Skocz do zawartości
tomii

K7vza - Ominąć Zabezpieczenia

Rekomendowane odpowiedzi

mam k7vza (wiem ze to zabytek) ale chciałem złożyć na niej drugiego kompa, płyta ma spalone wyjścia fan 1

fan2 gdzy zresetowałem bios to piszczy - najprawdopodobniej zabezpieczenia przed właczeniem bez podlączonych fanów . Ma ktoś jakiś pomysł jak to ominać?

ps czujnik obrotów wentylatorów z których pinów korzysta?

pozdrawiam tomii

Edytowane przez tomii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie - ta plyta ma zabezpieczenie

sprawdz czujnik w gniezdzie ,moze sie nie spalil

jezeli jednak to moze inny bios pomoze - po zmianie biosu na k7vta zmienil sie odczyt na drugi czujnik (troche irytujace ,bo po zmianie biosu komp nie wstawal - pierwsza mysl to zwalony bios ,ale nie stracilem zimnej krwi :P )

jezeli tak sie nie da to proponuje edycje biosu jakims programem i ustawienie opcji kontroli obrotow na domyslnie wylaczona (teraz jest domyslnie wlaczona)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o to widze ze sie grubsza afera zrobila

nie bardzo wiem ktore piny zwarles - jezeli zasilanie i mase to tylko sciezke zasilania spaliles ,a jezeli zasilanie i czujnik to niewiadomo co spaliles (moze winbonda)

najlepiej byloby edytowac bios ,ale do tego potrzebujesz innej plyty (najlepiej takiej samej) lub programatora biosow - w sumie to szkoda zachodu ,taka plyte mozna za 30pln kupic

sprobuj jeszcze podpiac sam czujnik z wentyla jak kolega radzil

najlepiej jakis wiatraczek 3500-4500obr/min ,zeby byc pewnym ze osiagnelismy powyzej 2500obr/min

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...