Skocz do zawartości
Kwazor

Klawa W Toshiba Portege P3500

Rekomendowane odpowiedzi

Heyka mam problem.

dostałem do naprawy Toshibe P3500 portege.

Klient wywalił na klawature świeczke :blink: no i działa jedynie przycisk home .

Próba podgrzania i próba usuniecia wosku nic nie dała.

Teraz jest problem ze zdobyciem takiej klawiatury.

Na allegro idzie zdobyć klawe ale 200 zł to za dużo.....

Może zna ktos z was jakiś sklep internetowy który prowadzi własnie sprzedaż klawiatur do laptopów....byle nie za 200zł

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję rozłożyć klawiaturę i wykruszyć wosk, zgodnie z poniższym sposobem... (zamiast kupowac nową lub używaną na wymianę)...

Twój temat jest mi bardzo bliski, ponieważ sam reanimowałem klawiaturę po zalaniu sokiem pomarańczowym i objawie pod postacią klejących się klawiszy i mogę Ci powiedzieć, że:

1/ najbezpieczniej jest wyjąć tych kilka klawiszy, które się kleją, wyczyścić klawiaturę pod nimi, wyczyścic przyciski pod spodem i założyć z powrotem,

2/ mycie klawiatury jest dobrym sposobem, ale u mnie się sprawdził średnio, ponieważ pierwotnie wyjąłem z lapka klawiaturę i całą, z klawiszami, wsadziłem pod wodę i wymyłem i efekt był taki, że odmówiła zupełnie posłuszeństwa; dopiero po rozmontwaniu klawiatury na części pierwsze, osobno klawisze, osobno pajączki pod klawiszami, osobno folia ze stykami, osobno folia ze ścieżkami, i starannym wysuszeniu każdego elementu, zaczęła działać.

Problem wynika stąd jak sądzę, że klawiatura jest zbudowana z kilku warstw i bardzo trudno jest wysuszyć po myciu przestrzenie pomiędzy poszczególnymi elementami klawiatury. Dlatego też uważam, że sposób z pkt. 1 jest lepszy. No i jeszcze jedno, jeżeli nie masz zacięcia majstrkowicza i dużo cierpliwości to lepiej zlecić to jakiemuś serwisowi, poniewaz rozmontowanie klawiatury i jej złożenie jest czynnością bardzo pracochłonną i zabiera kilka godzin czasu no i łatwo złamać albo uszkodzić przy ściąganiu plastikowe pajączki pod klawiszami.

Życzę powodzenia w naprawie...

Linki do moich postów na ten temat MYCIE

Pozdrawiam i powodzenia...

Edytowane przez Kolumbus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nestety rozebranie całkowite tej klawy jest nie mozliwe a nawet jak sciagnałem wszystkie przyciski i gumki to dalej nie łapała..... a dostanie sie do warstwy z mozaika połaczen jest niemożliwe bo blaszki je złaczajace sa zgrzewane punktowo w wielu miejcach,,,,,,

Szukam nowej lub używanej klawy,,,,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi