Skocz do zawartości
domin85

Problem Ze Zdjęciem Radiatora Z Gpu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakupiłem sobie lepsze chłodzenie (TT Giant III) na grafe MSI GF 4Ti 4600 no i pojawił się sie problem ze zdjęciem radiatora. Firma msi chyba zamiast pasty termoprzewodzącej używa jakiegoś kleju. Ma ktoś pomysł jak zdając ten radiator, może ktoś juz spotkał się z podobnym problemem??

Będę wdzięczny za wszelakie pomysły wykluczajace użycie Młotka i przecinaka :):)

Edytowane przez domin85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem taki sam problem z radeonem 9100.

Zrobiłem tak: Wygrzałem kartę 3dmarkiem, położyłem na stole i delikatnie, acz stanowczo zaczołem kręcić radiatorem. Użyłem do tego długiego śrubokręta. Z początku wyczułem duży opór, ale widać było że klej jest elastyczny i trochę się poddaje. Potrzymałem tak naprężony chwilę i puścił.

Jest też sposób z zamrożeniem karty w zamrażarce i wtedy klej staje się kruchy i powinien się "odłamać".

Jednak ze względu na szron i kruchość elektroniki nie zdecydowałem się na ten wariant.

Odradzam natomiast polewanie rozpuszczalnikiem, acetonem i innymi cieczami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odradzam natomiast polewanie rozpuszczalnikiem, acetonem i innymi cieczami.

Dlaczego? Ja zastosowalem metode silowa + aceton wlasnie i po paru minutach walki z radiatorem (tez mam MSI GF4Ti) udalo mi sie go zdjac :) Zadnych negatywnych skutkow ubocznych uzycia acetonu nie zauwazylem... :blink:

A co do zamrazarki... hehe po takim zabiegu moznaby jechac bez radiatorka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prubowałem z rozpuszczalinikiem tj. Nitro coś tam ruszyl ten klej ale za słabo, obawiam sie ze aceton zacznie rozpuszczac lakier ochronny na plytce!!! jesli przez przypadek bym ją polał. a co do mowtywu z rozgrzaniem i brutalnym rozruszaniem to raczej lipa ten klej wogóle nie jest elastyczny.

Wie ktos moze czy aceton rozpuszcza lakier ochronny plytki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi