Skocz do zawartości
sempron@64

Chłodzenie Radka 9800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Posiadam radeona 9800 ,mam zamiar ją conieco podkręcić,bo dobry model:D

Jest to wersja SE jednak posiada już w pelni sprawne odblokowane dodatkowe 4 potoki.Problem w tym ze karta nawet podczas siedzenia w necie ma ciepłe gpu na defaultowych ustawieniach,jednak po puszczeniu 3d marka radiator (orginalny) jest gorący!!Karta posiada już zalozone radiatorki na pamięci wlasnej konstrukcji(pocięty raditor cpu)Mam zamiar podkręcić kartę ,ale potrzbuje do tego wydajnego chłodzenia.

Co polecacie w jak najniżeszej cenie ,aby móc pobawić się w oc.Chodzi mi o coś konkretnego,może być jakaś łatwa konstrukcja domowej roboty(ale niezatrudna nie posiadam dużych zdonlości manualnych:P)

Z góry dzięki za odp.

p.s.Zapomnialem napisać ,na mosfety grafy wieje wentyl 80mm przykręcony do obudowy na śledzia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj... był tu gdzieś temat o R9700, ale ci pomoge:

Pentagram XC-80 AlCu ~70 zł

Pentagram Xc-80 Cu ~ 90 zł

Zalman VF700 AlCu ~ 100 zł

wybieraj... tańszych układów nie znajdziesz... no może Xc-80 Al ale on nie wyrobi :)

Never Ending :google:

Edytowane przez Bobslej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne sie pod ten temat bo problem mam identyczny.

Posiadam karte Mediona 9800 PRO xl. radiator i pamiatki strasznie sie grzeja-nie utrzymam palca na radiatorze-jest to nepokojace! nie wiem czy moze tak zostac bo poza temperatura radiatora nie ma innych objawow czy tez nastepstw tego ze karta jest tak goraca.Nie bede jej krecil wiec nie chce wydawac kasy: czytajac rozne watki zastanawiam sie nad:

- XC-80 alcu-za ktorym przemawia komplet radiatorow na pamiatki i to ze w przypadku zmiany karty moge go przelozyc.

lub Silencer rev.3 - tataj cena jest korzystniejsza 2 x nizsza.

chyba ze ktos ma inny pomysl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Radona9800pro mediona i silencera rev3 + radiatory na pamieci zalmana. Poza cicha pracą na low-obrotach to silencer nadaje się na śmietnik, chyba że na słabszą kartę typu radon 9600. W NFS MW po około 20minutach grania nagle gra zaczyna strasznie ciąć - wtedy karta jest tak gorąca, że prawie ją można dotknąć (nie ma rożnicy czy silencer jest ustawiony na high czy na low).

Dlatego zdecydowałem się na nowe chłodzenie i już zalman alcu idzie do mnie pocztą - jak niezapomnę to zaktualizuje posta po przetestowaniu nowego chłodzenia.

---------------------------

Z zalmanem alcu puszczonym na 5v karta jest cicha i zimna :)

Edytowane przez GooZioR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi