Skocz do zawartości
maryousz

Gigabyte Radeon X600pro 128mb

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli ktos ma taka sama karte i ja podkrecal niech napisze do jakich bezpiecznych wartosci udalo mu sie ja wyzylowac. Jakos nie ufam do konca funkcji ATItool znajdywania maxymalnych wartosci bo gdy sprawdzal te wartosci dla RAMu to doprowadzil do tego ze ekran na chwile zrobil sie czarny-jednak na szczescie po chwili powrócił do normalnego stanu...

Obecnie do grania przestawiam taktowanie GPU z 400 na 490, a taktowanie pamieci z 500 na 540. Co sadzicie o tych wartosciach. Czy przy takich wartosciach moja karta pociagnie dlugo czy jest zagrozona?

wiatrak z radiatorem jest na GPU natomiast RAM jest 'goly'.

w 3DMarku2003 wydajnosc wzrosla o prawie 400 punktow w porownaniu do nominalnych ustawien a to jest to okolo 15% wydajnosci karty.

pozdrawiam!

Edytowane przez maryousz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rdzeniem poleciałeś wysoko gratuluje a co z pamięciami ? Przypomiam że pamięci dają ostatecznego kopa karcie a nie rdzeń sproboj obnizyc rdzen do 470 i poleciec pamieciami a co do twojego pytania wiemy ze overclocking zmniejsza w pewnym stopniu zywotnosc ale pamieci sa tylko lekko przekrecone i to w niczym nie przeszkadza zycze milego podkrecania polec pamieciami do 580 (sprawdzaj co 5 czy sa gorace w moim 9700 pamieci przy 720 wyparowały z radiatorami a nie było artefaktów ! więc uważaj) powodzenia i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rdzeniem poleciałeś wysoko gratuluje a co z pamięciami ? Przypomiam że pamięci dają ostatecznego kopa karcie a nie rdzeń sproboj obnizyc rdzen do 470 i poleciec pamieciami a co do twojego pytania wiemy ze overclocking zmniejsza w pewnym stopniu zywotnosc ale pamieci sa tylko lekko przekrecone i to w niczym nie przeszkadza zycze milego podkrecania polec pamieciami do 580 (sprawdzaj co 5 czy sa gorace w moim 9700 pamieci przy 720 wyparowały z radiatorami a nie było artefaktów ! więc uważaj) powodzenia i pozdrawiam

No ale na mojej karcie nie ma zadnych radiatorow na pamieci a to co opisywalem, ze gdy atitool szukal max. taktowania dla pamieci to wlasnie przy 610 ekran na chwile zrobil sie czarny, wiec chyba za bardzo nie moge szalec. poza tym jak robilem testy 3dmarkiem2003 to wydawalo mi sie ze wydajnosc rosla glownie przy zwiekszeniu taktowania GPU.

ps. czytam tak te posty po kolei i znajduje cos takiego:

--------------------------------------------------------------------------------

Producent: Shapphire

Model: r9600pro Atlantis 400/600@550/720

Chłodzenie: standart z radiatorkami

Config: niżej

P4 e3Ghz@3.5Ghz , Epox 45da5+ 865PE , Dual DDR ELIXIR (400Mhz) , Shapphire Ati Radeon 9600 Pro Atlantis 400/600 @ 550 / 710

-----------------------------------------------------------------

jak widzisz koles na standardowym wiatraku podrecil swoje GPU o 150, ja natomiast tylko o 90 i mowisz ze zaszalalem... o co biega? czy ta sama karta firmy saphire mniej sie grzeje?

sprowadz no mnie na ziemie:)

Edytowane przez maryousz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja narazie trzymam się "bezpiecznych" :) wartości podkręcania, bo wcześniej miałem 510/620, a nie 450/550. Bałem się, że się przegrzeje, bo chłodzenie stantardowe, a nie wiem jaka jest temperatura mojego Radeona. Wie ktoś może jakie są bezpieczne wartości podkręcania i temperatur ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi