Skocz do zawartości
Kidzi

Palit R9800pro Na R360 I 128bit ... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wszedłem w posiadanie takowej karty dość nieumyślnie - zakupiłem swego czasu R9800PRO 128MB/256bit szafira (R350), ale był padł nieszczęsny, posłałem do serwisu i .... zaginął :unsure: Po długich sprawdzaniach i pertraktacjach (~pół roku) dostałem nową kartę - i jest to właśnie PALIT R9800PRO 256MB/128bit oparty na R360 i pamięci 4ns (nazwa kodowa AA-9800P+TD21)

Właściwości procesora graficznego:

Karta wideo ATI Radeon 9800 Pro (R360)

Nazwa kodowa procesora graficznego R360

Urządzenie PCI 1002 / 4E48

Liczba tranzystorów 117 milion(ów)

Technologia wykonania 0.15u

Typ magistrali AGP

Rozmiar pamięci 256 MB

Częstotliwość taktowania układu graficznego 378 MHz

Częstotliwość taktowania przetwornika RAMDAC 400 MHz

Liczba potoków pikseli 8

Liczba układów zarządzania teksturami (TMU) na potok 1

Liczba urządzeń cieniowania wierzchołków 4 (v2.0)

Liczba urządzeń cieniowania pikseli 1 (v2.0)

Sprzętowa obsługa DirectX DirectX v9.0

Pixel Fillrate 3024 MPikseli/sek

Texel Fillrate 3024 MTekseli/sek

Właściwości magistrali pamięci:

Typ magistrali DDR

Szerokość magistrali 128-bitowy(a)

Rzeczywista częstotliwość taktowania 250 MHz (DDR)

Efektywna częstotliwość taktowania 500 MHz

Przepustowość 8000 MB/sek

Niby lepszy rdzeń, no ale pamięć 128 bit, i taktowana jakoś marnie (250MHz, efektywnie 500MHz). Teraz pytanie hipotetyczne - jakie są szanse wgrania biosu od XT i czy to wogóle ma sens ? Może jakby te pamięci w jakieś radiatory wyposażyć, to może by poszły wyżej .... Wolałbym uniknąć kolejnej wymiany karty, bo jeśli weźmiemy pod uwagę dostępność nowych R9800PRO 256bit (a raczej jej brak), to może się okazać, że za kolejne parę miechów dostanę jeszcze dziwniejsze cudo ... I tak w międzyczasie zakupiłem winfasta 6600GT, więc albo radek pójdzie do sprzedania albo do drugiego kompa, jeszcze się zastanawiam :D

Czy ktoś miał do czynienia z takim czymś i może słuzyć ewentualnymi poradami ?

Edytowane przez Kidzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba im było powiedzieć aby sobie tą kartę wsadzili w d...

To jest niedorobienic straszny. Wgrywanie biosu sobie daruj bo karta się nie podniesie. Szyna 128bit mocno ogranicza tą kartę. A co do sprzedaży to wiele za niego nie weźmiesz, no może trafi się jeleń co poleci na te 256MB ;) I tego ci szczerze życzę :D

Najlepiej oddaj im ten wynalazek niech się lepiej postarają i znajdą normalnego Pro albo niech ci dadzą równorzędną kartę ze względów cenowych (czyli kosztującą w przybliżeniu tyle ile ty wtedy na 9800pro wydałeś)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi