PelzaK Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 (edytowane) witam.. mimo iż Sztuczna inteligencja to dosyc specyficzna dziedzina informatyki i niewiele osób się nią interesuje :) to mam pytanie/prośbę, gdyby ktoś posiadał materiały, ewntualnie linki do polskich stron to bym był bardzo wdzięczny... angielskie strony juz przebadałem, wolałbym polskie a tych jest mało w goglach. Oczywiście nie pogardzę też angielskimi wersjami ale takimi które faktycznie przydadzą się pod kątem programowania... bo teorii to ja mam całe setki megabajtów na kompie :), ale wiadomo, że najszybciej nauczyć się z tutoriali dla idiotów :wink: szczególnie interesują mnie takie działy jak... - inteligentny przeciwnik w grach 2 osobowych (warcaby) - systemy ekspertowe - rozpoznawanie mowy (w oparciu o bibliotekę sphinx) podejrzewam ze nikt nie odpisze... ale warto zapytać :) Edytowane 21 Listopada 2005 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Ja się przyłącze do tematu, bo mam napisać kółko i krzyżyk w apscalu i nie za bardzo wiem jak to zrobić żeby komputer chociaż udawał że gra :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 (edytowane) Najprosciej - analizuj mozliwe przyszle ruchy i wybieraj najlepszy w danym momencie (prowadzacy do sukcesu). Ilosc analizowanych ruchow "w przod" okresla jakosc grania komputera (tak graja przynajmniej niektore programy szachowe). Edytowane 21 Listopada 2005 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 (edytowane) kółko i krzyżyk to można napisac akurat bez użycia sztucznej inteligencji :)... nie każdy "inteligentny" program działa w oparciu o dogmaty AI :wink: chociaż gdyby sie ktoś uparł to 10 ifów na krzyż można uznać za system expertowy, :D Edytowane 21 Listopada 2005 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Jak znajde stary VHS i karte z vivo to wrzuce ci cos na serwer . Pytanie tylko czy znajde :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...