Kml Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 na tym sprzęcie poniżej po zainstalowaniu sterowników Via4in1 (wszystkich) i resecie komp znajduje nowe urządzenia typu: Cpu to Agp, PCI to ISA i .... i zawsze musze pokazywać stery ręcznie a w katalogu jest tego troche do wyboru i niewiem czy dobre wrzucam do płyty kturą mam co z nim jest format nie pomaga jest tak samo :cry: a po drugie niemam DMA ani na cd ani rw :cry: help. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kml Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 no i co nikt nic nie wie???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Wszystko jest OK! No co Ty nie wiesz,ze jak instalujesh nowe stery to sysyetm musi zaktualizowac stare?! :? Troche kiedys bylo o tym na forum :evil: To jest w 100% normalne i sie tego nie pozbedziesh! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 mi sie wydaje ze mu sie to dzieje za kazdym restartem nei tylko ty bezposrednio bo instalacji ;p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 To jest normalna akcja.A co do dma to się z tym pierd****łem długo.Najpierw w menadżeże urządzeń usuń cdrom i nagryware i restart kompa.Jak dalej niema dma to zainstaluj via packa z końcówką .43 , mi to pomogło.Zakładam że masz wina xp? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kml Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 nie mam xp mam 98 i to jest zawsze kiedy instaluje stery chce płyty cd ze sterami . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DomanR Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 ...A co do dma to się z tym pierd****łem długo.Najpierw w menadżeże urządzeń usuń cdrom i nagryware i restart kompa... :D Qrcze FumFel_20. Zaoszczędziłeś mi trochę czasu i nerwów. Właśnie od wczoraj walczyłem z DMA i za nic nie mogłem go wymusić (tryb PIO :evil: ). Miałem tylko looknąć co tam na forum słychać i zabierać się za reinstalkę WinXP (2 raz w przeciągu 2 dni :evil: ). Do głowy mi nawet nie przyszło, że jak wykasuję CD'ka to system znajdzie go już z DMA włączonym. Dzięki jeszcze raz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kml Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 a u mnie ta sztuczka nie działa :-( i dalej nie mam DMA :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 a u mnie ta sztuczka nie działa :-( i dalej nie mam DMA :-( A może Twój sprzęt nie obsuguje DMA? Z praktyki wiem że DMA obsługują takie napędy jak ASUS czy TEAC, a juz taki badziew jak LG nie obsługuje, nie mówiąc już o innych ścierwach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songoku Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 a u mnie ta sztuczka nie działa :-( i dalej nie mam DMA :-( A może Twój sprzęt nie obsuguje DMA? Z praktyki wiem że DMA obsługują takie napędy jak ASUS czy TEAC, a juz taki badziew jak LG nie obsługuje, nie mówiąc już o innych ścierwach. chyba żartujesz ja mam lg 52x i mam dma .no i co powiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 a u mnie ta sztuczka nie działa :-( i dalej nie mam DMA :-( A może Twój sprzęt nie obsuguje DMA? Z praktyki wiem że DMA obsługują takie napędy jak ASUS czy TEAC, a juz taki badziew jak LG nie obsługuje, nie mówiąc już o innych ścierwach. słaby z ciebie majster Majster - LG obsługuje Multi-word DMA i działa to w praktyce tak samo jak UDMA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kml Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 No właśnie i ja mam LG i cd romek i Nagryware i ani na jednym ani na drugim niemam DMA :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kossaa Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 Polecam zajrzec tutaj : http://twojepc.pl/b.php?id=31586 Ale tutaj jest sprawa opisana co do XP, ale innym moze powmoze ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kml Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 no to niewiem czy nie reinstalne na xp ;) chociarz wolałbym zrobić to pod 98 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 ehh te wasze dziwne problemy athlonowcow... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 to normalne na chipach VIA ze musisz podawac sciezke recznie ale to tylko w windzie 98 i me w XPeku juz tego nie ma. A co do twojego problemu z DMA sciagnij sobie VIA Mini Port Driver ( http://www.viaarena.com/?PageID=66 )z ktorym dolaczony jest programik umozliwiajacy wlaczenie DMA oprocz tego zwiekszy ci wydajnos w grach 3d w 3dmarku wynik wzrasta o okolo 100-200 pkt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kml Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 No niestety po zaintalowaniu tego programu nie startuje mi winda !!!!!! (tylko tryb awaryjny) :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 dziwne nawet bardzo dziwne u mnie wszystko hula az milo :/ a moze masz w biosie cos poprzestawiane?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 ehh te wasze dziwne problemy athlonowcow... Już nie miałes czego napisać? VIA Mini Port Driver - sprawdze jak to u mnie działa i dam znac :) Mam tylko nadzieje, że nic mi się nie spieprzy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 a u mnie ta sztuczka nie działa :-( i dalej nie mam DMA :-( A może Twój sprzęt nie obsuguje DMA? Z praktyki wiem że DMA obsługują takie napędy jak ASUS czy TEAC, a juz taki badziew jak LG nie obsługuje, nie mówiąc już o innych ścierwach. Stary chyba nie wiesz co mówisz, u mnie dvd i nagrywara śmigają w trubie dma bez problemów i nie są to pierwsze produkty Lg które są w moich rękach, mam już z kolei piątą nagrywarke i każda śmigała przy włączonym dma. Nie wiem na czym opierasz swoją opinię p lg. :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kml Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 Jakie ustawiena biosu moą to powodować?? ha ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 moze w biosie masz ustawione napedy na tryb PIO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kml Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 gdzie moge sprawdzić czy napędy chodzą w trybie pio ,jeżeli w biosie nie mam nic na ten temat ???????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 ja to nie ma 8O wejdz w zakladke standart cmos features tam masz wymienione urzadzenia primary master secondary master primary slave secondary slave obok nich masz mozliwosc ustawienia trybu w jakim maja pracowac ale skoro tego nie zauwazyles to pewnie masz ustawienia na "auto" jesli tak to powinien ci wykryc dma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DomanR Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 gdzie moge sprawdzić czy napędy chodzą w trybie pio ,jeżeli w biosie nie mam nic na ten temat ???????? Albo jak Ci się komp bootuje to naciśnij przycisk Pause/Break na tabelce informacyjnej (tam gdzie Ci pokazuje jaki masz procek, ile ramu itp.) i tam powinno być napisane w jakim trybie pracują napędy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 DomanR ma racje w ten sposob tez mozesz sprawdzic. Nie wiem jak u ciebie w GBcie ale u mnie na Asusie moge sobie ustawic tryb PIO 1,2,3 lub 4 lub DMA 1,2,3,4 lub 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kml Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 No niestety moje napędy nie chodzą w trybie pio :-( już niewiem ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DomanR Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 Uuu... No to chyba nic już z tym nie zrobisz. O ile pamiętam GIGABYTE 7VRXP nie ma w BIOSie opcji do ustawiania tryby PIO/UDMA, ale ustawia zawsze najwyższy dostępny. Możesz jeszcze spróbować wgrać do niej zmodyfikowany BIOS (są takie; udostępniają więcej opcji; jak chcesz to napisz to Ci na maila wrzuce). Może tam będzie coś do ustawiania trybów pracy napędów, ale jeżeli one same nie obsługują wyższych, to raczej BIOSem płyty ich nie wymusisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 KML Z tego co przeczytalem to masz problem kiedy juz po instalacji via pack'a uruchamiasz pierwszy raz winde i wtedy prosi cie o podanie sciezki dostepu do jakichs tam plikow (PCI-PCI, AGP-PCI czy cus nie pamietam za dobrze nazwy) Tak wiec nie wkladaj CD tylko daj mu azeby znalazl te pliki w katalogu windowsinf to powinno pomoc. BTW taki myk jest opisany w licencji do via pack'ow i na viaarena czyzby my nie czytacy ??? :wink: :lol: P.S Sprawdz w menedrzerze czy masz te wszystklie PCI-PCI, AGP, PCI-ISA zainstalowane powinny byc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 nie nie to nie zalezy od tego poniewaz KML napisal ze on podaje te sciezki wiec tu raczej wszystko jest oki!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...