Skocz do zawartości
sawyer188

Biologia Chemia Fizyka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam maly problemik.

Potrzebne mi sa:

przykłady reakcji promieniowania beta np. w chemii. Ale nie jakies skomplikowane tylko najprostsze. Wiem ze mielismy to w 1-2 klasie LO, jednak zeszyty zniknely (tak w nich nic nie bylo), ksiazki sprzedane i mam problemik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam maly problemik.

Potrzebne mi sa:

przykłady reakcji promieniowania beta np. w chemii. Ale nie jakies skomplikowane tylko najprostsze. Wiem ze mielismy to w 1-2 klasie LO, jednak zeszyty zniknely (tak w nich nic nie bylo), ksiazki sprzedane i mam problemik :)

np tak

beta -

90 (to jest masa protonowa ,atomowej nie daje bo sie nie zmienia ;) Th->91 Pa+ -1e

jak chcesz wiecej to uderzaj na układ i jak bierzesz pierw XB to przy becie - dodajesz 1 proton i powstaje X+1 jakis tam odp do tego pierw i -1 e

a w b+ w powst odejmujesz 1 proton ale jest juz wtedy +1e ;)

troche to głupio wygląda ale nie umiem robić tych wszystkich znaczków na klawie :plum:

Edytowane przez sawyer188

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem już po maturce z tych przedmiotów i mi zostało trochę materiału i jakby co to mogę tez polecić ewentualnie korepetytorów do powtarzania.

JEŚLI JEST KTOŚ ZAINTERESOWANY

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=216184

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na2CO3 + 2H2o -> 2NaOH + H20 + CO2

2Na(+) + CO3(2-) + 2H2o -> 2Na(+) + H2O + CO2 + 2OH(-)

CO3(2-) +2H2O -> H2O + CO2 + 2OH(-)

AlCl3 + 3H20 -> Al(OH)3 + 3HCl

Al(3+) + 3Cl(-) + 3H2O -> Al(OH)3 + 3H(+) +3Cl(-)

Al(3+) + 3H2O -> Al(OH)3 + 3H(+)

Tak jakoś chyba

PS Wisisz mi piwo :wink:

Edytowane przez ludi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Male pytanie z chemii :)

Zapewne znajoma jest wam ciecz "nie-newtonska" (poprawcie mnie jesli istnieje inna polsko-jezyczna nazwa)

http://en.wikipedia.org/wiki/Non_Newtonian_fluid

Ciecz ta zachowuje sie w sposob taki, iz stawia opor przy szybkim nacisnieciu, a jest luzna przy powolnym/niskim nacisnieciu.

Moje pytanie brzmi: czy znana chemii jest substancja, ktora pod wplywem niskiego napiecia zamienia sie w ciecz, a przy braku napiecia twardnieje?

(mam tu na mysli przeciwienstwo magnetoreologicznego plynu - oleju silikonowego z micro lub nanoczasteczkami reagujacymi na napiecie lub pole elektromagnetyczne)

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi