Skocz do zawartości
Blowy

Jaki Najmocniejszy Procesor Do Płyty Kt600 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam płytę Gigabyte KT600(GA-7VT600 1394) FSB 400Mhz.

Obecnie posiadam procesor ATHLON XP THOROUGHBRED 2600+.

Chciałem wymienić procesor na jakiś szybszy ale niestety nie wiem dokładnie co masymalnie moge wtawić.

Myślałem nad Athlonem Xp Barton 3200+ FSB400mhz ? czy może jest coś szybszego do tej płyty ?

Prosze o pomoc

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha jeszcze jedno...

Tak ogolnie procek BARTON jest dużo lepszy od THOROUGHBRED ?

Czytałem w necie ,ze podobno są problemy z procami 3200+ Xp FBS 400Mhz.

Podobno nie każda płyta rozpoznaje proca. Jest coś w tym prawdy ?

Edytowane przez Blowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thoroughbredy są lepsze do OC, ale to tez zalezy z jakiej serii są czy A czy B, a za to bartony mają chyba więcej cache L2 (512 kb) a thoroughbredy tylko 256. a co do tego że nie każda płyta rozpoznaje bartka na 3200 na fsb 400 to nie słyszałem, ale nawet jeśli tak jest to chyba powinien pomóc uptade biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha jeszcze jedno...

Tak ogolnie procek BARTON jest dużo lepszy od THOROUGHBRED ?

Czytałem w necie ,ze podobno są problemy z procami 3200+ Xp FBS 400Mhz.

Podobno nie każda płyta rozpoznaje proca. Jest coś w tym prawdy ?

Nie każda, bo nie każda ma FSB 200MHz. Masz na KT600, więc rozpozna.

Co lepsze? Zależy jaki. Jeśli Barton Mobile, to jest możliwość, że więcej z niego wyciśniesz, choć nie jest to powiedziane. Thorougbredy z reguły wysoko latały.

Szybkośc? Bez różnicy. Jedynie w syntetykach dostaniesz troszkę przyrpstu ze względu na 512KB cache.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica między THOROUGHBRED a BARTHONEM to będzie jakieś 3-6% przyrostu wydajności w zastosowaniach multimedialnych na korzyść BARTHONA (niewiele)

Z tą płytą główną ja bym się nie bawił w podkręcanie jest cieńka pod względem OC. Najsilniejsze co wsadzisz to athlon xp 3200+

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie nie mam zamiaru bawić sie w podkręcanie. Chodzi mi głownie aby przyspieszyć kompa bez podkrecania.

Czyli co ? ogolnie nie warto inwestować w ten zestaw i nic tu raczej nie pomoże zmiana proca. Lepiej kupić nową płytę i procka, jakiegoś Athlona 64 ?

Dodam ,ze mam karte GF6600 128mb "turbo Force", 1 GB ramu i w nowe gierki Typu CoD2 i Q4 średnio da sie grać na dobrych detalach.

Edytowane przez Blowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie nie mam zamiaru bawić sie w podkręcanie. Chodzi mi głownie aby przyspieszyć kompa bez podkrecania.

Czyli co ? ogolnie nie warto inwestować w ten zestaw i nic tu raczej nie pomoże zmiana proca. Lepiej kupić nową płytę i procka, jakiegoś Athlona 64 ?

Dodam ,ze mam karte GF6600 128mb "turbo Force", 1 GB ramu i w nowe gierki Typu CoD2 i Q4 średnio da sie grać na dobrych detalach.

Dokładnie. Lepiej jest już zainwestować w jakiś A64 niż bawić się 3200+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkiej różnicy nie odczujesz między tym co masz a 3200+ (zresztą 3200+ jest teraz drogi nie opłaca się).

Jeszcze zależy czy ten twój THOROUGHBRED 2600+ to na FSB 133 czy 166 (ale raczej na 166 bo te na 133 były produkowane w znikomej ilości) bo jedyne co możesz odczuć to ten wzrost magistrali do 200 Mhz (i pamięci szybciej będą działać) choć i to wątpliwe przy KT 600 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grafy tez nie warto zmieniac ,no chyba ze zaplacisz jedynie roznice cenowa miedzy nowymi (sprzedasz bez straty)

ale NV to lepiej 6800LE ,a z ATI to r9800pro

procesor proponuje podkrecic ,ale to plyta gigabyta ,wiec na fsb jakies 176 ,to da 2200MHz na procku

podretuszowac timingi pamieci ,podkrecic karte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...