Skocz do zawartości
Hendel

Turbo Pascal, Zadanko Do Rozw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z takim zadankiem Mianowicie chodzi o to zeby po wpisaniu jakiegos wyrazu np "basia" program podal dlugosc tego wyrazu ( czyli 5 cyfr) , pokazal ten wyraz napisany wspak czyli aisab i wypisal wystepowanie poszczegolnych liter np a -2 , b-1 itd. Wie ktos jak to zrobic ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe faktycznie:)), zara napisze co udalo mi sie zrobic a co nie chce dzialac

/*

*zakładam że są tylko małe litery

*/

void wyswietlRaport(*char napis)

{

int wymiar = 'z'-'a';

int tab[wymiar]={0};

int length = strlen(napis);

for (int i=0;i<length;i++)

tab[napis-'a']++;

printf("długość napisu = %d\n\n",length);

for(int i=0;i<wymiar;i++)

printf("%c wystąpienia : %d\n",('a'+i),tab);

}

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uses crt;var  slowo:string;  l,dl,i,j:byte;begin clrscr; readln(slowo); dl:=length(slowo); writeln('dlogosc slowa: ',dl); for i:=dl downto 1 do begin   for j:=1 to dl do begin	 if slowo[i]=slowo[j] then	   inc(l);   end;   writeln(slowo[i],' - ',l);   l:=0; end; readln;end.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem dośc podobny problem tyle ze ebz zliczania wystąpien danej litery, moze Ci się przyda część z tego co tu napisałem: http://forum.purepc.pl/Stringi-I-Wyrazy-W-...u--t165916.html

liczy litery ze spacjami, bez spacji, wyrazy, litery w kazdym wyrazie i wyswietla podsumowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi