shrekin Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 Hi, Asus A6Vc-B011 vs HP nx8220 PY538ES stoje przed trudnym wyborem (a moze po waszych postach juz nie :)) rozgrywajacego sie pomiedzy w/w lapami. konfiguracyjnie niemalze identyczne, roznica ogranicza sie do karty graficznej geforce 6200 (256MB) i ati X600 (128MB) oraz gwarancji z korzyscia na asusa, ktory ma rok wiecej niz HP. Totalnie nie znam geforca, pracuje na kartach ati i bylem zawsze zadowolny, wiec nie mam porownania w tymprzypadku. slyszalem ze HP cieszy sie dobra opinia, baterie dlugo trzymaja i ma dobre plastiki, a jak waszym zadniem z asusem? roznica w cenie ok 550 pln bodajrze, a jesli mozna zaoszczedzic to czemu by nie skorzystac, pytanie czy w tym konkretnym przypadku warto? zastosowanie kompa w moim przypadku to zdecydowanie grafika niz gry. czy ktos z was moze podzielis sie swoimi doswiadczeniami i sprobowac mi pomoc? dzieki serdeczne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 (edytowane) Hi, Asus A6Vc-B011 vs HP nx8220 PY538ES stoje przed trudnym wyborem (a moze po waszych postach juz nie :)) rozgrywajacego sie pomiedzy w/w lapami. konfiguracyjnie niemalze identyczne, roznica ogranicza sie do karty graficznej geforce 6200 (256MB) i ati X600 (128MB) oraz gwarancji z korzyscia na asusa, ktory ma rok wiecej niz HP. Totalnie nie znam geforca, pracuje na kartach ati i bylem zawsze zadowolny, wiec nie mam porownania w tymprzypadku. slyszalem ze HP cieszy sie dobra opinia, baterie dlugo trzymaja i ma dobre plastiki, a jak waszym zadniem z asusem? roznica w cenie ok 550 pln bodajrze, a jesli mozna zaoszczedzic to czemu by nie skorzystac, pytanie czy w tym konkretnym przypadku warto? zastosowanie kompa w moim przypadku to zdecydowanie grafika niz gry. czy ktos z was moze podzielis sie swoimi doswiadczeniami i sprobowac mi pomoc? dzieki serdeczne :) W linku który podałeś ten X600 ma 64MB pamięci a nie 128 :) P.S Ten HP jest lżejszy i dłużej trzyma na baterii.Poza tym X600 jest lepszą kartą niż 6200. Edytowane 24 Listopada 2005 przez motofan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrekin Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 tak, ale to jest blad. ta karta ma 128MB :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 Aha,no to tym lepiej.Ja bym brał HP ale to twoja decyzja. Mam Asusa i sobie chwalę,praktycznie tego samego,ale ja mam X700 128MB i wolałbym swojego niż to HP. Ale w tych konfigach co podałeś to bym brał HP. (sorry za chaos posta ale trochę śpiący jestem :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrekin Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 A6VA-Q010H ma X700, czy to taki jaki posiadasz? slyszalem o HP pozywtywne opinie a asus robi jakby nie patrzec dobry sprzet (plyty, karty itp), ale niby blachostka a problem z wyborem spory :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motofan Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 A6VA-Q010H ma X700, czy to taki jaki posiadasz? slyszalem o HP pozywtywne opinie a asus robi jakby nie patrzec dobry sprzet (plyty, karty itp), ale niby blachostka a problem z wyborem spory :(Tak,taki posiadam,jest w sigu na dole :). Też bym miał dylemat ale jak już pisałem wybrałbym HP ze względu na kartę graficzną.Co do Asusa to poszukaj na foum jest moja recka,a różnice między moim i tym który chcesz kupić to dysk i karta grafiki,obudowa,matryca itd. są te same więc może ci to pomoże w wyborze (człowiek nie czuje kiedy rymuje :D ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 HP! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus85 Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 Jeżeli mialbym wybierać pomiędzy tymi dwoma modelami to także brałbym HP. Jednak... Dokładając nieco ponad 100 zł masz ASUSA A6VA-Q010... http://www.notebook.strefa.pl/main/asus_a6va_a6va-q010.php z jeszcze lepszą kartą graficzną. Jestem posiadaczem ASUSA A6VA Q039 (różniącego się od A6VA-Q010 częstotliwością pracy procka) i powiem że jestem z niego jak najbardziej zadowolony. Nie wiem jakto wyglada z HP - kiedyś dawali do każdego lapsa plecak za 1 ziko, ale wiem że ASUS daje do każdego notka torbę i mysz logitecha gratis. Torba jest wykonana naprawdę rewelacyjnie... Są to oczywiście rzeczy nie mające wpływu na wydajność laptopa ale zawsze jesteś o te 200 - 250 zł do przodu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrekin Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 wybralem sie wczoraj do sklepu jeszcze obmacac laptopa, przyjrzec sie z bliska i powymienac troche zdan ze sprzedajacym. po wszystkim postanowilem wybrac jednak nieco wyzszy model ale z tej samej linii czyli Asusa A6VA-Q039, glownie ze wzgledu na grafike, bo jest niestety dosc wazna dla mnie :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus85 Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Gratuluje wyboru... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baton18 Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Jestem posiadaczem ASUSA A6VA Q039 (różniącego się od A6VA-Q010 częstotliwością pracy procka) i powiem że jestem z niego jak najbardziej zadowolony. Czy Q039 różni sie od Q010 tylko czestotliowoscia procka? Bo gdzies slyszalem ze jest tez inny (szybszy) dysk. No wlasnie, a jakie montuja dyski w tych A6VA (ile obrotow, jaki cache)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus85 Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 (edytowane) Dysk twardy jest niestety najsłabszym podzespołem w tych laptopach :( W moim lapsie siedzi 80 gigowy Hitachi Travelstar IC25N080ATMR04-0 (8 mega cache, 4200 rpm). Ale obiło mi się o uszy że są też modele IBM (również 80 GB, 8 mega cache, 4200 rpm). Tak czy inaczej na tym polu firma ASUS dała - no wiecie co dała... Edytowane 25 Listopada 2005 przez focus85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrekin Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 (edytowane) ..no to jestem juz w posiadaniu Q039 :rolleyes: przechodze etap zaznajamiania sie i instalowania czego potrzeba, ale narazie jest szybko, przyjemnie i ladnie. nie wiem narazie dlaczego wifi w asusie nie chce sie polaczyc z access pointem w domu, nie wykrywa wifi :( napotkalem jeszcze jeden problem, nie wychodzi mi cos zainstalowanie sterownikow od karty dzwiekowej. zainstalowalem sterowniki realteka i lipa, dzwiekooo nie ma :( Edytowane 1 Grudnia 2005 przez shrekin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuBu Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 hmm - zastanawiam się nad tymi samymi notkami tylko z małymi rożnicami, mianowicie: nx8220 PM1,6/256+1Gb Mb/x600 64mb/40gb 5400rpm 16mb cache(?)/ a6vc-5001 PM1,7/512mb/x700 64mb /60gb 4200rpm(?) 2mb chache/ różnice oprocz tych co podałem to jeszcze różnica czasó działania - dosc znaczna bo asus~2h hpek ~4h asus 15" hp15,4" i tak się zastanawaim który i nie moge się zdecydowac. Lapek ma słuzyc do: programowania/prezentacji/internet +jeśli jakies to raczej starsze gierki /filmy /grafika wektorowa i mam zagwostke - juz nawet zaczałem wieksza uwage przykładac do wyglądu :) - jak ktos miał podobny delemat to niech się podzili przemyśleniami. Czy różnica wydajności między nimi bedzie dla mnie zauważalna (proc,ram,grafa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrekin Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 asusa jest bardziej, ze tak ujme, wypasiony, jednak na korzysc hp masz wxga i dluzszy czas dzialania na bateriach. najlepiej dla ciebie byloby gdybys wybral sie do sklepu i obejrzal oba lapy (albo linie) i zobaczyl z ktorym czulbys sie lepiej. mi osobiscie przypadl do gustu bardziej asus niz hp :-) jeszcze wracajac do swojego tematu... pominaj juz fakt ze poradzilem sobie z karta dzwiekowa + wifi... ale czy u innych posiadaczy asusow jest problem ze spacja, ktora nie rowno lapie i wyglada jakby miala po srodku lekkie wybrzuszenie? :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 autorowi topicu bym polecil hpka, BuBu asusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuBu Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 (edytowane) autorowi topicu bym polecil hpka, BuBu asusa.hmmm to mnie zaskoczyles ;] - spodziewalem sie ze raczej do moich zastosowan bedzie hpek bardziej odpowiedni :) -potrzebuje jako takiego czasu pracy na bateriach( 2h to cholernie mało), szeroki ekran - hmmm bylem przeciwnikiem tego rodzaju monitorkom (przyzywyczajenie) chociaz moze sie przydac. Programuje w Visual .NECie wiec jak bedzie szerszy to bedize wygodniej. Kurcze gdyby nie to ze hpek ma taki słaby procesor (1.6) to bym bral go zamiast asusa :/ - ciekawe czy w sklepie mogliby wymienic mi na mocniejszy( co wazne MUSZE sie z kupnem zmieścic w 5k zl aby odliczyc VAT i nie brac sprzetu w amortyzacje). Za ile realnie moglbym sprzedac procka P-M 1.6 nowke i kupic np. 1.8 /2.0 nowke ?? - realnie - tzn bez problemow i czy gwarancji nie strace po takim zabiegu ? za asusem przemawia niewatpliwie: proc,iecej ramu, oraz DVD-RW -grafa akurat taka jaka jest w HPku jest dla mnie odpowiednia - nie mam zamiaru szalec a liczy sie tez czas pracy na baterii. Ewentualnie jakis inny lapek spelniajacy moje kryteria?? Edytowane 5 Grudnia 2005 przez BuBu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUMMER Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 >BuBu: wymieniajac procesor w hp tracisz gwarancje. nie zastanawiaj sie nad ekranem WXGA, tylko bierz. naprawde nie bedziesz zalowal. sam bylem sceptykiem, ale juz nie wroce do ekranu 4:3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...