slaww Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Witam mam pytanie czy warto kupic filtr na monitor.Mam 6 letni monitor kineskopowy firmy Proview FX-772, nie wiem dokladnie jakie on normy spelnia ale mysle ze bez rewelacvji bo w tym czasie to byl najtanszy monitor z dostepnych.Mysle tu o uzywanym filtrze Polaroid AG 400 lub jakims 3M za powiedzmy 30-40 zl.Chodzi mi glownie zeby zatrzymal promieniowanie i czym takie filtry czuscic sa jakies specjalne srodki ?Dzieki za odpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 filtr ten kosztuje 130zł http://www.balta.pl/opis.php3?bestbox=1&ID=15791 więc za te 40 zł warto kupic zawsze. Miałem kiedyś filtr na philipsie 105s i oczy rzeczywiście mniej cierpiały. Czyścić można ciepłą wodą, sciereczka z mikrofibry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 po 1 - masz monitor 17 a chcesz kupic filtr do 14/15 :rolleyes: po 2 - filtry przede wszytkim maja zapobiegac odblaskom (pomijajac filtry prywatyzujace i szyby chroniace matryce LCD przed porysowaniem) to ze redukuja promieniowanie to nie tak do konca - izoluja od kinseskopu na ktorym moga sie gromadzic ladunki elektrostatyczne (to samo osiganiesz jak masz podlaczony monitor do instalacji z uziemieniem) i zmniejszaja wspolczynik jasnosci (po prostu przyciemnaja obraz) - wiec odpowiedz na pytanie czy warto zalezy np od tego czy uzywasz okularow - jezeli tak (i to z tymi roznymi filtrami UVA, UVB, itd) to zakupujac filtr monitorowy zyskasz niewiele Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaww Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Mam 17" monitor i taki chce kupic filtr po 2 nie mam okularow i nie chodzi mi o odblaski swiatla itd glownie chodzi mi o apsekt zdrowotny zeby ten filtr ograniczyl promieniowanie itd.Tylko nie wiem jaki lepszy filtr 3M czy Polaroid oby dwa uzywane w cenie od 20-40 zl za sztuke niewiem jaki wybrac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaww Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Gdzie najlepiej przyczepic kabel uziemiajacy od filtra moze byc np doczepiony do kaloryfera ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piit Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Może być kaloryfer lub instalacja wodna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Może być kaloryfer lub instalacja wodna.pod warunkiem ze ktoras z instalacji nie jest oparta na rurach PCV (i pochodnych) w ostatecznosci przeciez w gniazdku do ktorego podlaczasz kompa masz bolec z uziemienim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaww Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Tzn niestety do kaloryfera mi nie starczy za krotki kabel uziemiajacy a np czy moge go podlonczyc pod obudowe kompa ktora jest metalowa ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piit Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Tzn niestety do kaloryfera mi nie starczy za krotki kabel uziemiajacy a np czy moge go podlonczyc pod obudowe kompa ktora jest metalowa ??Pod warunkiem że masz uziemiony komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaww Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Nie mam uziemionego to co wtedy nic nie daJE.Mam 2 zylowe przewody bo to stara instalacja .To w takim razie to nic nie daje .A jak mam nie uziemiony komputer i przewod podloncze pod kaloryfer to cos daje czy do tego i tego koniecznie musi byc uziemiony komp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 koniecznie to powinien byc uziemiony monitor - bo moze sie okazac ze zly obraz to brak uziemienia -> zbieraja sie ladunki elektrostatyczne na kineskopie - i moze sie okazac ze ten filtr kupiels niepotrzebnie co napisalem w 1 posce w tym watku jak masz 2 zylowa instalacje to podlacz bolec uziemienia pod zerowy przewod - ten na ktorym nie ma napiecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaww Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 czyli jesli nie mam uziemionego kompa a mam uziemiony filtr na monitor/podpiety do kaloryfera/ to cos daje czy nie ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 czyli jesli nie mam uziemionego kompa a mam uziemiony filtr na monitor/podpiety do kaloryfera/ to cos daje czy nie ??? napewno, ladunki elektrostatyczne będą z filtra spływac do kaloryfera, przez co kurz nie będzie cie "bombardował" po oczach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaww Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 (edytowane) Znacie moze jakies strony www z testami lub recenzjami jakis filtrow na monitor bo szukalem i nic ciekawego nie znalazlem.Jak znaacie jakies ciekawe stronki o tej tematyce to zapodajcie --- aha i jeszcze jedno to ma znaczenie czy kaloryfer jest zeliwny czy metalowy ??? Edytowane 27 Listopada 2005 przez slaww Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bo$s Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 jako uziemienie można wykorzystać masę (-) w kontakcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaww Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 aha to tak ale mi chodzi o uziemienie monitora czy moze byc podpiete pod kaloryfer zeliwny itp ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 aha to tak ale mi chodzi o uziemienie monitora czy moze byc podpiete pod kaloryfer zeliwny itp ?? Zeby tylko nie był plastikowy:) Zeliwo podobnie jak stal jest przewodnikiem i odprowadza ładunki. Warunek - połączenie z piecem za pomoca rurek metalowych a nie pcv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...