Skocz do zawartości
sztandar

Czy Zostałem Oszukany

Rekomendowane odpowiedzi

Data: 23-11-05 22:49

Więc sprawa wygląda następująco:

1.W lutym zakupiłem kartę graficzną zapłaciłem za nią 350 zł , w aukcji było wyraźnie napisane karta nowa , nieuzywana gwarancja. Dostałem kartę , ksero faktury na której na drugiej stronie jak byk pisało 12 miesięcy gwarancji. Karta chodziłą bardzo dobrze.

W lipcu karte wystawiłem i sprzedałem , aukcja mówiła o tym że karta używana ale zostało 6 miesięcy gwarancji byłem tego pewny bo przecież tak wynikało z faORT: ORT: ORT: ktury. No i w październiku ta karta zepsuła się osobie której ją sprzedałem wysłała ją do tego gościa od którego ja ją kupiłem a gośc stwierdził ze karta ma 3 miesiące gwarancji i że nie naprawi ani nie odda pieniedzy.

Czy zostałem oszukany , przecież nie ma 3 miesięcznej gwarancji , a nawet jeśli tak to czemu na fakturze jak byk pisało 12 miesięcy no i przecież zawsze mam 12 miesięcy rękojmy.

Czy zostałem oszukany , co mam zrobic i gdzie taką sytuacje zgłaszac ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy sprzedawcy oraz firmy (sklepy) nie "uważają" gwarancji jeśli odsprzedasz komuś kupiony u nich sprzęt. Gwarancja jest "między Tobą a sprzedającym". Być może w Twoim przypadku sprzedawca tak właśnie postąpił np zmniejszył długość gwarancji bo karta została odsprzedana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. zostales oszukany bo nie masz dowodu zakupu karty - dowodem moze byc paragon lub faktura badz kopia - kopia faktury to nie kserokopia oryginalu tylko tak na prawde 2 egzemplarz

2. w obecnej chwili nie ma czegos takiego jak "automatyczna" gwarancja (przy obrocie konsumenckim = detalicznym) - umowa gwarancyjna to dobrowlona umowa miedzy zbywca a nabywca - czyli mozna przyjac ze umowa gwarancyjna wiaze tylko sprzedawce i Ciebie - nie mozesz przelac uprawnien wynikajacych z gwarancji na inna osobe

3. teoretycznie (jezeli nigdzie na tej gwarancji nie ma Twoich danych jako nabywcy) moglbys tlumaczyc sie ze dokonales zakupu w imieniu obecnego wlasciciela karty - tyle tylko ze takie tlumaczenia to raczej przed sadem moga sie przydac no i wtedy mozna by badac czy mozesz uczestniczyc w obrocie "hurtowym" (nie detalicznym) bo w koncu posrednik to nie konsument (ostateczny nabywca) ...

4. tlumaczenie ze byly tylko 3 miechy gwarancji pokazuje ze sprzedawaca (ten pierwotny) to cwaniaczek jakich pelno na Allegro - w koncu z jakiegos powodu mozna tam taniej kupowac - masz przyklad na czym moze polegac obcinanie kosztkow prowadzenia dzialalnosci gospodarczej

5. gdzie sie zwrocic - do jakiejs organizacji zajmujacego sie prawami konsumenta - przejzyj forum Osla Laczka bo podobnych tematow bylo kilka w przeszlosci no i nie zaszkodzi kontakt z Inspekcja Handlowa

jak cos to przydatne linki/adresy w 1 miejscu http://www.infoobywatel.gov.pl/so/1_5/1_5_1/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi