jest o wiele bardziej cicha od 300W megabajta który siedzi teraz w budzie. Następnie planuje zakupić coś w zastępstwie radiatora na Cpu z wentylatorem titana, który mi najbardziej hałasuje. Myślę nad Pentagramem 80Alcu (więcej niż 80 raczej nie wejdzie ,a Alcu bo tańszy) . Zamiast tego 40mm gówienka na chipsecie mam plan wsadzić niebieskiego zalmana. Chce jescze dokupić dwa wentylatory 80mm do budyi tutaj prosiłbym o rade (jakieś takie w miare ciche i tak do 15zł sztuka).Puszcze je pewnie na 7V. Na koniec jescze wymienie taśmy na okrągłe . I teraz główne pytanie-w zwiąku z dosyć ciasnym rozmiesczeniem komponentów w budzie i na płycie głównej prosiłbym o opinie czu uda się ten plan zrealizować. Chodzi mi o to czy zalman nie bedzie kolidował z pentagramem i czy wogóle wejdzie na płytę biorąc pod uwagę rozmiesczenie kondensatorów obok chipsetu. Fotka z wnętrza budy poniżej . Kable takie poklejone bo przeżyły wiele rekonfiguracji modelu zasilania w kompie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez David666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich to mój pierwszy post tutaj :) .

Postanowiłem w końu zrobić coś aby nie słyszeć ciągle tego wkurzającego warczenia wentylatorów. Zakupiłem już 350W Delte z Allegro która ma duży 120mm wentyl i jest o wiele bardziej cicha od 300W megabajta który siedzi teraz w budzie. Następnie planuje zakupić coś w zastępstwie radiatora na Cpu z wentylatorem titana, który mi najbardziej hałasuje. Myślę nad Pentagramem 80Alcu (więcej niż 80 raczej nie wejdzie ,a Alcu bo tańszy) . Zamiast tego 40mm gówienka na chipsecie mam plan wsadzić niebieskiego zalmana. Chce jescze dokupić dwa wentylatory 80mm do budyi tutaj prosiłbym o rade (jakieś takie w miare ciche i tak do 15zł sztuka).Puszcze je pewnie na 7V. Na koniec jescze wymienie taśmy na okrągłe . I teraz główne pytanie-w zwiąku z dosyć ciasnym rozmiesczeniem komponentów w budzie i na płycie głównej prosiłbym o opinie czu uda się ten plan zrealizować. Chodzi mi o to czy zalman nie bedzie kolidował z pentagramem i czy wogóle wejdzie na płytę biorąc pod uwagę rozmiesczenie kondensatorów obok chipsetu. Fotka z wnętrza budy poniżej . Kable takie poklejone bo przeżyły wiele rekonfiguracji modelu zasilania w kompie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Proc:

ARCTIC COOLING COPPER LITE+

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72689803

Pasta:

OCZ Ultra 5+ Silver

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4f43...54c5452415f352b

dwa wentyle :

tył - Arctic Cooling Fan 3 TC

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=41435f46414e5f335f5443

Przod - Arctic Cooling Fan Pro TC

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4143...e5f50524f5f5443

Dysk umiesc na dole, puszczajac nawiew, aby sie nie grzał

Cos takiego, mozesz sam zrobic :lol:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73408410

Kable spraw sobie okragle, poprawi to cyrkulacje powietrza.

Ogolnie porzadek do podstawa B)

Za duzo kasy nie wydasz, a bedzie chlodno i cicho :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze zalmana zlotego ? jest nizszy niz niebieski i moze nie bedzie az tak bardzo kolidowac - co do montazu to na moim abicie musialem rozchylic dwa listki pentka zeby wcisnac tam ten radiatorek z NB.

Tasmy koniecznie okragle... a moze zamiast tych dwoch wentyli 80mm wcisnalbys 120mm ? Np fandera - bedzie na pewno ciszej niz na Arcticach Pro TC i wydajniej - wiem bo mam fandera a PRO TC juz przerabialem...

Radiator na CPU.. pent AlCu styknie spokojnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to Update !!! Juz po operacji :)

Po uskładaniu sianka i zakupie wszystkich potrzenbnych elementów przystapiłem do pracy. Zaopatrzyłem się w Arctica na procesor i jedną 80 wyciagającą powietrze z budy oraz fandera 120 mm z przodu.Na chipset poszedł niebieski zalman. Na początku zdjąłem radiator z procka i troszke się zdziwiłem (nigdy go nie zdejmowałem od zakupu). Ta nalepka zapewnie nie pomagała w dobrym odprowadzani ciepła :D

Dołączona grafika

Tutaj już wyczyszczon procek :

Dołączona grafika

I mam odnośnienie niego pytanie- na spodzie rdzenia jest przebarwienie , na zdjęciu tak tego nie widać ale jest ono dosyć widoczne. Czym ono jest spowodowane temperaturą ? Procek chodzi stabilnie i w niczym to mu nie przeszkadza.

Najwięcej problemów przysporzyło mi zdjęcie radiatora z chipsetu ale po podgrazniu go zapalniczką zelazł:D

Dołączona grafika

A tutaj już efekt końcowy :

Dołączona grafika

Jest w miare cicho ale teraz zaczołem słyszec ta pierdziawke od karty graficznej . Pomysle jescze nad jej chłodzeniem i zapytam o wasze rady :) , zdjęcia zrobie po świętach bo nie będe teraz kompa rozkrecał.

Dziękuje za wszystkie wcześniejsze rady gyż okazały się bardzo pomocne!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wentylatory polecil bym arctic coling 80 mm za okolo 8zl bardzo ciche tanie i dobre wentylki

ciekawa sprawa, podpiołem ten coolerek pod mobo to działa, a jak pod regulator czy kontroler jak od pentagrama to niechciął ruszyć, niepolecam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawa sprawa, podpiołem ten coolerek pod mobo to działa, a jak pod regulator czy kontroler jak od pentagrama to niechciął ruszyć, niepolecam :P

No bo te tanie fan pro tc maja jakieś dziwnie wysokie napiecie startowe - mozę dawałeś za małe - zawsze mozna dac nizsze i odpalać ręką - potem sie juz kręci - winowajca - czujnik temperatury!!

Ja polecam ci FAN3 bez TC - bedzież mógł sobie sam ustawić jakie obroty bedziesz chcial poprzez regulacje napięcia !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo tego TC zmostkować

Tak lae moim zdaniem AC 3 jest cichszy i wogóle wydajniejszy od Pro TC i nie trzeba mostkować wersji bez TC (kosztuje chyba 9 zł o ile sie nie mylę ) !!

P.S.

Myslałeś juz o wyciszeniu HDEKA ?? Moze podwiesic !!

Edytowane przez AERON

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Patrzac na ten topic fajnie widac, jak czlowiek sie uczy. Jak po uzyskaniu rad od doswiadczonych uzytkownikow potrafi z chaosu i... czegos strasznego (sorry David666 ;) ) zrobic porzadek i mily dla oka i ucha (przeciez o to chodzilo) efekt! Tak trzymac! ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hddka nie trzeba- cichutka Barracuda i praktycznie jej nie słychać .

Ja też mam Baracude i mnie denerwuje - wiem, ze jest cichutka, mimo to mi przeszkadza !!

W sumie jesli taki efekt ciezadowala to dobrze - grunt, abys ty był zadowolony !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Patrzac na ten topic fajnie widac, jak czlowiek sie uczy. Jak po uzyskaniu rad od doswiadczonych uzytkownikow potrafi z chaosu i... czegos strasznego (sorry David666 ;) ) zrobic porzadek i mily dla oka i ucha (przeciez o to chodzilo) efekt! Tak trzymac! ;)

Pozdrawiam

Podpisuje się pod tym rękami i nogami - jest masa ludzi na forum pytających się, proszących o poradę - gdy już ją uzyskują, nic nie robią. A David666 poprosił o pomoc, która została mu udzielona i natychmist wziął się do pracy.

Pozdrawiam, życze szczęścia w jeszcze 'głębszym' wyciszaniu komputera ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi