Skocz do zawartości
sztomasz

Jaką Lustrzankę Cyfrową Wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ad. PS. Zawsze wydawało mi się że nowe = droższe dlatego od razu odrzuciłem pomysł zakupu body w jakimś MM czy Euro.

rok temu przesiadlem sie z d40 na d80. zakupu dokonalem w euro rtv agd, bo o dziwo mieli najlepsza cene w calym miescie a biorac pod uwage sklepy netowe to z przesylka wychcodzilo max 50pln drozej. z wymiany jestem zadowolony, ergonomia duzo lepsza, srubokret, ale subiektywnie patrzac JPG prosto z puchy z 40 sa jakby troche lepsze (kolega ktory ma d40x i d80 to samo zauwazyl). d90 bralem pod uwage, ale wtedy byl krotko na rynku, a roznica w cenie byla dosc znaczaca a budzet nie gumka nie rozciagnie sie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu lustrzanki.

Myślałem nad Samsungiem GX20, ale zbiórka kasy może potrwać długo.

Zastanawiam się aktualnie nad Nikonem D70s

Czy będzie to dobry wybór na początek? Może w cenie D70s lub niewiele większej da się kupić coś interesującego?

Nie będzie to mój pierwszy aparat gdyż aktualnie jestem posiadaczem Panasonica FZ8. Może to nie lustro, ale jak go kupowałem do bardziej zaawansowanych kompaktów nie było.

Budżet w moim wypadku zależy tylko od czasu. Studiuję dziennie więc pracę mam raczej dorywczą jednak jeśli D70s to bardzo zły wybór, wtedy najwyżej jeszcze poczekam

Co do zbierania kasy na inny sprzęt to widzę jeszcze taką opcję:

Samsung GX20 na raty. W RTV Euro jest w 30 ratach po niecałe 80zł. Czy ten model będzie ok czy jednak w tej cenie coś innego wypada lepiej?

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung jak Samsung ,w lustrzankach raczej nie prowadzi. Lecz w tej klasie bierz "co lepiej leży w ręce" :P .Nikon d70s to dobry wybór ,w tej klasie mozesz popatrzec także za Eosem 450d.

Ten samsung to w 99% Pentax k20d

Eos jest sporo droższy niż D70s

A ten gx20 to nie jest przypadkiem jakiś pentax z inną nalepką?

Tak k20d

D70s dobry ale wszystko kręci się wokół szkieł! Samym body zdjęcia nie zrobisz ;)

Zdaję sobie z tego sprawę. W zasadzie dlatego nad nim się zastanawiam. Jeśli kupiłbym Samsunga to pewnie jechałbym na kitowym obiektywie dość długo.

Co do D70s to chciałbym zacząć z jakimś standardowym szkłem, powiedzmy 18-70 oraz czymś nieco mnie uniwersalnym, ale zawsze jaśniejszym. Może jakieś 50mm F1.8?

Tak czy inaczej z Samsunga raczej zrezygnuję.

I jeszcze jedno pytanko.

Nikon D70s czy D100?

Generalnie rzecz biorąc szukałem i szukałem i w końcu trafiłem na artykuł (już nie wiem gdzie niestety), w którym napisane było, że w D70s poprawili to co w D100 stanowiło dla wielu osób problem, a mianowicie to, że D100 sam decydował czy pomiar ostrości będzie ciągły czy pojedynczy.

Napisali głupoty? Ja źle zrozumiałem? Jak to wygląda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D100 bym nie bral, nie oferuje nic ponad D70s, a nawet wrecz przeciwnie ( "setka" jest duzo starsza konstrukcja). Przede wszystkim nie ma trybu iTTL (do wspolpracy z zewn. lampa), tylko stary D-TTL, nie ma sterowania lampami w CLS, migawka tylko do 1/4000s, gorszy modul pomiaru swiatla.

W zamian dostajesz zapis w TIFF i samowyzwalacz z opoznieniem 100 sekund.

Zrobie sobie bezczelna reklame ;) ale jesli zastanawiasz sie nad D70s, to zajrzyj na poprzednia strone, na ktorej jest moja oferta sprzedazy takiego aparatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O D100 nawet nie ma co myśleć, kup tego d70s od Costiego, będziesz miał pewny sprzęt za przyzwoitą kasę. Do tego później jakaś stałka 1,8 i masz komplet do wszelkich zastosowań. Jakbym teraz zaczynał, to długo bym się nie zastanawiał i brał to od niego.

Nasz drogi naczelny ma bardzo luzna definicje tygodnia, ale w koncu oddal mi sprzet i tym razem moge juz z pelna powaga zaoferowac zestaw: Nikon D70s + AF-S 18-70/3.5 - 4.5 + AF 70-300/4-5.6G + karta 2GB :)

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Zdjecia zestawu powyzej, licznik aparatu wskazuje 5510 klatek.

W komplecie wszelkie papiery i akcesoria, jakie byly w zestawie (w zasadzie wszystko, poza dekielkami jest na ostatniej fotce; instrukcji do obiektywow oraz dowodow zakupu nie focilem, zeby nie zaciemniac obrazka, ale wszystko jest). Brakuje jedynie jednej zaslepki na tyl obiektywu - gdzies, kiedys zagubilem.

Oslonka na LCD jest troche podrapana, ale w koncu do tego ona sluzy ;) a jej wymiana to groszowe sprawy. Zreszta, nie utrudnia to korzystania z aparatu, nie jest az tak zle :P

Cena: 1600zl

Wczesniej wspominalem jeszcze o torbie Lowepro, ale musze sie zastanowic, czy nie uda mi sie jej przystosowac do stroju historycznego (czytaj: zrobic ladny pokrowiec ze skory, zeby sie za bardzo nie wyroznialo ;) ). Jesli nie ona, to dorzuce jakis inny futeral.

EDIT: jednak Lowepro zostaje ze mna, do aparatu dokladam futeral Case Logic, miesci sie w nim body z zapietym szklem + jakies duperele w bocznej kieszonce, mozliwosc noszenia na pasku lub na ramieniu. Futeral wliczony w cele powyzszego zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Chciałbym prosić o pomoc, zastanawiam się nad zakupem Sony Alpha 500L lub Canon Eos 500D. Co będzie lepszym zakupem?

Chciałbym zaznaczyć, że to pierwszy zakup lustrzanki do tej pory korzystałem z małych kompaktów, więc jestem amatorem, więc jakbyście mogli to uwzględnić. Chodzi o to, że nie za bardzo znam się na ręcznych ustawieniach, więc chciałbym, żeby ustawienia automatyczne też spełniały swoje funkcje, a potem w dalszej zabawie, żeby był łatwy i przejrzysty w doborze ustawień.

I czy standardowy obiektyw w zestawie z Alpha: DT 18-55mm F3.5-5.6 SAM ogniskowa 18-55 w zupełności wystarczy. Wiem, że to pewnie nie fachowe pytanie ale może mi wybaczycie i pomożecie. Jakby co proszę też o info na gg: 7615126. Z góry dziękuję :)

edit by MaciekCi

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wnioskowałem po suchych danych z dpreview. Za tym C przemawia lepsza matryca od porównywalnych cenowo aparatów od N, S i P.

Nigdy Canona nie miałem, tym bardziej 1000D, więc poczekaj na propozycje od innych ;)

edit: sprawdziłem na ceneo i w sumie mógłbyś już wyrwać 450D http://www.ceneo.pl/1900679

Edytowane przez westsajd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wnioskowałem po suchych danych z dpreview. Za tym C przemawia lepsza matryca od porównywalnych cenowo aparatów od N, S i P.

Nigdy Canona nie miałem, tym bardziej 1000D, więc poczekaj na propozycje od innych ;)

edit: sprawdziłem na ceneo i w sumie mógłbyś już wyrwać 450D http://www.ceneo.pl/1900679

a to udany model ?,czy trzeba odrazu wymieniac obiektyw itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwyczajowo dostajesz w zestawie "KITowy" obiektyw które jest tzw. do wszystkiego i do niczego ;) Ale na początek jak najbardziej OK.

Jeżeli będziesz chciał iść w jakąś specjalizacje (portrety, krajobrazy, makro itd.) będziesz musiał zakupić inny obiektyw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze Panowie, ale czy ktoś mógłby napisać co sądzi o porównanie Alpha 500L a Canon 500D, chyba, że uważacie, że jest za te same pieniądze dużo lepszy model. Więc prosiłbym o odpowiedź.

normalna czcionka wystarczy. - MaciekCi

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500d jest całkiem całkiem, ktoś kilka stron temu dawał jakieś fotki i filmy. Imo trochę za bardzo plastikowy jest :D Sony... No cóż osobiście bym nie dotknął, ale może nie jest to straszna kaka :wink:

Btw. Weź coś zrób z tą czcionką, bo się czytać nie da :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony... No cóż osobiście bym nie dotknął, ale może nie jest to straszna kaka

Uwielbiam takie wypowiedzi..

Aparaty są z tej samej półki, mają zbliżone parametry także jak zwykle warto przejść się do sklepu i wymacać który bardziej odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wręcz jestem pewien, że Canon w 60D pokaże:

- 6fps

- D!gic5

- superduperodkurzacz do musich kup na matrycy

- 15mpx z 50D

- nową baterię, która wymusi stosowanie innych gripów

- nagrywanie filmów...

Taka mała odpowiedź na Nikona D300s.

Ale jeżeli przyspieszą do ~8fps, dorzucą lepszy af i ustalą cenę w okolicach 3-5tyś zł.- wezmę go. :wink:

Pomyliłem się co do nazwy- wyszło 7D, 18mpx, 2x digic4.

Tak jak mówiłem... Przyspieszyli do 8fps i dali działający AF.

I mam sprzęt na najbliższy rok-dwa. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chciałbym zakupić cyfrówke ale nie wiem jaka będzie dla mnie odpowiednia. Otóż będę miał pierwszy raz styczność z aparatem cyfrowym, o obsługe się nie boje tylko chciałbym wiedzieć czy wystarczy dla mnie jakaś tańsza cyfrówka. Aparatu będe używać do robienia zdjęć w zamkniętym pomieszczeniu(zdjęcia wyrobów, zdjęcia u klientów), jak i na otwartej przeszczeni. Chciałbym żeby zdjęcia były dobrej jakości. Chciałbym kupić raz a porządnie na kilka lat.

Dobrze jak by długo wytrzymywał na zasilaniu chociaż nie musi,

Pojemność aparatu: w zestawie karta pamięci szybka,

Nagrywanie filmów może być ale nie wymagam,

dobrze leżała w dłoni,

dobry zoom,

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych dwóch ja celowałbym raczej w tego Nikona. Z tego co piszesz oba powinny zaspokoić twoje wymagania. Jeżeli masz możliwość to podjedź do sklepu i zobacz jak ci leżą w dłoni. Nikon wydaje mi się solidniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jaką, możliwie najtańszą lustrzankę (używana, minimum 3,2mpx, dobre iso) najlepiej kupić?

Jaki masz budżet ? Mam akurat Pentaxa istDL2 z kitem 18-55mm + stałka 200mm jasna (jak na 200mm) f3.3. Jeśli jesteś zainteresowany daj znać na PW ;) Edytowane przez rafwlkp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi