Skocz do zawartości
Reemer

Problem Z Athlonemxp 2400+

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zmieniłem płytę główną w kompie (stara MSI k7n2 delta odmówiła posłuszeństwa i przestała się włączać - 2 miesiące po gwarancji ;( ). Zmieniłem płytę na Gigabyte 7n400s-l. Okazało się, że stary wentylator na proca się nie mieści więc zmieniłem na Pentagram Freezone QV-100 Al+. Od tej pory komputer zaczął się zawieszać w najmniej oczekiwanych momentach (tak jakby zawieszenie kiedykolwiek było oczekiwane :) ). Po zmniejszeniu szybkości FSB do (123MHz) z procesora AthlonXP 2400+ robi się AthlonXP 2200+ i komp przestaje się wieszać. Przy Athlonie 2400+ temperatura procesora dochodzi przy pełnym obciążeniu do 61 stopni, przy 2200 58 stopni. Czy to może być przyczyna? Czy może to być wina zasilacza? Napięć nie podam, bo nie pamiętam.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co może być nie tak?

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno dokładnie założyłeś tego pentagrama? wszystko ładnie dociska ? dałeś paste przewadzącą ? bo coś wysokie masz te teperatury i to może przez nie sie wiesza, a może rdzeń ukruszyłeś przy zakładaniu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylator zakładali mi w sklepie gdzie kupiłem wentylator, więc nie wiem co i jak tam jest. Ukruszyć się go raczej nie da przy zakładaniu, bo najpierw zakładane jest "rusztowanie", a potem dokręcany radiator z wentylatorem.

No i czy przy ukruszeniu procka przestawałby się zawieszać przy zmniejszeniu prędkości procesora?

Dzisiaj ściągnę wentylator i sprawdzę czy jest pasta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedawno na forum był przypadek że ktoś miał ukruszony laminat, ale nie rdzeń i mu sie wieszał przy wyższych fsb, ale przy niższych chodził normalnie. i też ktos pisał że miał pentagrama 100 tylko że chyba AlCu. jak na pentagrama to wysokie masz te temperatury imo ktoś ci źle założył ten radiator, nie dał pasty, albo coś ukruszył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...