Skocz do zawartości
adnet

Proces "system" W Xp Pożera Zasoby Proca - Help!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z w/w procesem systemowym. Podczas normalnej pracy w windzie - słuchanie muzyki, oglądanie filmów, praca w programach np. AutoCAD, Catia, PhotoShop itd wszystko jest ok. Jednak jak tylko odpalę jakś gre, a właściwie Richarda Burnsa (tylko to mam zainst. od roku) po ok 1min następuje nagłe "szarpanie". Menadżer zadań pokazuje, że proces systemowy "system" zamiast normalnego użycia proca na poziomie~5% konsumuje ~50-60% zasobów Cpu. Wszystko zaczyna haczyć, a co najgorsze procesu nie można zabić. Trzeba zrobić reset - wtedy system strartuje i jest ok.

Myślałem, że to wina starej instalki XP, więc zainstalowałem na sformatowany dysk C WinXP SP2 i dalej to samo. Pomocy. Grać już ostatnio prawie nie gram, ale w Richarda czasem trzeba przejechać dcinek, a tu kupa.

Pomocy Panowie. Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sterowniki od plytki glownej zainstalowane nowe?:) od grafiki takze?:) spy czy innego syfu w systemie nie ma?:) poszukaj takze moze jakiegos patcha do richards burn rally.. moze to tylko problem akorat tej gry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw sprawdz czy na dysku znajduja sie takie pliki: rdriv.sys , ItunesMusic.exe , wkssvc.exe . Jesli tak to masz problem, bo ciezko usunac cholerswo ( u mnie wlasnie to one powodowaly zzeranie procesora i nawet mp3 nie dalo sie sluchac) :-(, ale jest sposob :-)

1)Wylacz przywracanie systemu (Panel sterowania -> System -> Przywracanie Systemu -> Wyłacz przywracanie ...)

2)Zrestartuj kompa

3)Wlacz w trybie awaryjnym (podczas uruchamiania kompa wcisnij "F8" i wybierz tryb awaryjny)

4)Wykasuj pliki: rdriv.sys , ItunesMusic.exe , wkssvc.exe ((nie musza wszystkie istniec) powinny sie znajdowac w Windows\system32\)

5)Start -> wpisz regedit , uruchomi sie edytor rejestru

6) Wybierz: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\OLE

Kliknij dwukrotnie i ustaw :

"EnableDCOM" = "Y"

7) Nastepnie:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa

Kliknij dwukrotnie i ustaw :

"restrictanonymous" = "0"

8) Wykasuj te skladniki(Nie wszystkie musza wystepowac):

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iTunesMusic

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\rdriv

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\wscsvc

9)Uruchom Ponownie kompa(juz normalnie)

10) Dla pewnosci przeskanuj kompa: dobrze do tego sie nadaje tandem : Kaspersky i Ewido

Pozdrawiam

I mam nadzieje ze moglem pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi