Skocz do zawartości
kostek11

Ślad Kopiowania Plików

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem !!

Mam pytanko. Czy jeśli mam Windowsa XP a na drugim kompie Windowsa 2000, i podczas mojej godzinnej nieobecności w pokoju, ktoś podszedł i skopiował sobie na pen-driva jakiś plik z jednego kompa a potem skopiował inny z tego drugiego kompa. Czyli łącznie dwa pliki na pen-driva, jest tego jakiś ślad w systemie ? Czy mogę zobaczyć jakie pliki zostały skopiowane, kiedy i na ewentualnie na jaki nośnik ?

Pomocy

Pozdrawiam,

Kostek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panel Sterowania->Narzędza administracyjne->Podgląd zdarzeń

Tam przypadkiem może być wpis w stylu "Wykryto nowe urządzenie USB - pamięć masowa USB Samsung" lub inne ciekawe wpisy. Jeśli masz swojego pendrive-a, to sprawdź czy zostawia jakieś wpisy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panel Sterowania->Narzędza administracyjne->Podgląd zdarzeń

Tam przypadkiem może być wpis w stylu "Wykryto nowe urządzenie USB - pamięć masowa USB Samsung" lub inne ciekawe wpisy. Jeśli masz swojego pendrive-a, to sprawdź czy zostawia jakieś wpisy.

Dzięki z info, a czy moge jakoś poznać jakie pliki, jeśli w ogóle jakieś skopiował ?

Pozdr.

Kostek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie tak, ale nie do końca. Trzebaby jednak sprawdzać każdy plik ręcznie lub jakiś programik napisać.

We właściwościach każdego pliku jest data "ostatnio używany" (niestety bez godziny - możliwe, że godzinę też można jakoś sprawdzić, ale Windows jej nie wyświetla). Przy każdym otwieraniu lub kopiowaniu pliku data ta jest ustawiana. Nawet sprawdzenie właściwości pliku przestawia tą datę.

Problem jednak stanowią wszystkie antywiry i inne programy skanujące (nawet pracujące w tle), gdyż także przestawiają tą datę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi