Skocz do zawartości
sztomasz

Jaką Lustrzankę Cyfrową Wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

st1ch napisał(a):

Pentax :blink:? Ze to dobra firma niby :>? A gdzie Canon, Nikon i Fuji :>?

Pentax to, że niby teraz stanie z Canonem i Nikonem ramię w ramię w semgmencie semi-pro. :] Pentax kiedyś rządził , teraz powraca ... a Fuji ma tylko właściwie jedną puszkę ... za duże pieniądze a ma fajną tylko matrycę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyganos king napisał(a):

pentaxior kasetka zamówiony jak kogoś będzie interesować to wrzucę jakieś sample :D

Przykładowych fotek z tej puszki jest sporo w sieci, lepiej pobaw się aparatem przez tydzień (tylko nie dłużej :-P ) i napisz potem jakieś krytyczne uwagi. Porównaj szybkość AF kasetki z D50 i wstaw sample z tego tele, bo fotek z tego obiektywu jak na lekarstwo. To by było wszystko... przynajmniej na razie :D .

Pozdrówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom ja właśnie myślałem o tym tele 50-200 Pentaxa. Napisz o wszystkim co zauważysz ciekawego. Porównania funkcjonalności, jakości kita, szybkości AF i innych cech w porównaniu do D50 mile widziane ;].

Pozdro

EDIT

cyganos jesteś boski :-P

Edytowane przez PiotruśPan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla zainteresowanych:

Nikon D40

podobno nastepca (nieco ograniczony) modelu d50, ktory z kolei ma byc juz wycofany z produkcji.

ma odrobine wiekszy wizjer od poprzednika, ta sama matryce, pare elementow wzietych z d80.

AF dzialajacy tylko z obiektywami AF-S oraz AF-I.

wymiary podobne do canona 400d :| ale z tego co napisali jest przynajmniej wygodniejszy..

cena 599$.. spodziewalem sie nizszej, skoro w USA tyle kosztuje to u nas pewnie pojawi sie za 2400zl.

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomos napisał(a):

cena 599$.. spodziewalem sie nizszej, skoro w USA tyle kosztuje to u nas pewnie pojawi sie za 2400zl.

Skąd Ty takie ceny bierzesz ? D50 cena rynkowa na wejściu - 900$ , u nas - 2500zł , teraz u nas już teraz można dostać D50 za 1800zł (a D70s za 2200zł) , więc D40 za 2400zł ? Pomyłka ... Cena rynkowa D40 to 600$ więc myślę, że na wstępie będzie coś koło 1600zł ... A po giełdach i allegro za 1400zł się wyrwie. :)

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MaciekCi napisał(a):

Skąd Ty takie ceny bierzesz ? D50 cena rynkowa na wejściu - 900$ , u nas - 2500zł , teraz u nas już teraz można dostać D50 za 1800zł (a D70s za 2200zł) , więc D40 za 2400zł ? Pomyłka ... Cena rynkowa D40 to 600$ więc myślę, że na wstępie będzie coś koło 1600zł ... A po giełdach i allegro za 1400zł się wyrwie. :)

w snach chyba.

teraz body D50 kosztuje w USA od 500$, czyli po Twoich stawkach powinno byc hmm.. 1400zl, a jest za 1800zl.

kita mozna dostac od 2000 wzwyz, chyba ze chcesz sigme.

600$ to 1800zl liczac dolara po 3zl, watpie wiec, ze dostaniesz go w Polsce za 1600zl bo to byloby zbyt piekne.

chyba bylby to pierwszy przypadek, ze cos u nas byloby tansze niz za oceanem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomos napisał(a):

w snach chyba.

teraz body D50 kosztuje w USA od 500$, czyli po Twoich stawkach powinno byc hmm.. 1400zl, a jest za 1800zl.

Czytaj ze zrozumieniem :>

MaciekCi napisał(a):

D50 cena rynkowa na wejściu - 900$ , u nas - 2500zł

Czyli było tańsze u nas niż za oceanem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MaciekCi napisał(a):

Czytaj ze zrozumieniem :>

czytam.

Cytat

Czyli było tańsze u nas niż za oceanem ;)

w co watpie no ale coz.

pozyjemy, zobaczymy.

oczywiscie nic nie mam do tego, zeby bylo u nas taniej ale nie wierze w cuda :P

edit:

przegladam fora z czasow, kiedy wchodzil d50 i wtedy d70 kosztowal okolo 700-800$ to chcesz powiedziec, ze d50 na poczatku kosztowal 900$? byl drozszy od d70?

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomos napisał(a):

edit:

przegladam fora z czasow, kiedy wchodzil d50 i wtedy d70 kosztowal okolo 700-800$ to chcesz powiedziec, ze d50 na poczatku kosztowal 900$? byl drozszy od d70?

Tak było , D70 był tańszy od D50 ale D70s był droższy. :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SABUR napisał(a):

Nawet fajnie to wygląda pod względem szumów ( info dla szumofobów ;) ).

I tak czekam z niecierpliwością na pierwsze dokładne testy.

Szum monochromatyczny :] Nawet ładnie wygląda na ISO 1600 ... Myślę , że w starciu z D80 ... niszczy Nikonka ;) (pod wieloma względami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MaciekCi napisał(a):

Szum monochromatyczny :] Nawet ładnie wygląda na ISO 1600 ... Myślę , że w starciu z D80 ... niszczy Nikonka ;) (pod wieloma względami)

Ciekawe czy k10d też będzie miał możliwość regulacji stropnia odszumiania takiego jak posiada d80 ;)

Ale jakby nie patrzył to puszka jest bardzo ciekawa-szkoda, że system troszke mniej..

Edytowane przez SABUR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2...11/22/5111.html

I nastepna porcja fotek z K10D, tym razem z obiektywem, ktory sam mialem zamiar do niego nabyc (16-45) :]

And

http://forums.dpreview.com/forums/readflat...thread=20953652

http://www.pbase.com/geforcemx/k10d_sample&page=all

Edytowane przez SKRYTOBOJCA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w końcu doszla dziś kasetka z 2 kitami , piszcie jakie chcecie testy tego długiego szkiełka na razie zrobilem kilkadziesiąt zdjęć i jako takie zdanie o puszce już mam, jej minusy to wielkość jest mała dużo niższa od d50 przez co moja łapa nie mieści się na gripie z tyłu pod kciukiem przeszkadza przycisk blokady ekspozycji który bezwiednie naciskam zamiast kólka, małe przyciski też nie są najwygodniejsze o wiele lepiej wygląda to w d50 tam o nic nie zawadzam i jest ok, ogólnie ergonomia pentaxa k100 mi nie leży jak dla mnie posiadacza dużych dłoni :wink:, aha jeszcze jedno brak wspomagania af przez lampkę tylko siakieś błyski lampy błyskowej, które są średnio użyteczne, plusy to antiszejk - naprawdę działa nawet na migawce 1 s. obiekty wyglądają ostro, w pełni używalne iso 3200 w załączeniu obrazek dla niedowiarków (duży rozmiar, crop z raw-a) bez postprocesingu, jeżeli jutro będzie dobra pogoda to zrobię wypad i pofocę coś pentaxowym tele

http://img131.imageshack.us/img131/8058/imgp004a1mj5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i pojawia sie D40 w co niektorych sklepach, poki co na zamowienie, ale cena nie jest przyjemna tak jak sie spodziewalem.

body 2240zl, kit od 2470 do 2580zl.

MaciekCi: gdzie te Twoje 1600zl na wstepie :P

swoja droga, ciekawe czy ktos zamowi D40 za taka cene :D

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomos napisał(a):

MaciekCi: gdzie te Twoje 1600zl na wstepie :P

swoja droga, ciekawe czy ktos zamowi D40 za taka cene :D

No i właśnie oto chodzi , że powinno być te 1600zł jeśli chcą to sprzedać ... za 2200 bym o tym nawet nie pomyslał ... ehh polityka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś jest niezdecydowany, to moze D70s za 2799 w MM. Ja zamienilem nowego D50+dylemat jaki obiektyw na D70s z 18-70, tylko dlatego ze d50 z 18-17 byl zwyczaknie drozszy :blink:

Sprzet moze nie najnowszy, ale kiedys pewnie i tak sie to wymieni, a system pozostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyganos king napisał(a):

w końcu doszla dziś kasetka z 2 kitami , piszcie jakie chcecie testy tego długiego szkiełka na razie zrobilem kilkadziesiąt zdjęć i jako takie zdanie o puszce już mam, jej minusy to wielkość jest mała dużo niższa od d50 przez co moja łapa nie mieści się na gripie z tyłu pod kciukiem przeszkadza przycisk blokady ekspozycji który bezwiednie naciskam zamiast kólka, małe przyciski też nie są najwygodniejsze o wiele lepiej wygląda to w d50 tam o nic nie zawadzam i jest ok, ogólnie ergonomia pentaxa k100 mi nie leży jak dla mnie posiadacza dużych dłoni :wink:, aha jeszcze jedno brak wspomagania af przez lampkę tylko siakieś błyski lampy błyskowej, które są średnio użyteczne, plusy to antiszejk - naprawdę działa nawet na migawce 1 s. obiekty wyglądają ostro, w pełni używalne iso 3200 w załączeniu obrazek dla niedowiarków (duży rozmiar, crop z raw-a) bez postprocesingu, jeżeli jutro będzie dobra pogoda to zrobię wypad i pofocę coś pentaxowym tele

No cyganos respect za ten zakup ;]. Prawdopodobnie w styczniu zanabędę K100D i mozliwe, że będzie to podwójny kit właśnie. Gdybyś mógł zrobić tym tele jakiś kontrastowy kadr to byłbym wdzięczny - wiesz jakieś gałęzie na tle nieba itd. żeby można było ocenić aberracje chromatyczną. Najlepiej gdybyś wstawił zmniejszone foto całej sceny i ze dwa cropy do oceny aberracji. Aberracje będą na 100% więc dobrze byłoby gdybyś napisał od jakiej dziurki znikają. Oczywiście Twoja własna ocena tego szkła mile wdziana ;].

Edit

P.S.

Co do D40 to trzeba być niezłym jeleniem żeby kupić ten sprzęt po cenie większej od D50. Zwłaszcza, że D40 nie ma silnika dla obiektywów śrubokrętowych - współpracuje tylko z obiektywami z własnym napędem AutoFocus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyganos king napisał(a):

jutro coś wrzuce bo dziś idę pocykać w pracy fotki na imprezie :D

Poczekamy, poczekamy ;]

Dla zainteresowanych kilka dni temu pojawiła się recenzja kasetki na dpreview:

Pentax K100D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi