Skocz do zawartości
tomos

Zasilacz A Czujniki Temp.?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam takie pytanie:

czy zasilacz moze miec jakikolwiek wplyw na prace czujnikow temperatury na plycie glownej? czy istnieje cos takiego jak niekompatybilnosc mobo z zasilaczem? :/

problem pojawil sie, gdy zmienilem zasilacz z jakiegos 350W Megabajta na 370W BeQuiet'a... mobo to ecs kt600-a jesli ma to znaczenie.

przed zmiana psu temp. procesora oscylowala w granicach 40-50 stopni i wszystko bylo ok, natomiast po zmianie non stop wyswietla 60-80 stopni.

tyczy sie to nie tylko czujnika temp. proca, ale tez sys. i napiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten nowy zasilacz ma linię -5V?

BeQuiet podnosi temperaturę w obudowie, praktycznie każdy kto go używa zauważył wzrost o kilka a nawet kilkanaście stopni. Nie wiem co masz na myśli pisząc "tyczy sie to nie tylko czujnika temp. proca, ale tez sys. i napiec.", możesz to sprecyzować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten nowy zasilacz ma linię -5V?

BeQuiet podnosi temperaturę w obudowie, praktycznie każdy kto go używa zauważył wzrost o kilka a nawet kilkanaście stopni. Nie wiem co masz na myśli pisząc "tyczy sie to nie tylko czujnika temp. proca, ale tez sys. i napiec.", możesz to sprecyzować?

ma linie -5V.

wiem, ze podnosi temperature w obudowie, ale nie do 60 stopni... mierzylem elektronicznym miernikiem temperature we wnetrzu obudowy i radiatora na procku i byly o 40-60 stopni nizsze.

jesli chodzi o napiecia to mam na mysli straszne przeklamania, w biosie np odczyty sa typu:

12V - 4,2V

5V - 2,9V itp.

zakladam, ze komputer nie mialby prawa pracowac, gdyby w rzeczywistosci dostawal takie napiecia :P stad pytanie o ew. niezgodnosc z plyta glowna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz, płyta to ECS ... akurat o modelu KT600-A nic złego powiedzieć nie mogę, ale to nadal tylko ECS ;)

Nie wydaje mi się żeby można było mówić o "niezgodności", oba urządzenia są projektowane pod tą samą normę ATX i powinny współpracować poprawnie. Ale nie muszą.

Nie mam możliwości sprawdzenia identycznej konfiguracji, tak że na konkrety nie licz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla zainteresowanych:

dzis sprawdzalem kompa na innym zasilaczu (Chieftec ATX-1136H 360W) i sytuacja byla identyczna.

mysle, ze mozna wykluczyc 'niekompatybilnosc' zasilaczy i stwierdzic, ze plyta jest walnieta :P

na szczescie mam jeszcze gwarancje, wiec chyba z niej skorzystam ;)

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi