MaciekCi Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Jakieś takie... maleństwo. :) Mógłbyś dać chociażby 800x530 ? :D Fajne foto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hxc Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 elo elo, mam problem, bo ceny ostatnio podskoczyły, a przymierzałem się do 400d + kit narazie. cena poszła o 700zł w góre i stoje przed dylematem: 400D 2,5k 450D 2.3k 1000D 1.9k K200D 1.8k co polecacie? wszystkie w/w ceny to body + kit 18-55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2009 IMHO albo 400D/450D albo K200D. Mozesz tez opczekac jak sie bedzie ksztaltowac cena Nikona D5000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 (edytowane) Ostatnio ceny znowu poszły w górę. Ale już niedługo niedługo. Z tych wszystkich które były przedstawione, najrozsądniej było by poczekać aż stanieje N 5000 i Canon 500D- obie konstrukcje mają w sobie ciekawe rozwiązania, i nawet, jeżeli powiecie, że filmy HD są do doopy w lustrze, zmienicie pogląd na sprawę jak tylko coś nakręcicie. O, taka o głębia ostrości, kolory i jakość obrazu! ^^ Pytanie do MaciejaCi.- jak wygląda rozpiętość tonalna 5D w porównaniu do 20D? Zastanawiam się nad dokupieniem body 5D, albo zmianą na 5D M2 w najbliższym czasie... Ale brakuje narazie pieniążków, więc tylko pytam. ;) PS. Większa wersja: Edytowane 10 Maja 2009 przez KWS89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Pytanie do MaciejaCi.- jak wygląda rozpiętość tonalna 5D w porównaniu do 20D? Zastanawiam się nad dokupieniem body 5D, albo zmianą na 5D M2 w najbliższym czasie... Ale brakuje narazie pieniążków, więc tylko pytam. ;) PS. Większa wersja: Różnica ? Kosmos. :) W tygodniu jak będzie słoneczna pogoda to cyknę foty jednym i drugim i Ci podeśle RAWy, sam ocenisz. Uważam, że jak pojawi się tylko możliwość, wsysaj 5D i niekoniecznie tylko ze względu na rozpiętość... To już poprostu inny obraz. ;) Dzięki za większą wersję, super wygląda. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Miałem przyjemność robić kiedyś 5D, jeszcze jak miałem 350D- wtedy różnica była kolosalna. Ale od kiedy mam 40D, jak patrzyłem na zdjęcia z tego i z tego- jakość jest podobna. Co nie zmienia faktu, że 50mm to 50mm, a nie scięte do 75. ;) Aż przykręcę moją 50mm Sigmy do EOS300 i zobaczymy, co potrafi. ;] Bo gdybym chciał się na 5d przerzucić- prawie cała moja AF szklarnia idzie pod młotek... Poza tym- raczej siedzę w reportażu, gdzie 5D się nie sprawdza naj-naj... Więc poprostu popoluję na jakiegoś do 3tyś i będę miał kul-body do portretów/studia/nocnych. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Bo gdybym chciał się na 5d przerzucić- prawie cała moja AF szklarnia idzie pod młotek... Poza tym- raczej siedzę w reportażu, gdzie 5D się nie sprawdza naj-naj... Więc poprostu popoluję na jakiegoś do 3tyś i będę miał kul-body do portretów/studia/nocnych. ;) No fakt, 40D AF'em bije na głowę 5D :) ehh ten Canon... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Nawet bije 5d m2 ;) Ma te 6kl/s, jest szybki, dobrze generuje obraz... W sumie- nie zmienił bym go na nic wolniejszego. I dlatego prędzej sobie poprostu poczekam, aż 5D pójdzie jeszcze w dół, i kupię używkę. :wink: Albo wesja hardkorowa- kupię 5D mk2 i będzie stał na półce przez 3/4 czasu, bo głównie reportażuję. Chociaż... Cieekawę, czy można by wrzucić skrypt/akcję do photoshopa, żeby przycinał zdjęcia, którę robię obiektywami aps-c. ;] Takie przejściowe rozwiązanie. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Nawet bije 5d m2 ;) Ma te 6kl/s, jest szybki, dobrze generuje obraz... W sumie- nie zmienił bym go na nic wolniejszego. I dlatego prędzej sobie poprostu poczekam, aż 5D pójdzie jeszcze w dół, i kupię używkę. :wink: Albo wesja hardkorowa- kupię 5D mk2 i będzie stał na półce przez 3/4 czasu, bo głównie reportażuję. Chociaż... Cieekawę, czy można by wrzucić skrypt/akcję do photoshopa, żeby przycinał zdjęcia, którę robię obiektywami aps-c. ;] Takie przejściowe rozwiązanie. ;] A nie myślałeś poprostu o 1D ? ;) Niedługo premiera Mark IV więc Mark III będzie w ostrej wyprzedaży. Wiem, że to nie to co 5D , ale już "oczko bliżej" w obrazowaniu. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Ale od kiedy mam 40D, jak patrzyłem na zdjęcia z tego i z tego- jakość jest podobna. Co nie zmienia faktu, że 50mm to 50mm, a nie scięte do 75.To trzeba 30/35mm zanabyc i klopot z glowy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 30/35 i tak nie da tego efektu. ;] Poza tym- mam tammiego 17-50, który nie odbiega jakością od stałek. ;] APS-H- też są problemy ze szkłami... Poza tym- 1d m3 nie zejdzie z ceny poniżej 5d m2. A jak podejdzie w okolice tej ceny- poprostu zniknie z rynku. Rynek serii jednocyfrowej jest stosunkowo niewielki, więc sprzedawcy nie mają po co schodzić z ceny- puszczą 2-3 leżaki za 9 koła i wprowadzą od razu nowego m4 po cenie wyższej niż startowa m3 ;] Ja tak czatowałem na 5tkę, i co? W tydzień znikły, albo były w cenie -1-1,5tyś od marka II. Zeszły wszystkie- ceny II poszły w górę. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 Szybka piłka - czy opłaca się brać 350D z przebiegiem 30k + kit, grip, karty, aku, ład. za 900zł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2009 Mam zapasowe body 350d, które ma nawalone te 20kilka tyś. Kumpel ma 50tyś+, i jeszcze trzyma. Odwzorowuje dobrze kolory. Pomimo wad jest dobre. Niech jeszcze ktoś się wypowie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Nie dalej jak w sobote kupilem wlasnie 350D z kitem, dodatkowym aku, karta i wszystkim co bylo w zestawie za 800zl. Niecale 5k fotek. Nie wiem ile kosztuje grip, ale wyglada w miare sensownie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Też właśnie okręcam się koło 350D, bo ceny Nikonów m.in D40 poszły ostro w góre -.- Taka ciekawostka: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=632858149 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Roboty nawaliły... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Też właśnie okręcam się koło 350D, bo ceny Nikonów m.in D40 poszły ostro w góre -.- Taka ciekawostka: 3281332[/snapback] Roboty nawaliły... W takim razie kupujący się nauczy że robotów nie należy używać :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mixer9191 Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Szybka piłka - czy opłaca się brać 350D z przebiegiem 30k + kit, grip, karty, aku, ład. za 900zł ? Do ceny 1 tys. zł używany 350D jest jedną z najlepszych propozycji ;) Wiele testów i artykułów pokazało, że bardzo dobrze wypada w kategorii ceny adekwatnej do jakości. Ja bym brał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 (edytowane) Lipa, nie dość, że ktoś mnie mocno przelicytował, to jeszcze 'uszkodzenie aparatu' :rolleyes: http://allegro.pl/show_item.php?item=629659159 w końcu kupiłem s7000, na lustro przyjdzie czas ;) Edytowane 14 Maja 2009 przez cyrkiel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mixer9191 Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Lipa, nie dość, że ktoś mnie mocno przelicytował, to jeszcze 'uszkodzenie aparatu' :rolleyes: http://allegro.pl/show_item.php?item=629659159 w końcu kupiłem s7000, na lustro przyjdzie czas ;) Pewnie dogadał się z kimś a to uszkodzenie to po prostu ściema... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Jak zwykle w takich przypadkach... :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 Szklarnia APS-C da obraz na APS-H? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 Szklarnia APS-C da obraz na APS-H? Da obraz, pod warunkiem, że przerobisz EF-S'y , a mianowicie odetniesz tylnią część, w necie jest kilka poradników "how to". W innym przypadku lustro zawadzi o obiektyw. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2009 Nie posiadam żadnego ef-sa oprócz kitowego od 350D. Tylko jak duża będzie winietka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2009 (edytowane) takie pytanko przy okazji. Mam 350d + 17-85 IS USM+ 430EX. jak sprawdzić jaki aparat ma przebieg? jest to gdzieś w opcjach? Robię zdjecia całkowicie amatorsko. Moje wymagania jednak rosną. Z tego co wyczytałem to 40D właściwie załatwia sprawę. Czy rzeczywiście odczuję różnicę? Czy ma ktoś może próbki zdjęć zrobione 350D/40D/50D? Chodzi mi o te same warunki. Edytowane 18 Maja 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2009 Skorzystaj z programu Opanda EXIF - potrafi on odczytac faktyczna iloscklapniec migawki (ktora nie jest resetowana przy zerowaniu numeracji zdjec). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Canony amatorskie/semi-pro nie posiadają ogólnie odczytywalnego licznika klapnięć, niemniej można to zrobić przy aparatach opartych o D!GIC 3- czyli 450/40D, w tym celu potrzeba programu Canon Utilities (z płyty albo torrenta- w przypadku jej zaginięcia [miałem taki przypadek, płyta z 350D uległa zagładzie i nie mogłem użyć tego programu pomimo posiadania oryginalnego nośnika...]) + przegooglowaniu neta w poszukiwaniu programu 40dshuttercounter czy jakoś tak, zczytuje klapnięcia. Niższe wersje trzeba nieść do serwisu. Jacekcz- sample zrobię w ciągu tygodnia-dwóch, dobrze? Bo moją 350d pożyczyłem. A czy odczujesz różnicę? Gigantyczną. Nie będę się rozpisywał co jest innego, ale AF jest świetny, wreszcie coś widać w wizjerze, mniejsze szumy i lepsze wykonanie. I pierwsza różnica jaka się rzuca w oczy, to przeście z 3fps na blisko 7. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 (edytowane) No właśnie. Ten OPANDA niebardzo chce mi to pokazać. Próbowałem też Irfanview z plug-inem do exif. Znalazłem jeszcze PhotoME. też nic. A jak obiektyw będzie sobie radził z 40D? Lampa chyba też będzie OK. dzięki ale chyba w ciągu 2 tygodni to ja coś kupię. jak nie kupię to poproszę na PW o sample. Edytowane 19 Maja 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 (edytowane) 430EX współpracuje z 40D bardzo dobrze- mam taki komplet. A obiektyw.. Nie jest za fajny, ale ujdzie... Edytowane 19 Maja 2009 przez KWS89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Panowie krotka pilka. Dosc uniwersalnego aparaciku i obiektywu. Glownie zdjecia krajobrazowe, czasami makro, no i wiadomo jakies imprezkowe. Do wydania 2500-3300. Sprzet nowy, bo i tak pewnie wezme na raty. Chce go zabrac na wyjazd i z gotowka sie nie wyrobie Zostalo mi 6 dni, wiec dobrze jakby wszystko mozna bylo zakupic w jednym sklepie (body, obiektyw, filtry, karta) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...