SZiBi Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 Chcem podlaczyc dodatkowy zasilacz zeby odciazyc moja 300W (megabajt jest napisane na obudowie ale to chyba tylko importer) przy tym konfigu co nizej poprostu nie wyrabia [przynajmniej tak mi sie wydaje :) ] i tak mniejwiecej raz na jakies dwa dni gdy troche obciaze kompa to slysze tylko trwajacy ulamek sekundy dzwiek cos w podobie do rwanego materialu i nic juz na kompie nie moge zrobi:c myszka, klawa nie dziala -martwy ekran ;) Komputer chodzi 24h na dobe (serwer) wiec nie moge sobie na cos takiego pozwolic bo uptime jest dla mnie bardzo wazny. W biosie pokazuje mi Vcore 1.760V Vcc 2.5v 2.496 Vcc 3.3v 3.248v Vcc 5v 4.919V +12V 12.736V SB3V 3.424V -12V -11.900V sb5V 4.999V VBAT 3.424V Zasadnicze pytanie czy podlaczenie drugiej zasilki cos da ( podlaczylbym do niej co by sie dalo ). Aha no i co zrobic zeby odpalic zasilke ATX omijajac plyte glowna? Czy "osiagi" mojej zasilki sa podejrzane czy moze jeszcze cos innego moze powodowac zwisy [ Napewno nie software :D ] Aha no i mowie od razu ze na nowa zasilke nie mam kasy wkoncu juz na jedna troche kasy wtopilem a kupno nastepnej i drozszej mi sie nie widzi bo kasy nie mam ( te swieta :/ ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 zielony kabelek z czarnym z wtyczki atx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZiBi Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 Aha dodam jeszcze ze problem poteguje sie gdy wloze dodatkowa kosc. Przy jednej zdaje sie byc wporzadku [ Kosci sa Kingstona - identyczne ;) ] Jak uwazacie czy to wina zasilacza czy plyty glownej? No i czy dodatkowy zasilacz wogole cos pomorze bo wsumie to chyba tylko wiatraczki, cd, floopy i chyba hdd moge pod ten drugi bezpiecznie podlaczyc. I czy podlaczenie dysku pod drugi zasilacz nie zaszkodzi ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 jak mowisz ze przy dodatkowej kosci cyrk to zasilka nie koniecznie te napiecia co podales sa spoko ja na 5V nan 4.6 na 12V-11.6 poza tym to sa odczyty z programow czy z miernika ?? ja bym sie zajal bardziej sprawdzeniem plyty glownej jak masz do kogo pozyczyc zasilke atx to odpala sie jak tmq napisal tylko jakies obciazenie trzeba jej zapodac na 5 i 12V na 12 podpnij jakies napedy a na 5V jakies diody w szeregu i powinno styknac ale cos mi sie zdajze ze to nie zasilka a ten "trzask" co sie przy nim zawiesza to skad dochodzi ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 Ja mam na swoim codegenie 300W 1.75V = 1,78 +5V = 4,90 3,3V= 3,29 +12V=12,5 W stresie Czy jak wymienie proca na Xp 1,8+@2,0+ bede go musial zmienic ? Niby konfig mam lightowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZiBi Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 RS: Oczywiscie z glosnikow sorki za niedokladnosc ;) To ze z glosnikow to chyba jeszcze bardziej podwaza zaufanie plyty glownej no bo musi sie cos w cheapsecie dziac ( na tej plyce jest jeden cheapset nie ma south i north bride czy jakos tak ;) ) Muzy uzaywam z plyty glownej. wampir normalnie masz takie napiecie na procku ?? 1.75V = 1,78 jak tak to fajnie ja tam bez moda plyty glownej wiecej nie 1.76 nie wyciagne :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FutureLSD Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 Co do kolorów kabli to nie nalezy mowic iz zielony jesto odpowiedzialny za start zasilki gdyz jedna z moich zasilek ma za to odpowiedzialny brązowy kabel... najepiej wkleic fotke pinu ktory jest za odpowiedzialny... (bo uklad pinow zawsze musi byc ten sam). Chyba tez na zasilkach pisze co jest odpowiedzialne za powerON Pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZiBi Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 u mnie jest napisane PS-on green wiec to ten chyba ;) dobra problem z kablami zamkniety teraz chcialbym uzyskac Wasza odpowiedz na reszte pytan :) Z gory thx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zobacz http://bsd.ae.wroc.pl/moded/html/porada3.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 14 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2002 Aha dodam jeszcze ze problem poteguje sie gdy wloze dodatkowa kosc. Przy jednej zdaje sie byc wporzadku [ Kosci sa Kingstona - identyczne ;) ] Jak uwazacie czy to wina zasilacza czy plyty glownej? No i czy dodatkowy zasilacz wogole cos pomorze bo wsumie to chyba tylko wiatraczki, cd, floopy i chyba hdd moge pod ten drugi bezpiecznie podlaczyc. I czy podlaczenie dysku pod drugi zasilacz nie zaszkodzi ? moglbys mi opisac dokladjiej co sie dzieje jak wlozysz 2 kosc, mialem klopoty ze stabilnoscia n k7s5a tylko w niektorych sytuacjach, niedoszedlem dotego coto dokladnie jest i prosze Cie o przyblizenie twoej sytuacji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZiBi Opublikowano 16 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2002 RS: Probowalem na kosciach roznych firm [ kingstony, szajsungi i trzy jakies tam no name ] i roznych wielkosciach (no wszystko chcialem sprawdzic ;D )i. Ssystem wykazywal sie "stabilnoscia" jedynie na kigstonach inne kosci gdy wlozylem to bios widzial [tylko jednych no name wogole nie zauwazyl chociarz na innym kompie dzialaly] niestety zaraz po zaladowaniu sie systemu win 98/XP zaczynaly sie sypac niewiadomo jakie errory [ rundll itp.] co najczesciej wskazuje ze cos z pamieciami jest nie tak chociaz na innym kompie wszystko bylo ok, zero komplikacji [ plyta gl. MSI ale to juz mniej wazne ;) ] Na ddr'ach nie probowalem bo takich nie posiadam ( na serw ddr'ki wydaja sie troche smieszne ;) ) Jutro oddaje plyte na gwarancje bo zwicha raz dziennie na linuxie to troche zenujace pozatym gubienie biosu i ta glupia zabawa z dobieraniem pamieci mnie rozwala ;) Bede staral sie zmieniac na shuttla tego co Ty zakupiles. Stabilny?, ile moze max pamieci tam wlozyc? :D Jak bys mogl napisac to byl bym wdzieczny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...