Skocz do zawartości
jogas

Złe Obliczanie Wolnego Miejsca Na Hdd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zauważyłem dziwny problem w systemie. Otóż podczas przenoszenia plików między partycjami, źle obliczane jest wolne miejsce na dysku. Np. po przeniesieniu pliku 700 MB z partycji załóżmy E na C, miejsce na dysku C zmniejszyło się o te 700 MB ale na E zostało zajęte dokładnie tyle ile było (zaznaczam od razu że na pewno przenosiłem plik a nie tylko kopiowałem:). Często również podczas usuwania plików - już po opróżnieniu kosza - ilość wolnego miejsca pozostaje bez zmian, choć pliki faktycznie zostały skasowane.

Ostatnio tego typu sytuacje zdarzają się nagminnie, czego efektem jest np to że na jednej z partycji mam zajętę plikami niecałe 23 GB a system pokazuje że jest ich ponad 27 GB.

W międzyczasie reinstalowałem Widnowsa ale problem nie zniknął.

Ma ktoś może jakiś pomysł, co może być tego powodem? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdź windowsowym sprawdzaczem pbłędów normalnie i powieszchni dysku...

To była pierwsza rzecz jaką zrobiłem. Sprawdzałem zarówno windowsowym programem jak i Disk Doctorem Nortona, ale żadne błędy nie zostały wykryte.

Przywracanie systemu wylacz.

Wyłączyłem, ale nie dało to żadnego efektu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi