Skocz do zawartości
bAterion

X800gt Vs Winfast Gforce 6800 Na Agp

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety pod agp nie ma wyboru dzis zbyt wielkiego, a nie dam sie zwariowac i nie bede sie szarpal na pci, bo musialbym zmieniac zbyt wiele.

Juz mialem brac SAPPHIRE RADEON X800GT 256MB DDR3 256

http://www.icomp.pl/produkty.php?action=po...raficzne&id=159

az znalazlem LEADTEK WINFAST A400 GeForce 6800 256/256

http://www.icomp.pl/produkty.php?action=po...raficzne&id=152

Przejrzalem mase testow pod katem X800gt, mimo ze wszystkie pod pci, ale trudno gdzies znalezc cos na temat 6800 256/256, jedynie na stronie benchmarka, ale tam byla karta 128MB:

http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...adtek_A400.html

Wiadmo ze nikt wrozka nie jest, chcialem tylko uslyszec opinie uzytkownikow (tu w szczeg. gForce'a) czy jest sens jej zakupu przy moim Xp2500+, czy zobacze ew. roznice w wydajnosci (jak mysle na rzezc 6800), czy moze proc nie da rady i nie nie warto. Nie wiadomo jak sie kreci X800Gt pod agp, ani czy mozna liczyc na jakies odblokowanie potokow, wiec zakladam ze beda to karty bez krecenia.

Sam nie wiem, bo GF 12 potokowy+ dobre chlodzenie (cisza), Radek zas ma wyzsze zegary ale chyba troche bedzie halasowac. Nie wiem co jeszcze moze przemawiac za Ati w tym przypadku- moze DDR3.

dzieki za ew, opinie

--- z cisza u gf to chyba przesadzilem:) bo obydwie grafiony beda niezle suszyc! ---

Edytowane przez bAterion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem mocno zorientowany w temacie modowalnosci u gForce'a, ani ich dostepnosci pod agp. Interesuje mnie opinia na temat tych dwoch kart, bo najprawdopodobniej jedna z nich padnie moim lupem. Leadtek ponadto stoi o 100pln wyzej od ati.

Jak wiec z oplacalnoscia? Jest ktos kto posiada taka karte spod nVidi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może gdzieś Ci się uda kupić to http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12095 w tej cenie, a to by był już najlepszy wybór...

Pieeeekne Marzenie!:) tylko widze tam czterocyfrowa cene nietety. Na pewno nie przeznacze na nia tyle kasy.

Moze warta ale ale mi szkoda po prostu. A czekac na GTO pod agp chyba mi sie nie chce, tym bardziej ze nie wiadomo co z tego bedzie.

czy zatem Leadtek 6800 wart by go kupic i czy jest sens z moim procem, czy zostac przy X800GT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ejj wiewiurka niełam sie :D

Właź na allegro pchaj swoje stare graty (Płyta + proc) za 450 zł.

Wyrwi sobie z budrzetu na karte jakies 150 zł i kup :

http://www.apollo.pl/do_cmd_win.php?menu=s...detail&id=19343

+

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=414d...23830302b5f3634

To sobie jeszcze za 720 kupisz x800GTO

http://www.computer.istore.pl/sklep,740,10...n,249989,0.html

I problem z głowy ... Masz PCX , 64 bit , 2400 mhz , i Grafe o której wydajności martwić sie niemusisz.

Jak troszke dołożysz to sobie Fire Blada Szarpniesz :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ejj wiewiurka niełam sie :D

Właź na allegro pchaj swoje stare graty (Płyta + proc) za 450 zł.

...

I problem z głowy ... Masz PCX , 64 bit , 2400 mhz , i Grafe o której wydajności martwić sie niemusisz.

Jak troszke dołożysz to sobie Fire Blada Szarpniesz :]

Lolek prosze, nie utrudniaj mi! Mialo byc prosto: opcja a lub b :) Ale widze ze ostro kombinujesz.

Moze i to dobry pomysl, bo bym sie pozbyl starszej platformy- juz o tym myslalem, ale jakos nie mam zaufania do allegro. Poza tym widze tu jakies ostre krecenie, bo zegara 2400 na tym SĘPIE to ja nie widze. Epox odpada, bo juz mialem z nim taaakie boje, ale to nie problem, jest w czym wybierac.

To mi dolozyles teraz do pieca.

Sam juz nie wiem. Bede jeszcze kombinowal, ale i tak czekam na opinie do ww przeze mnie kart 6800vsX800gt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki zegar to pewnie bez zmiany napięcia będziesz miał. Ja zmieniłem swojego AXP małym kosztem na s.754 i jestem bardzo zadowolony. A z Epoxem miałeś może pecha. Jak nie chcesz sie bawić to 6800GS wg mnie. chociaz bardzo podobne te karty są i róznicy dużej nie będzie. Raczej bierz może pod gry, w które grasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Semp 2800 w 99% wstaje na FSB 300 bez większych kombinacji.

Jeszcze niezdarzłyo mi sie spotkać Epoxa który by niepuścił takiego FSB, Zazwyczaj spokojnie do 320 ciągną.

A co do utrudniania sprawy :] To Niestety ale rzycie jest trudne :D

A co do Allegro to niewidze powodów do obaw ... Jak trafisz na ciula to dzwoń po policje ... ja od 2 lat już alegruje i nikt mnie jeszcze ani grama niezrobił w balona ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki zegar to pewnie bez zmiany napięcia będziesz miał. Ja zmieniłem swojego AXP małym kosztem na s.754 i jestem bardzo zadowolony. A z Epoxem miałeś może pecha. Jak nie chcesz sie bawić to 6800GS wg mnie. chociaz bardzo podobne te karty są i róznicy dużej nie będzie. Raczej bierz może pod gry, w które grasz.

Taaaaak GS to dopiero zapowiedzi, a ja chce kupic cos juz teraz, wiec chyba daje looz z tym- tym bardziej, jesli ma byc odpowiednikiem Leadteka 6800 jak wyzej. Piszesz o przesiadce na s754 wiec moje pytanie jest takie: czy zyskam na tym na tyle duzo (zauwazalnie) by warto bylo sie przesiadac i robic sobie klopot z allegro i takie tam. Chyba tak, jak mniemam. <<Pytanie wiec do wszytskich, ktorzy sie ostatnio przesiedli z Socket A.

Semp 2800 w 99% wstaje na FSB 300 bez większych kombinacji.

Jeszcze niezdarzłyo mi sie spotkać Epoxa który by niepuścił takiego FSB, Zazwyczaj spokojnie do 320 ciągną.

A co do utrudniania sprawy :] To Niestety ale rzycie jest trudne :D

A co do Allegro to niewidze powodów do obaw ... Jak trafisz na ciula to dzwoń po policje ... ja od 2 lat już alegruje i nikt mnie jeszcze ani grama niezrobił w balona ...

Zycie jest trudne, to prawda-> szczegolnie przez "er'zet" :wink:

Dobra wiec, zastanowie sie nad przesiadka jeszzce. Teoretyczne pytanie czym to schlodzic wtedy, jakis fajny cooler starczy do puszczenia tego na 2400? Ale to tylko teoretycznie.

Nadal czekam na ew. opinie w sprawie grafik w moim poscie. Wiem ze w poniedzialek na pcLAB'ie ma sie ukazac recka kart pod agp, moze to mi pomoze.

Konkludujac: czy warto AGP puscic w djably czy sie nie oplaca? Prosze o jakies subiektywne opinie.

To co zyskuje, to na pewno wieksze mozliwosci w wyborze karty pozniej pod pci, bo tego jest od groma.

Drazni mnie troche ignorancja uzytkownikow z agp- koniunktura na sile... w morde jeza.

A idac za ciosem, za chwile beda propozycje ze nie s754 tylko A64/939... tylko to juz inne pieniazki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz z tym AGP to jest problem bo wsumie niema na niego dobrych kart od 800 w góre.

AGP jest super jak masz 400 zł na karte.

Co do chłodzenia to BOXowe wystarcza przez głowe też zależy na jakie trafisz.

Napewno musisz postarać się żeby chłodzenie mocno dociskało do procesora i dać sporo pasty wtedy niepowinieneś wyjść powyżej 40 stopni nawet jak grubo podniesiesz napięcie.

To 2400 to niejest max

Sądze że spokojnie jak sie postarasz dobijesz do 2560 z delikatnym podnoszeniem napięcia.

A poaztym teraz sie pomęczysz ale poźniej będziesz miał wmiare spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz z tym AGP to jest problem bo wsumie niema na niego dobrych kart od 800 w góre.

AGP jest super jak masz 400 zł na karte.

Co do chłodzenia to BOXowe wystarcza przez głowe też zależy na jakie trafisz.

Napewno musisz postarać się żeby chłodzenie mocno dociskało do procesora i dać sporo pasty wtedy niepowinieneś wyjść powyżej 40 stopni nawet jak grubo podniesiesz napięcie.

To 2400 to niejest max

Sądze że spokojnie jak sie postarasz dobijesz do 2560 z delikatnym podnoszeniem napięcia.

A poaztym teraz sie pomęczysz ale poźniej będziesz miał wmiare spokój.

Jak nie ma dobrych, jak sa! Dalem linki na gorze ;)

Wszystko pieknie ladnie, ale do oc to sie nigdy nie zabieralem i brak mi doswiadczenia, choc sporo kiedys czytalem

ale jakos tak zabraklo odwagi :) Jesli w gre nie wchodziloby podnoszenie voltarzu to spoko, inaczej leze i kwicze.

Do tego timingi kosci grrrr.... pewnie je tez musialbym zmienic na ddr400.

Chyba jednak wezme tego 6800, na niego jakies zgrabne chlodzenie, na Bartona tez i jego lekko wykrecic.

Sam juz nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak agp to:

http://allegro.pl/show_item.php?item=73039819 (16/4)

http://allegro.pl/show_item.php?item=73074589 (12/5)

http://allegro.pl/show_item.php?item=73720028 (12/5)

choć to co podał Ower lolek też jest ciekawą propozycją :)

Ale mnie czarujecie! :)

Za duzy wybor.... juz mi sie namieszalo w glowie.

Jak te karty maja sie do tego Leadteka http://www.icomp.pl/produkty.php?action=po...raficzne&id=152

Bo w iQOMP moge dokonac zamiany swojego radka 9500Pro-128/128 >daja mi za niego 250pln!

Wiec chyba korzystnie?

Poza tym ten Winfast jest 256/256 choc pojecia nie mam ile ten potwor potokow posiada- ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No żeby cie pocieszyć to powiem ci że ten 6800 ma 12 potoków i 5 werteksow chociarz napewno coś jeszcze uda ci sie odblokować.

A jeżeli wolał byś Ati to sprobuj X800

http://sklep.morele.net/?pg=product_info&P...BRD_name&dspl=p

Niejest dużo gorsze ale jest znacznie mniej popularne ...

W sumie to jak byś coś brał to tego 6800 choć ja i tak polecam ci przejście na 64 bit.

Co do pamiątek to 333 wystarczy byle by miały dobre timingi , dlatego wystarczą bo da sie w biosie przestawiać przemnożniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No żeby cie pocieszyć to powiem ci że ten 6800 ma 12 potoków i 5 werteksow chociarz napewno coś jeszcze uda ci sie odblokować.

A jeżeli wolał byś Ati to sprobuj X800

http://sklep.morele.net/?pg=product_info&P...BRD_name&dspl=p

Niejest dużo gorsze ale jest znacznie mniej popularne ...

W sumie to jak byś coś brał to tego 6800 choć ja i tak polecam ci przejście na 64 bit.

Co do pamiątek to 333 wystarczy byle by miały dobre timingi , dlatego wystarczą bo da sie w biosie przestawiać przemnożniki.

Fajna propozycja, tym bardziej ze od ati :wink: . Szkoda tylko ze brak jej na stanie!

No nie wiem czemu jakos polubilem Radki i ciezko mi sie przestawic na GeForce'a. Tylko bez wojny prosze.

Zobacze co odpowie/podpowie iQOMP w sprawie zamiany jednej z nich.

Zarowno ten X800 jak i 6800 niezle daja czadu na 3D! Czym chlodzic nVidie w jakis przyjemny sposob,

bo na Radka Freezone Xc-80 Al/alcu/cu lub cos podobnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz szczerze to wszystko sie dobrze chłodzi powietrzem :D

Jeśli nieprzeszkadzają ci szelesty wiatraczkow to niemasz sie czym martwić.

W sumie to jak byś zastosował pompe powietrza z Diesla to na Bartonie 2500+ wykręconym do 2700mhz wystarczyło by założyć radiatorek z pamięci BGA :D

Na powarznie to jak chcesz dobrze zschłodzić to załatw sobie jak największe radiatorki , Zkonstruj jak najlepszy ich docisk i zamontuj mocny nawiew.

Jestem Laikiem w tej sprawie ale wiem że najlepsze chłodzenie jest wtedy jak je sam zrobisz.

Więc tak :D

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72915070

2 pary takich radiatorków załatwią kwestie pamiątek.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73052724

To pozwoli ci je łatwo zamontować (radiatorki raczej niebędą pasować ale są łatwe w obrubce )

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72587863

2 takie wiatraczki zamontowane z góry i zdołu rozwieją reszte wątpliwości co do temperatury.

Chłodzenie rdzenia zostaw boxowe tylko je rzbierz tak żeby został sam radiator i żeby wiał na niego ten wiatrak.

Możesz jeszcze wymienić paste na rdzeniu i poprawić docisk fabrycznego radiatora.

Na pamiątki też byś mogł jakiś docisk zrobić ( polecam zgiąć gróbszy drut w ósemke i zgiąć ją w 3 miejscach tak aby dociskała radiatorki )

Hehe cały pomysł do zrobienia i raczej funkcjonalny :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.........

Hehe cały pomysł do zrobienia i raczej funkcjonalny :]

Normalnie maniak :) dzieki za wszystkie poty Lolek!

Podobno (tu cytat kolegi z innego forum) " Zazwyczaj jest tak, ze to RADEONy wymagają poteznego procka zeby rozwinąć skrzydła a GeForceom wystarczy proc rzędu 2GHz, oczywiscie przy wiekszych czestotlwosciach otrzymamy lepsze rezultaty ale roznica przy tym samym procku i obiema kartami ATI NV wypada na korzysc NV"

Jesli to prawda, to zatem kolejny plus dla nVidii

Kurka, mialobyc przeciez odwrotnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak. Też dorzucę swoje 3 groszę. Posiadam 6800 bez żadnychodblokowanych vertexów i potoków. Grafa lekko podkręcona 325/700@350/750. Procek Barton 2500@3000. Na dzień dzisiejszy nie ma gry która by zagieła mój sprzęcik choć oczywiście nie mówię tu o jakiś rozdziałkach typu 1600x1200 czy też AAx4 + AF8. Zawsze gram na rozdziałce 1024x768 z detalami przeważnie na high oraz AAx2. Karta generalnie bardzo fajna:cichutka, żadnych z nią problemów. Oczywiśćie przesiadka z radeona 9500 będzie dużym przeskokiem. Osobiście jestem zwolennikiem nvidii. Co chwilę czytam że użytkownicy radków maja co chwilę problemy ze sterami pod jakieś gry itp. (choć trzeba szczerze powiedzieć że nvidia ostatnio coś też coś miesza ze sterami ale na pewno nie ma takich problemów ze sterami jak z tymi z ATI).

Co mogę jeszcze powiedzieć? Karta podłączona również pod TV - jakość bardzo fajna obrazu. No i zawsze istnieje szansa na odblokowanie potoków. (choć teraz już pewnie bardzo mała).

Co do procka to jednak szczerze powiem wg mnie jest ciut za słaby dla tej karty choć oczywiście zdaję sobię sprawę że zmiana proca na jakiegoś 64 bitowca niesie za sobą dużo zmian. Przy takim procu wydaje mi się że między 6800 a 6600GT nie ma ZNACZNEJ różnicy. Gdybym jeszcze raz miał kupować kartę może wziąłbym wtedy 6600GT i dokupił dodatkowe ramy? Też dobra opcja.

Edytowane przez czarnyrycerz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak. Też dorzucę swoje 3 groszę. Posiadam 6800 bez żadnychodblokowanych vertexów i potoków. ,,,,

,,,,, Co do procka to jednak szczerze powiem wg mnie jest ciut za słaby dla tej karty choć oczywiście zdaję sobię sprawę że zmiana proca na jakiegoś 64 bitowca niesie za sobą dużo zmian. Przy takim procu wydaje mi się że między 6800 a 6600GT nie ma ZNACZNEJ różnicy. Gdybym jeszcze raz miał kupować kartę może wziąłbym wtedy 6600GT i dokupił dodatkowe ramy? Też dobra opcja.

Mozesz powiedziec jakiego konkretnie masz tego Winfasta?

Ja swojego (ew.) tez raczej nie bede modowal, choc niektorzy powiedza ze to zbrodnia :)

Interesuje mnie to co napisales, ze jest cichutka- czy to mozliwe na standardowym wiatraku (jak sie domyslam)?

A proc musi starczyc, choc wiem ze dopiero taki A64 3000+/939 pokazalby na co stac ten gpu, badz chociaz Sempron64 2800+/754 (ale czy ten az tyle w stos. do Bartona??!!- nieeee wiem) jak proponowal Ower_lolek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6800(np. winfast A400) to jedyny sensowny wybor, w nominale spokojnie bije X800Gt a z odblokowaymi potokami 16/6 zgniata wzszystko w podobnej cenie.

a czy ten z iQompa rokuje cos na odblokowanie, bo szczerze mowiac nie wiem ... i robic tego na poczatku nie chcialem, dlatego ze ostatnio siedzialem tylko w temacie kart obozu przeciwnego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy ten z iQompa rokuje cos na odblokowanie, bo szczerze mowiac nie wiem ... i robic tego na poczatku nie chcialem, dlatego ze ostatnio siedzialem tylko w temacie kart obozu przeciwnego :)

Dobra karta, ale ja radzil bym ci brac wersje 128MB bo tym modelem osobiscie sie bawilem :-P , bo jest starsza=pewniejsza w OC niz wersja 256. Ram powyzej 128 praktycznie nic nie daje.

Jest tez w IQompie.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze zainteresujesz sie tym:D. To praktycznie 6800. Tez leadtek:D. Jak masz pytania to dawaj na gg. Co do ceny mozemy jeszcze ponegocjowac;). Karta ma 3 miechy.

Na kofigu:

AXP 1900mhz (fsb 400mhz)

abit nf7-s

768 ram (400mhz)

gpu 370

mem 850?

w 3dmark 2003 okolo 9500-10000pkt. Nie pamietam dokladnie bo kilka testow robilem przy roznych zegarach. Zawsze jednak moge je powtorzyc;)

http://forum.purepc.pl/Winfast-6800le-Agp-...aa-t166440.html

Edytowane przez NorieL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra karta, ale ja radzil bym ci brac wersje 128MB bo tym modelem osobiscie sie bawilem :-P , bo jest starsza=pewniejsza w OC niz wersja 256. Ram powyzej 128 praktycznie nic nie daje.

Jest tez w IQompie.

Pozdro

Jesli w zylowaniu jest lepsza to fajnie- i zdaje sie tylko ta zostala. Tej 256/256 chwilow brak :( Roznice w cenie moge wydac na ew. jakies chlodzenie. Czarnyrycerz sie nie odezwal, a mowil cos o ciszy na tym gpu, w co mi jakos trudno uwierzyc.

Jesli chodzi o ilosc pamieci, to fakt ze do niedawna 128MB to byl max co bylo potrzeba na pcb grafy i do gier- reszta to byl tylko marketing!! Tu sie zgadzam, ale czy przypadkiem dzis nie pojawiaja sie "wyciskacze" zadajace od nas 256 pamieci, cos 'ala Battlefield 2, badz inne? (tu sie moge mylic)

Podobno Pentagram freezone xc-80 cu, pasuje na wszystkie GF i Radki- a jak jest z jego regulacja? ktos moze go uzywa, czy mozna ja montowac na zew. czy mam z kazdym razem otwierac bude?

---

Noriel, cos twoje linki nie dzialaja!

Edytowane przez bAterion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz powiedziec jakiego konkretnie masz tego Winfasta?

Ja swojego (ew.) tez raczej nie bede modowal, choc niektorzy powiedza ze to zbrodnia :)

Interesuje mnie to co napisales, ze jest cichutka- czy to mozliwe na standardowym wiatraku (jak sie domyslam)?

A proc musi starczyc, choc wiem ze dopiero taki A64 3000+/939 pokazalby na co stac ten gpu, badz chociaz Sempron64 2800+/754 (ale czy ten az tyle w stos. do Bartona??!!- nieeee wiem) jak proponowal Ower_lolek.

Konkretnie to mam Winfast A400TDH 128MB 256bit. Wg mnie karta cichutka oczywiście na standartowym chłodzeniu. Wcześniej posiadałem Winfasta FX5900 i tam to naprawdę była tragedia z hałasem. Zresztą na benchmark.pl ten Winfast (6800) jest opisany i bardzo go chwalą za ciszę i jakość wykonania.

Jeszcze wracając do pytania czy karta jest cicha. Nie wiem może są cichsze karty nie wiem nie widziałem, ale co do tej jest pełen komfort. Komp tylko sobie lekko szeleści co jest oznaką że jest włączony :D Dla mnie karta rewelacyjna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konkretnie to mam Winfast A400TDH 128MB 256bit. Wg mnie karta cichutka oczywiście na standartowym chłodzeniu. Wcześniej posiadałem Winfasta FX5900 i tam to naprawdę była tragedia z hałasem. Zresztą na benchmark.pl ten Winfast (6800) jest opisany i bardzo go chwalą za ciszę i jakość wykonania.

Jeszcze wracając do pytania czy karta jest cicha. Nie wiem może są cichsze karty nie wiem nie widziałem, ale co do tej jest pełen komfort. Komp tylko sobie lekko szeleści co jest oznaką że jest włączony :D Dla mnie karta rewelacyjna.

Czyli karta o jakiej mowisz to to>> http://www.icomp.pl/produkty.php?action=po...graficzne&id=94

Jesli faktycznie nie halasuje, w takim razie odpuszcze sobie freezona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi